Skillevæg med opbevaring

Hvis du bygger en bred skillevæg, kan du få plads til reoler på begge sider af væggen. Det tager lidt længere tid at lave den, men resultatet bliver også super flot og giver masser af ekstra opbevaringsplads.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
4200 kroner

Intro

Kunne du godt bruge et værelse mere? Til kontor, gæster eller måske til et barn mere?

Hvis du har pladsen til det, er det oplagt at få det ekstra værelse ved at bygge en skillevæg. Og hvis du alligevel går i gang med at bygge, så overvej at lave en bred væg, som har plads til indbyggede reoler i begge rum. Det giver dig masser af opbevaringsplads. Fordelen ved indbyggede reoler er desuden, at de ikke “stikker ud” i rummet.

Når du skal bygge en skillevæg, fx ved at dele et stort rum op i to mindre, så husk, at der skal være lys- og varmekilder i begge rum. Her er forholdene ideelle – en stor stue med to terrassedøre, som væggen sættes op imellem. Det giver flot lys i begge rum – og egen udgang.

Vejledning

01
Opmåling 5 Trin

Du gør dig selv en stor tjeneste, hvis du er omhyggelig med opmålingen, for der er mange ting at holde styr på. Det sikrer et flot resultat, og du undgår ærgrelser undervejs og unødigt spild af materialer.

Det er en god ide først at lave en arbejdstegning. Den kan du bruge til at måle op og sætte streger af på både gulv, vægge og loft, så du hele tiden ved præcist, hvor skillevæggen skal være. Her bygges væggen med et skelet af træ. Det kunne også være stål. De er lidt hurtigere at arbejde med, men er også dyrere.

1

Mål op fra den ene ende, og mærk af, hvor væggen skal placeres. Vi sætter malertape på gulvet, så vi kan strege præcist op uden at ødelægge gulvet. På panelerne er der også sat streger af, der markerer, hvor væggen skal være.

2

Fjern fodpanelet, når du har skåret det fri med multicutteren. Husk også at skære med en hobbykniv, da både maling og akrylfugemasse “limer” panelet til væggen. Det brækkes fri med et brækjern, sæt evt. en klods mod væggen.

Fodpanelet skæres på det stykke, hvor der skal være væg. Det er lettest med en multicutter.

3

Sæt streger, hvor væggen skal være, så du har punkter at rette dig efter, både i loftet og på gulvet. Det er lettest med en linjelaser, men du kan også bruge en tommestok og vinkel. Der streges op på malertape, som er let at fjerne.

Den lodrette streg her markerer, hvor træskelettet skal gå til – 15 mm fra panelet, så der er plads til en plade.

4

Afstanden mellem stolperne til væggens træskelet tegnes op, fra yderside til yderside. Så kommer reolerne til at flugte med væggen. Afstanden streges op på malertape flere steder på gulvet, så der er nogle punkter at rette ind efter.

5

Streg også op på loftet, så der er punkter hele vejen rundt. Det gør det lettere at få væggen helt nøjagtig, jo flere punkter der er at rette sig efter.

02
Skelettet 6 Trin

Skillevæggen bygges op omkring et træskelet af 45 x 70 mm reglar. De skæres til og skrues fast til gulv, væg og loft - hele vejen rundt. Og midt imellem de vandrette bund- og topremme placeres de lodrette stolper med 60 cm’s afstand, så der er noget at sætte gipspladerne fast i. Skelettet er tilpasset, så det passer med størrelsen på de reoler, der skal bygges ind i væggen.

I første omgang sættes der kun stolper op til væggen i det ene rum. Det gør det lettere at sætte gipsplader op på bagsiden af den væg, inden der sættes stolper op til væggen ind mod det andet rum.

1

Sæt bundremmen fast til gulvet med 4 x 70 mm skruer. Der bores først for, så er det lettere at trække den helt ned til gulvet, når den skrues fast. Skruerne sættes med 50-60 cm’s afstand.

2

Den lodrette stolpe på væggen skrues fast, når den er skåret til. Der skal være 47 mm luft op til loftet, så der er plads til, at remmen i loftet kan hvile på den. Her sætter vi kun en stolpe op på væggen, da vi vil have en niche langs det ene rums væg.

