5 hjælpere når du arbejder alene

Rigtige gør det selv’ere kan godt arbejde alene. Med det rette udstyr og lidt opfindsomhed kan du sagtens klare dig uden en makker til at holde, bære, løfte og støtte.

1. Spænd med én hånd

Det kræver to hænder at placere og spænde en klassisk skruetvinge. En moderne spændetvinge kan du derimod spænde med én hånd, hvilket er praktisk, når du arbejder alene.

Står du fx på en stige, kan du spænde to stykker træ sammen med den ene hånd, mens du holder godt fast i konstruktionen med den anden, så du ikke risikerer at miste balancen.

Pris: fra ca. 200 kr.

2. Mål op med begge hænder fri

Laseren retter, takket være sin selvnivellerende funktion, selv ind, så stregerne altid er i lod og vater.

Laseren retter, takket være sin selvnivellerende funktion, selv ind, så stregerne altid er i lod og vater.

Du kommer langt med en tommestok, et vaterpas og en spids tømrerblyant, men når du arbejder alene, er en krydslaser bare genial.

Uanset om du skal hænge noget op på væggen, sætte fliser op på badeværelset eller montere en rem på facaden til din hævede træterrasse, løser krydslaseren opgaven, så du har begge hænder fri til at strege op og bore med.

Det eneste, du skal sørge for, er at placere krydslaseren nogenlunde plant i den ønskede højde

Pris: fra ca. 350 kr.

3. Bær pladen med et snuptag

Med en pladeløfter er det intet problem at bære selv de helt store plader.

Med en pladeløfter er det intet problem at bære selv de helt store plader.

De fleste af os ved, hvor besværligt det er at bære en plade på 122 x 244 cm. Selv hvis man er to, kan det volde problemer. For hvordan skal man holde den tunge og uhandy plade, uden at den glider ud af hænderne på én?

Allierer du dig derimod med en pladeløfter, har du hverken brug for hjælp eller svulmende overarme. Med et fast greb i håndtaget og en støttende hånd på pladen går det hele nemlig som smurt.

Pladeløfteren giver dig flere kræfter og bedre balance, fordi du ikke skal bukke dig og ikke skal løfte så højt.

Pris: fra ca. 60 kr.

4. Hold gipspladen svævende

Med en gipshejs har du begge hænder fri, når gipspladen skal skrues fast.

Med en gipshejs har du begge hænder fri, når gipspladen skal skrues fast.

Skal du sætte en enkelt gipsplade op i loftet, kan du ofte klare dig med et hjemmestrikket “T” af to lægter, som sættes i spænd mellem gipspladen og gulvet. Men skal du montere flere plader, kommer du ikke uden om at låne eller leje en gipshejs.

Den fungerer i al sin enkelhed ved, at du lægger gipspladen til rette på bærearmene og hejser den op ved at dreje på hjulet. Du har nu begge hænder fri og kan skrue pladen fast i ro og mag

Pris: fra ca. 1.000 kr.

LÆS OGSÅ: Byg din egen billige gipshejs til kun 200 kroner

5. Løft med foden

Ved at træde på gipsfoden løftes pladen.

Ved at træde på gipsfoden løftes pladen.

Nogle lader gipspladen stå på gulvet, mens andre foretrækker at lade den svæve 10-15 mm over gulvet. Hører du til sidstnævnte gruppe, er det her, gipsfoden kommer ind i billedet.

Ved at stille gipspladen på gipsfoden kan du hæve pladen ved at træde ned på foden. Vægtstangsprincippet sørger med andre ord for, at du med beskeden trædekraft kan hæve gipspladen, så du nemt, bekvemt og uden hjælp fra andre kan skrue den fast.

Pris: fra ca. 200 kr.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj