Fleksibel skillevæg af store skydedøre

Med store skydedøre af mdf-plade kan du nemt og billigt lave en midlertidig opdeling af rummet. "Skillevæggene" kan nemt fjernes igen, når det oprindelige rum skal genetableres.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 uge
Pris
4.000 kroner

Intro

Det tager ikke lang tid at lave en midlertidig afskærmning mellem to rum ved hjælp af et par mdf-plader og et sæt skydeskabsbeslag til 20 eller 30 kg.

På den måde får du to separate rum uden, at du gør alvorlige indgreb, som sætter sig varige spor.

Kan nemt fjernes igen

Hvis du en dag ønsker at fjerne ”væggen” igen, kan du hurtigt genetablere det oprindelige rum. Der bliver lidt huller i loftet, som efterfølgende kan spartles og males over, og der efterlades nogle mindre huller i gulvet efter fire små skruer.

Vi giver her en vejledning i en nem og enkel måde at skaffe et nyt rum i huset – et rum, der er beregnet til at være midlertidig. Vil du lave en permanent løsning, er det bedre at bygge en egentlig skillevæg.

Vi har nu to rum i stedet for et – og den dag du ønsker at få ét stort rum igen, er det enkelt, let og ligetil at afmontere det hele og lukke hullerne med en klat maling.

Vejledning

01
Mål op og gør klar til skinnen 5 Trin

For at få det bedste resultat er det vigtigt, at der er målt rigtigt op. Det er fx langt fra sikkert, at loftet er i vater og væggene i lod. For at reducere højden (og vægten) af skydelågerne sætter vi et stykke spærtræ op i loftet, og spærtræet kan justeres, så undersiden er i vater trods skævt loft.

1

Mål højde og bredde og kontrollér, at loft og gulv er i vater, og at væggene er i lod. Du skal bruge mindstemål - altså der hvor hullet er mindst. Når lågerne er hængt op, kan du justere højden på hjulbeslagene.

2

For at reducere højden på hullet og dermed lågerne, begynder vi med at lave et stykke spærtræ, som skal op at hænge i loftet. Spærtræsplanken kortes af, så den passer i længden.

3

Til at dække spærtræsplanken saver vi nu et stykke mdf-plade til. Den skal være så bred, at den både dækker planken OG den skinne som skydelågerne skal køre i. Pladen skal passe i dørhullets bredde.

4

Skinnen, som lågerne skal køre i, skal saves af i samme længde som spærtræsplanken. Du kan bruge kap/geringssaven, hvis du har en fintandet klinge i. Ellers kan du mærke op, og save den over med en nedstryger.

5

Bor for til montageskruer i aluskinnen med et 5 mm metalbor. Der skal bores for i begge ender af skinnen ca. tre cm. fra enden - og så skal der forbores pr. ca. 40 cm imellem.

02
Få hjælp til at sætte planken op 7 Trin

Når spærtræsplanken skal på plads, vil det være godt med en makker. Resten af opgaverne kan du sagtens klare ene mand.

Dækkappen af 16 mm mdf-plade monteres på planken, og skruerne skal være undersænkede, så de sidder lidt inde i pladen og ikke kommer i vejen, når vi senere skal behandle kappen.

1

Inden du skruer spærtræet fat i loftet skal der bores for. Brug et ca. 14 mm bor til at bore omkring halvvejs gennem planken - så kan du fæstne planken med 180 mm spun-skruer i den halvdel, der ikke er boret.

2

Hold planken op på plads i hullet, og mærk hver af de forborede huller med et lille murbor i skruemaskinen. Få en makker til at holde planken, mens du borer, så den bliver på samme sted i hele processen.

3

Vores planke skal op at hænge i et ekstremt hårdt betondæk, så vi borer hullerne op med en borehammer og et nyt 8 mm murbor.

4

Når hullerne er boret, slår vi 8 mm nylon-plugs i med en hammer. Husk at tjekke, at det er plugs, der passer til dit loft.

5

Skru planken fast med 180 mm spunskruer - og sørg for, at alle skruer kommer helt i bund i planken.

6

Du kan nu montere aluskinnen på plankens underkant. Brug nogle 50 mm rund- eller linsehovede skruer til montagen.

7

Monter mdf-kappen så den dækker for spærtræ og aluskinne. Sav den til i begge ender og evt. op mod loftet, og skru den herefter fast i planken med 35 mm. spun-skruer.

03
Sådan laver du skydelågerne 5 Trin

Det hul vi ønsker at lukke, kalder vi lysmålet. I bredden lader vi lågerne lappe 50 mm. over hinanden. Dvs. hullets bredde delt med 2 og +25 mm - så har du bredden på én låge.

Højden finder du ved simpelthen at måle fra gulv til underkant af spærtræsplanken - og så fratrække først 35 mm for hjul på beslag og nylonstyr i bunden og dernæst 42 mm for en bundforstærkning.

1

For at forstærke bunden af mdf-pladen bruger vi en liste. Først saver vi et 4 mm spor til nylonstyret. Sporet skal være 14 mm dybt.

2

Herefter saver vi listen til i bredden, så den passer til vores mdf-pladetykkelse. Grunden til, at vi saver sporet først, er simpelthen, at det er lettere at styre listen, inden den bliver for smal.