3

Remmen i loftet sættes fast med både lim og skruer, da vi ikke kan skrue op i forskallingsbrædder i gipsloftet her. Hvis du har forskallingsbrædder bag, kan du nøjes med at skrue. Vi bruger monteringslim og 5 x 70 mm skruer.

4

Hold stolpen op, der skal afslutte væggen ind mod det ene rum. Når den står i lod, ved du, hvor lang den anden loftsrem skal være. Sæt en streg i loftet, hvor den skal placeres. Sæt den op på samme måde som den anden.

5

Gør stolpen fast. Stolpen, der afslutter væggen ved døren, skrues ind i endetræet på bundremmen med to 4 x 70 mm skruer. Foroven stikskrues den fast med skruer skråt ind i loftsremmen.

6

De øvrige stolper skæres til og sættes op. De skal placeres oven på bundremmen og derfor være lidt kortere end den, der står for enden. De placeres med en afstand på 60 cm og fastgøres med skruer på skrå.

Fjern tapen på gulvet, inden du begynder at sætte gipsplader op.

03
Gipspladerne 6 Trin

Til væggen her bruger vi fibergips. Det har den fordel, at den færdige væg er så stærk, at du kan hænge ting op uden at skulle bruge store gipsplugs.

Fibergipsplader er hårde, så du kan ikke nøjes med at skære dem til med en hobbykniv. Vi skærer dem til - helt igennem - med en rundsav med førings-skinne.

Det er en god ide at bruge sug til saven, ellers sviner det helt vildt. Når pladerne sættes op, bruges en særlig fugeklæber, der gør samlingen ekstra stærk. Målet på pladerne er 90 x 120 cm, og de monteres “liggende”. Det passer med afstanden på reglarne.

1

Sæt fibergipsen op. Vi starter med pladerne på bagsiden af væggen ind imod det ene rum. Det er vigtigt, at pladerne står lige, så er gulvet ikke vandret, må de klodses op. Pladerne fastgøres med skruer, 3,9 x 41 mm, der sættes med 25 cm’s afstand.

2

Pladen hen mod dørhullet skæres til og sættes op. Den skal være glat med skelettet. Husk at komme fugeklæber på i samlingerne. Du skal bruge så meget fugeklæber, at der bliver klemt en lille pølse ud, når den sættes op mod første plade.

Der er nok fugeklæber på, når der kommer en lille pølse ud i samlingerne.

3

Pladerne skal placeres forskudt. Næste række af fibergips startes med en halv plade, så samlingen kommer til at sidde forskudt - i forbandt - som man også gør med mursten.

4

De øverste plader skal have 3-5 mm's luft mod loftet, så der er plads til at fuge med silikonefugemasse. Det har den fordel, at det er til at male på, og isolerer bedre for lyd end akrylfugemasse.

5

Tilpas et stykke, der kan sidde over døren. Her sætter vi listen over døren op i samme hug. Det er vigtigt, at du har styr på dørens størrelse, så hullet i væggen passer til døren.

6

Den lille tværgående væg lukkes af - kun med et lag fibergips. Det er nok, fordi der skal placeres reoler op ad den lille væg. De øvrige vægge skal isoleres, så der skal sættes plader op på begge sider af stolperne.

Væggen isoleres med 70 mm tykke batts. De har en god lyddæmpende effekt.

04
Nicherne 6 Trin

Når træskelettet er færdigt, og væggene er isoleret, kan du gå i gang med at bygge nicherne til reolerne. Der skal være plads til, at der kan stå tre reoler oven på hinanden på begge sider af væggen.

Vi bygger en sokkel, reolerne kan stå på. Det sikrer, at de står solidt, og samtidig løfter den dem lidt fra gulvet - det er både praktisk og pænt.

Soklen beklædes med fibergipsplader som resten af træskelettet, så reolerne kommer til at sidde i en ensartet væg.

1

Byg nichen til reolerne i værelset, når væggen er blevet isoleret. Sæt en lodret stolpe op til nichen, så bredden i nichen bliver 0,5 cm bredere end bredden på reolerne. Så der er plads til at få dem ind i hullet og senere lave en fuge i kanten.

