10 ting du kan med din varmepistol

Varmluftpistolen kendes af mange som værktøjet, der fjerner oliemaling og optør vandrør. Men den har et langt større repertoire end det.

For at kunne bruges til andet end maling og rør er det dog ikke nok med en discountmodel, der sender 500-600° varm luft ud uden mulighed for regulering. En god varmluftpistol skal have en effekt på mindst 1800 watt og have trinløs temperaturregulering.

Den viste model er elektronisk regulerbar fra 50° til 630°, og temperaturen kan aflæses på et LCD-display. Den fås med forskellige dyser og har koldluftfunktion, der hurtigt afkøler mundstykket, når du skal skifte dyse.

10 ting du kan med din varmepistol

1

UDEN DYSE:

1. Få rustne bolte løsnet med varme

Rustne møtrikker og bolte samt rustne rør-samlinger opvarmes med fuldt drøn på pistolen. Derefter skulle det være let at skille tingene ad. Men lad være med at prøve med bolte i træ pga. brandfaren. Brug handsker, og undgå at berøre det varme stål.

2

UDEN DYSE:

2. Klæb folie på pladekanter

Limen på klæbestrimler til foliering af pladekanter skal opvarmes og presses mod emnet. Normalt foretages det med et strygejern, der både opvarmer og presser. Hvis fruens strygejern ikke er til låns, kan varmluftpistolen på 150-200° og en trykrulle klare opgaven. Pas på, at folien ikke smelter for dig.

Slidsdysen skal anvendes med en reduktionsdyse og må kun sættes på elektronisk varmestyrede pistoler.

3

MED SLIDSDYSE:

3. Svejs din egen presenning

Pvc-bassinfolie, kunststofpresenning samt andre kunststoftekstiler kan solidt sammensvejses med varmluft 300-400˚. Folierne overlappes 2-4 cm, og slidsdysen føres ind mellem lagene. Den blødgør begge flader på sekunder. Pres lagene sammen med rullen, og svejsningen bliver lige så stærk som materialet.

Skærmdysen afskærmer luft strømmen og beskytter følsomme materialer mod overophedning. Anvendes på vinduer, når kit og maling skal fjernes.

4

MED SKÆRMDYSE:

4. Fjern maling fra vinduer

Skærmdysen ligner bredstråledysen, men den er udstyret med en fremskudt kant, der bøjer luften væk fra varmefølsomt materiale. Den kan således føres langs en vinduesramme, hvor træet opvarmes, uden at vinduesglasset overophedes og måske springer.

Reflektordysen blæser luftstrømmen hele vejen rundt om emnet og fordeler varmen på krympemuffer og omkring kobberrør, når de skal loddes.

5

MED REFLEKTORDYSE:

5. Krympemuffer og krympeslanger

Varmepistolen placeres stabilt i opretstående position, og ledningerne, der skal samles eller beskyttes, overtrækkes med krympeslange. Varm op til 200-300°, til muffen reduceres og klemmer tæt sammen.

6

MED REFLEKTORDYSE:

6. Lynhurtig lodning af kobberrør

Loddeområdet renses og affedtes, og loddefedt smøres på. Dysen omslutter røret, og der varmes op til 650° i 1-2 minutter, før loddetinnet holdes på. Det skal kunne flyde ind i samlingen selv.

Reduktionsdysen reducerer mundstykkets areal og koncentrerer luftstrålen. Må kun anvendes på elektronisk varmestyrede pistoler.

7

MED REDUKTIONSDYSE:

7. Lav dessert og marengs

Og så til det kulinariske. Marengsskum får fast konsistens og den kendte lysebrune farve af et skud med pistolen. Den lækre franske dessert crème brûlée består af iskold creme dækket af et lag rørsukker, der smeltes med varmepistol på fuld kraft. Sæt en 14 mm reduktionsdyse på for at koncentrere varmen.

Bredstråledysen flader luftstrømmen ud og koncentrerer den i et bredt område. Den bruges bl.a. til at fjerne maling med på store flader som fx døre.

8

MED BREDSTRÅLEDYSE:

8. Formbøj 5 millimeter akrylplade

Op til 4-5 mm akrylplade kan formes efter opvarmning, fx bukkes over en kant. Med 400-600˚, tilpasset efter pladetykkelse, blødgøres akrylet på ca. 1 minut, hvorefter det kan bøjes.

9

MED BREDSTRÅLEDYSE:

9. Fjern klistermærker og limrester

Limen på bagsiden af klistermærker, streamers og lignende vinyler blødgøres ved brug af forholdsvis svag varme, 150-200˚, afhængigt underlaget, der jo ikke skal smelte.

10

MED BREDSTRÅLEDYSE:

10. Fjern maling på større flader

Oliebaseret maling og lak koger op og slipper bunden ved opvarmning. Før pistolen med få centimeters afstand fra emnet, og fjern den opløste maling med en spartel.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj