Intro
Vejledning
01
Træskelettet
7
Trin
Her skal vi lave gipsvægge til et badeværelse, der skal bygges i hjørnet af et større rum. Det betyder, at der kun skal bygges to vinkelrette vægge.
Væggene består af et træskelet bygget af 45 x 70-mm-reglar, der beklædes med fibergips (her Fermacell). Du kan også lave skelettet af stål - princippet er det samme. De uorganiske fibercementplader er ideelle til et badeværelse, da de ikke suger fugt. De er også skruefaste, hvilket gør det meget lettere at montere ting på væggen bagefter.
Streg op, hvor på gulvet væggene skal være. Udgangspunktet er ydervæggene, som der måles vinkelret ud fra. Brug fx en kridtsnor eller en linjelaser. Streg også op på væggene og i loftet samt til dørhullet.
Sæt murpap fast på bundreglaren, og skær det til, så der ikke kan trænge fugt op i træet fra betongulvet. Forinden er reglaren skåret til på længden med en kap-/geringssav.
Skru bundreglaren fast. Her bruges 7,5 x 72-mm-montageskruer, der skrues direkte i et forboret hul ned i gulvet. Skruerne sættes for hver 50 cm. Bemærk, at der er lavet plads til en lodret reglar for enden.
Montér de lodrette reglar for enden af bundreglaren, bagerst på ydervæggen og forrest, hvor den anden væg skal støde op til. Det er supervigtigt, at de er 100 pct. i lod. Så er det lettest at montere døren til sidst.
Den lodrette reglar ved døren skrues fast med to 5 x 100-mm-skruer til bundremmen. Bemærk, at der er luft til den korte bundreglar, der skal være hen til dørhullet. Så er der plads til gipspladen.
Skru topreglarne fast i loftet. Her består loftet af skruefaste fibergipsplader, så reglarne kan skrues fast med almindelige spunskruer. De to ledninger fra loftet er til stikkontakter, der skal være ved døren.
02
Sæt gipsplader op på den hele væg
5
Trin
Afstanden mellem de lodrette reglar er tilpasset, så den passer med monteringen af fibergipspladerne, som måler 90 x 120 cm.
Det er vigtigt, at den første plade placeres snorlige, da det er den, resten af pladerne sættes op efter. Der er nemlig ikke meget plads at skrue fast på ved samlingerne.
Pladerne limes sammen. Det har den fordel, at der ikke er spartelkanter, der skal skæres af, så du undgår spild og kan nøjes med at spartle én gang til sidst.
Vær omhyggelig med den første plade. Det er supervigtigt, at den sidder helt lige, da den er udgangspunktet for de øvrige plader. Det er en god idé at strege op, hvor skruerne skal sidde.
Brug små plastklodser til at finjustere pladen med, så den sidder lige. Skru den så fast - i første omgang først i den side, hvor der ikke skal stødes en ny plade op til.
Skru en gipsplade fast ved siden af den første. To plader skal fastgøres i samme reglar. Fastgør du dem samtidig, mindsker du risikoen for at skrue for tæt på kanten, så pladen bliver ødelagt. Husk lim først.
Montér den næste række gipsplader efter samme princip. Pladerne sættes op med forskudte samlinger i forbandt. Det giver den stærkeste konstruktion. Afstanden mellem skruerne er ca. 20 cm.
03
Sådan limes pladerne sammen
4
Trin
Fibergipsplader findes både med og uden spartelkant, som almindelige gipsplader har. Her har vi valgt de retkantede plader, der skal limes sammen, så vi undgår at skulle skære for meget i pladerne og slipper for at skulle spartle samlingerne med spartelmasse.
Fibergipsplader limes sammen med en speciallim, hvortil der hører en særlig spids, som hjælper dig med at putte limen ordentligt på kanterne. Det er vigtigt, at der kommer rigeligt med lim på. Der skal være så meget, at det pibler frem langs hele samlingen, når du presser pladerne godt ind mod hinanden.