2

De lodrette stolper skrues fast med 4 x 70 mm skruer. Skruerne sættes skråt i fra begge sider ned i den korte bundliste. Vær ekstra omhyggelig med, at stolperne står præcist, da dette hjørne bliver meget synligt.

3

Sæt gipsplader op, når træskelettet er færdigt. Der kommer to samlinger mellem gipspladerne. Hvis et af stykkerne er lille, er det en god ide at sætte det nederst ved gulvet, så samlingen kan skjules bag fodpanelet.

4

Der bygges en sokkel forneden, som reolerne kan stå på. Soklen har en højde, der fordeler “luften” over og under reolerne ligeligt. Det er mest harmonisk.

5

Gipspladerne på fronten skal gå 1 mm ud over hjørnet, da den skal bruges som spartelkant. Husk også at give hjørnesamlingen fugeklæb, så den bliver så stærk som muligt.

6

Sæt gips på det sidste smalle stykke på fronten. Også her skal pladerne skæres til, så de går 1 mm ud over kanten på hjørnet. De sættes op med 3,9 x 41 mm skruer.

05
Spartlingen 5 Trin

Fugeklæber og andre ujævnheder skal fjernes fra væggens overflade, og hele fladen skal gøres ren for støv, inden du begynder at spartle.

Først skal du fylde skruehullerne med spartelmasse. Her er det smart, hvis du får skrabet af med det samme, så du ikke behøver at slibe, inden du fuldspartler. For så er du nødt til at gøre væggen ren igen. Når den er tør, bliver du sandsynligvis nødt til at slibe og spartle igen for at få den helt jævn. Så skal den tørre igen, inden du sætter filt op og/eller maler. Uanset hvad du gør, er det lettest at male, inden reolerne sættes op. De placeres, så de stikker 15 mm ud af væggen.

1

Gør væggen klar til at blive spartlet. Fjern den overskydende fugeklæber, når den er hærdet efter et døgns tid. Brug en skarp hobbykniv. Rengør så væggen, inden du spartler skruehuller med en 5 cm spartel.

Skær den overskydende fugeklæber væk, så væggen bliver glat.

2

Væggen fuldspartles med en 30 cm bred spartel. Spartelmassen skal lægges på i et 2-3 mm tykt lag. Når væggen er tør efter et døgns tid, kan du slibe og spartle igen, så skulle væggen gerne være plan og klar til, at reolerne kan sættes op.

Fyld spartelmasse på spartlen, og træk den på væggen – nedefra og op.

3

Sæt reolerne op, når du har malet væggen og monteret fodpaneler. Den nederste reol klodses op, så den står 100 pct. lige. Der skal være et par mm luft, a så der er plads til en fuge i bunden.

4

Skru reolerne fast, når du har tjekket, at de står lige. Spænd dem fast med et par tvinger, mens du skruer dem sammen med 3 x 20 mm skruer, og et par 3 x 30 mm ind i skelettet i siden.

5

Til sidst fuges der rundt om reolerne. Vi bruger fugemasse af silikone, der kan males ovenpå. Læg fugen på i jævnt tempo, og sørg for, at revnen er fyldt godt op. Spray vand på fugen, og glat den med en fugepind eller fugebrik.

Materialer

• 45 x 70 mm reglar
• 15 mm fibergipsplader a 90 x 120 cm, fra Fermacell
• 70 mm isoleringsmateriale

Desuden:
• Fugeklæber, fra Fermacell
• Silikonefugemasse, interiør
• Sandspartelmasse
• Monteringslim
• Gipsskruer, 3,9 x 41 mm
• Skruer, 3 x 20, 3 x 30, 4 x 70 og 5 x 70 mm

Specialværktøj
• Rundsav med føringsskinne og støvsug
• Spartel, 30 cm

Tidsforbrug

3-4 dage

Pris

Ca. 4200 kroner for væggen

Sværhedsgrad

Projektet her er i den svære ende, da der er mange ting at holde styr på undervejs.

Video

TEKNIK: Fibergipsplader

Med en speciallim bliver samlingerne superstærke

TIPS: Præcis tilpasning af isolering

TEKNIK: Fuldspartling

Opgaven kræver flere spartler og en portion tålmådighed

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...