3

Bor for i bundlisten, kom trælim, på og skru den fast i underkanten af hver låge. Vær omhyggelig med, at listen bliver lige.

4

Du skal først bore helt igennem bundlisten med et 4 mm bor og derefter borer du 14 mm op i bundlisten med et 10 mm bor, så der er plads til skruehovedet.

5

Brug en slibemaskine til at slibe bundlisten 100% plant med mdf-pladen. Om lidt skal vi behandle lågerne, og så må der ikke være forskel i tykkelsen på låge og liste.

04
Dørene skal hænge helt lige 5 Trin

Når lågerne, der skal agere skillevæg, skal hænges op, så er det tid til lidt præcisionsarbejde. De små nylonstyr, der skal sidde i gulvet, skal monteres præcist under lågerne, så du undgår, at lågerne kører skævt.

1

De små nylonstyr skal bruges til at styre bunden af skydelågerne, så lågerne får en fri kørebane parallelt med hinanden. Brug en loddesnor til at flugte midten af aluskinnens to kørespor nede på gulvet.

2

Placér de to styr på hver side af midten. Når de to styr sidder præcist under hver af skinnens spor og ca. 10 mm fra hullets midte, kan du skrue dem fast.

3

Nu skal vi have fat i lågen igen. Vend den med bagsiden op, og monter hjulene i toppen. Center af beslaget skal sidde ca. 50 mm inde fra hver lodret lågekant. Du kan evt. bruge den skabelon, der følger med.

4

Når lågerne er tørre, kan du hænge dem op i aluskinnen. Det kan være vanskeligt at styre begge hjul og samtidigt få løftet lågen op i skinnen. Brug et koben til at løfte den på plads, læg noget under for gulvets skyld.

5

Endelig er det tid til at montere fingerskålen. Hvis du først saver hul til fingergrebet, når pladerne er behandlet, skal du save med stiksaven fra bagsiden af pladen.

05
Giv lågerne tapet, så de ligner en væg 5 Trin

For at få den nye skillevæg til at ligne en egentlig væg, når den er helt lukket, så beklæder vi lågerne med stormønstret tapet ud mod opholdsstuen, mens vi maler dem på den side, der vender mod værelset.

Processen er som sædvanligt med malerarbejde, at du skal begynde med at skabe en helt jævn overflade, der er tør og fri for støv. Altså: spartle, slibe og feje støv væk. Så skal overfladen grundbehandles med en primer, og hertil er det samme fremgangsmåde, hvad enten du vil tapetsere eller male. Vælger du at male, skal lågerne have mindst to gange maling for at være sikker på, at det dækker tilstrækkeligt.

Når du skærer tapetbanerne op, så læg lige 10 cm ekstra til både foroven, forneden og til kanterne, og evt. mønstertilpasning skal også lægges til.

1

Nu er tiden inde til at spartle, slibe, tapetsere og male. Det første, vi gør, er at spartle alle huller og eventuelle ujævnheder i lågerne og i den kappe, som vi har monteret ved loftet.

2

Når spartelmassen er tør, skal alle flader slibes ned med et finkornet stykke slibepapir. Det er en rigtig god idé at bruge en slibeklods, så fladen bliver plan og flot.

3

Nu skal træfladerne primes. Både de der skal males, og de der skal have tapet på. På værelsessiden primer og maler vi et par gange, mens på den side, der vender ud i stuen, skal tapet på.

4

Lav et passende antal tapetbaner, og husk at tage højde for eventuelle mønstre, når du skærer ud. Pensl lågerne med tapetlim. Læg den første bane, så den går ud over kanterne, og stryg den på med en tapet børste. Sørg for at feje alle buler ud, så banen ligger helt til.

5

Smør lidt ekstra klister på kanterne og buk dem fint til hele vejen rundt. Når de sidder, som de skal, kan du skære overskydende af med en skarp hobbykniv. Gør akkurat det samme med den anden låge, og slut malerarbejdet af med at tapetsere mdf-kappen.

Materialer

 • 2 mdf-plader
 • 16 mm 2 lister
 • 16x42 mm SVALK skydeskabsbeslag m. aluskinne
 • Fingerskål
 • Plugs og skruer
 • Spartelmasse
 • Primer, maling eller tapet.

Specialværktøj

 • Kap/geringssav Bordrundsav
 • Dyksav Borehammer

Tidsforbrug

Selve klargøring og opsætning kan ordnes på en dag. Men da der skal limes og males over flere omgange, tager hele projektet en uges tid.

Pris

3000 - 4000 kr. alt efter størrelse på væg.

Sværhedsgrad

Kan udføres med håndværktøj, men det er noget nemmere med maskiner.

Video

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

TIPS: Luk for varmen når du maler

TIPS: Undgå fnug fra malerrullen

Tips & Tricks

Systemet er ganske simpelt

En aluskinne med to spor, to beslag med hjul og et lille nylonstyr er nok.

Vi vil lave en skillevæg, så vi har brug for en aluskinne med to spor, så der kan være to døre, der tilsammen kan lukke helt.

For hver dør er der brug for to beslag med hjul og et nylonstyr, der holder døren på plads. Så det er en ukompliceret løsning, der hurtigt kan udføres og monteres.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Skillevæg