Limen til pladerne har en speciel spids, der sikrer, at du får lagt limen rigtigt ind på kanten af pladen.
Limen puttes på pladens kant ved at køre spidsen i et jævnt tempo langs kanten. Du skal blot sørge for, at der kommer lim ud af patronen, og at holde tempoet.
Når pladerne limes sammen på den vandrette led, holdes den næste plade 2 cm fra den kant, du lige har puttet lim på, og skubbes så ned på plads i limen.
04
Lav væggen med døråbningen
10
Trin
Træskelettet med døråbningen skal nu laves færdig. Når vi venter med at lave skelettet helt færdigt, skyldes det, at vi får et stærkere hjørne på den vinkelrette væg, hvis gipspladerne går ind bag ved væggen med dørhullet.
Husk at tage højde for, at gulvbelægningen kommer til at rage lidt op. Den højde skal lægges oven i dørens højde.
Når pladerne er monteret, skal du spartle huller og fjerne lim i samlinger.
Montér de lodrette reglar til væggen med dørhullet. Endereglaren skrues direkte fast til den væg, vi lige har lavet. Det giver et stærkt hjørne. Døren placeres her tæt på den første væg med en afstand på 10 cm.
Overliggeren til døren skrues fast med lange skruer - 5 x 100 mm. Husk at medregne gulvbelægningens højde, når du måler op til overliggerens placering.
Væggen beklædes med fibergipsplader som på den anden væg - de placeres i forbandt, limes sammen og skrues fast.
Den sidste plade sættes fast foroven. Husk ca. 3 mm luft mellem de øverste plader og loftet, så der er plads til en fuge.
Bor ud til evt. stikkontakter. Her bruges et 56-mm-hulbor fra ProFit, som er det bedst egnede bor til fibergips. Der bores flere huller ved siden af hinanden, da der skal være plads til en større stikkontakt.
Ledningerne trækkes ned på plads i hullet, så de er klar, til elektrikeren kommer. Bagefter kan der monteres gipsplader på bagsiden af væggen.
Sæt fibergipsplader op på den anden side af væggen, når du har fyldt den op med isolering. Når alle plader er monteret, skal limen tørre til dagen efter.
Fibergipspladerne skal skrabes rene, så begge vægge er helt plane. Der findes en særlig skraber, som er beregnet til opgaven og gør væggene klar til spartling.
Alle hullerne spartles først med medium sandspartel, så den er så jævn som muligt, inden væggen skal fuldspartles. Husk at rengøre væggen forinden med en hårdt-opvredet klud, så der ikke er støv.
05
Sådan isoleres væggene
3
Trin
Når du har sat fibergipsplader op på den ene side af træskelettet, skal du isolere væggene. Det gør du let og effektivt med mineraluld, som skæres til med en kniv, så det passer mellem reglarne. Mineraluld fås i en tykkelse på 75 mm, som passer præcist til reglarnes mål.
Det er en rigtig god idé at beskytte dine luftveje med en maske og bruge handsker, når du arbejder med mineraluld. Det klør, hvis du får små dele på huden, og det er ubehageligt og usundt at få ned i lungerne. Du kan evt. vælge at bruge isolering af mærket Knauf, der er mere behageligt at arbejde med.
Mineralulden skæres til med en kniv, så den passer ind mellem de lodrette reglar. Det er fint, hvis den sidder en smule i spænd.
Materialer
- Fibergipsplader (her Fermacell) Fibergipsskruer, 3,9 x 35 mm
- Reglar, 45 x 75 mm
- Montageskruer, 7,5 x 72 mm
- Skruer, 5 x 100 mm
- Murpap
- Lim til fibergips (grøn fra Fermacell)
- Isolering, 45 mm
Specialværktøj
- Dyksav med føringsskinne
- Værktøjsstøvsuger
Tidsforbrug
Ca. 2-3 dage.
Pris
Ca. 3.400 kr.
Sværhedsgrad
Et middelsvært projekt med hurtigt, synligt resultat.