Betonsliber: Diamantslibekop

I de fleste tilfælde kommer man langt med en diamantslibekop på din vinkelsliber.

Betonsliber til gør det selv’eren

Hvis du skal slibe på en overflade af beton, kan du leje en egentlig betonsliber. Den minder meget om den velkendte gulvslibemaskine, og er på samme måde primært en maskine til professionelle (eller dig, som virkelig har styr på og erfaring med værktøjet).

En betonsliber tager voldsomt fat, og styrer du den ikke korrekt, kan du nemt gøre ondt værre.

Leje af betonsliber

Du kan leje en betonsliber hos de fleste store byggemarkeder. Men husk at den type betonsliber kun er til gør det selv’ere med erfaring.

Heldigvis er der andre metoder til at slibe beton. Og ofte kan mindre end den helt store betonsliber gøre det. Til mindre ujævnheder på et gulv eller finpudsning af en betonoverflade, kan din vinkelsliber være det helt rette værktøj.

Grov eller fin betonsliber – du bestemmer selv

På din vinkelsliber kan du montere en såkaldt slibekop. Eller diamantkop, som de ofte kaldes, fordi de er udstyret med små diamanter (eller diamantstøv) så de kan klare den stenhårde overflade.

Slibekopperne findes i varianter, afhængigt af, hvad du skal slibe:

Puds overfladen spejlglat

Hvis du vil slibe beton, fx en bordplade, så den står helt glat og blank, kan en slibekop ikke gøre det alene. Her skal der suppleres med slibepapir på en excentersliber, som du kan se her i artiklen om poleret beton.

En betonsliber skal altid være i bevægelse

Når du sliber en overflade, der skal jævnes ud, må slibekoppen ALDRIG stå stille. Start vinkelsliberen, og sænk den så ned på betonoverfladen, mens du flytter maskinen hen ad overfladen. Stopper du i blot et sekund, får du med sikkerhed spor i overfladen. Sker det med en fin slibekop, kan du nemt rette fejlen, men en grov slibekop kan nemt have gravet sig en centimeter ned, og så skal du til udbedre skaden med beton, der skal hærde. Det er surt.

Sikkerhed går forud for alt

En vinkelsliber er et kraftfuldt stykke værktøj. Og det ligger højt på skadestuernes lister over værktøj, der jævnligt koster fingre og dybe sår. Udfordringen er, at vinkelsliberen snurrer rundt med 10-20.000 omdrejninger i minuttet, så du skal holde fast. Og du skal huske handsker, sikkerhedsbriller og en støvmaske. Og så selvfølgelig høreværn.

Drej maskinens sikkerhedsskærm, så du ikke får betonstøv og småstykker sendt lige op i ansigtet.