Mere lys med skillevægge af armeret glas

Har du brug for en skillevæg i et rum, hvor der er få vinduer, kan du med fordel vælge at bygge den af lægter og tykke armerede glasruder. Se hvordan du gør.

Intro

Af og til ser man billeder fra en supersmart lejlighed indrettet i en nedlagt fabrik eller på et kæmpe tørreloft et eller andet sted i New York. Stilen er rå og strømlinet, men kombineret med møbler og farver bliver de fabrikslignende elementer en spændende og praktisk del af boligen.

Bortset fra det smarte look, så kan du også hente ekstra dagslys ind ved at erstatte en skillevæg med glas.

I denne artikel viser vi dig, hvordan du let udskifter en kedelig gipsskillevæg med en spændende væg bygget op af sortmalet træ og armerede glasruder. Ideen er enkel: Skru to ens “trærammer” sammen af 45 x 95 mm reglar efter glas-rudernes mål. Her er brugt to rektangulære glasruder i hver ramme. Læg den ene glasrude ned, og stil den anden på højkant, så der bliver et aflangt felt til-overs. Hullet lukker du af med en tavle af mdfplade, som du maler med tavle-lak. Så har familien også et sted at skrive beskeder til hinanden. Du kan evt. male pladerne med magnetmaling inden tavlelakken, så får du samtidig en magne-tisk opslagstavle.

Følg med her, og se, hvordan du bygger glasvæggen, trin for trin.

Før
To små vinduer kunne ikke lokke lyset ind i dagligstuen, men gipsvæggen kunne let erstattes af en glasvæg.

Efter
Det armerede glas skærmer af til naborummet, men lukker samtidig masser af lys ind.

Vejledning

01
Glasvæggen - trin for trin 11 Trin

Væggen måler cirka 2,5 x 4 meter, så vi har valgt at bygge to moduler, der hver er 144 cm brede. Det giver en døråbning på cirka 114 cm mellem køkken og stue. Du skal naturligvis tilpasse målene efter forholdene hjemme hos dig.

De to moduler bygges helt ens, men det ene monteres “på hovedet” for at bryde symmetrien. Mod loftet er rammerne skruet op mod en reglar med lange skru-er. Tilsvarende skruer er brugt til fastgørelse i væggen. I betongulvet er der brugt karmankerskruer.

De rektangulære glasruder fastgøres med glaslister, og for at undgå raslen fra ruderne forsynes glaslisterne med gummitætningslister.

1

Understøt det eksisterende loft med reglar, før du fjerner den eksisterende væg. Lad elektrikeren afmontere evt. stikkontakter.

TIPS: Inden du går i gang med at rive en skillevæg ned, så tjek, at den ikke er en del af en bærende vægkonstruktion. Kun lette skillevægge som fx gipspladevægge er lige til at fjerne.

2

Mål de to ens trærammer nøjagtigt op, og sav de tre meter lange reglar til ønskede længder - her er det 8 stykker (A) på 135 cm og 4 stykker (B) på 244 cm.

3

Rammerne samles med to skruer i vinkelrette samlinger. Du kan bygge rammen op lodret som her, eller du kan lægge den ned og skrue den sammen på gulvet.

4

Løft rammerne på plads, når de er samlet. Har du beregnet rammens højde og bredde korrekt, er der 10 millimeter luft mod væg, loft og gulv.

5

Fasthold rammerne med kiler mod gulv og loft. Kontroller rammernes placering, og ret dem ind ved gulv og loft, så de står lodret.

6

Skru rammerne fast, når du er sikker på, at de står lige og flugter. Mærk af, og bor for, før du fastgør med skruer i loft, gulv og væg. Undersænk skruerne.

7

Søm den ene sides glaslister fast i alle felter med 3 mm’s afstand til midten af reglaren. Undersænkede skruer spartles og slibes.

8

Mal trærammerne med sort akrylmaling to gange med mellemslibning.

TIPS: Mal resten af glaslisterne med det samme.

9

Monter glastætningslister, og løft de tunge glasruder på plads i felterne.

TIPS: Brug handsker, når du løfter glasset. Kanterne er skarpe.

10

Søm de sidste glaslister på med dykkere. Mdf-pladerne fastgøres på samme måde som ruderne.

11

Mal mdf-pladerne to gange med tavlelak på begge sider.

TIPS: Mal med magnetmaling før tavlelakken, så har du en opslagstavle.

Materialer

6 mm armeret glas:
• 4 ruder a 96,3 x 134 cm

12 mm mdf-plade:
• 2 tavleplader a 32 x 134 cm

45 x 95 mm reglar:
• 1 loftunderstøtningsbjælke, 270 cm
• 3 loftunderstøtningsbjælker a 244 cm
• 8 rammedele (A) a 135 cm
• 4 rammesider (B) a 244 cm

16 x 21 mm glasliste af fyr:
• 52 meter

Desuden:
• Skruer, 5,0 x 100 mm
• Karmskruer, 7,5 x 92 mm
• Dykkersøm, 2,2 x 45
• Sandpapir, korn 150
• Akrylmaling, sort, 2,25 liter
• Selvklæbende tætningslister, 52 meter
• Tavlelak, sort, 0,5 liter

Pris

Cirka 5400 kroner

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...