Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan sliber du beton

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Når du skal slibe en overflade af beton, kan du leje en egentlig betonsliber. Men der findes også en nemmere metode med vinkelsliber og slibekop!

Betonsliber: Diamantslibekop

I de fleste tilfælde kommer man langt med en diamantslibekop på din vinkelsliber.

Betonsliber til gør det selv’eren

Hvis du skal slibe på en overflade af beton, kan du leje en egentlig betonsliber. Den minder meget om den velkendte gulvslibemaskine, og er på samme måde primært en maskine til professionelle (eller dig, som virkelig har styr på og erfaring med værktøjet).

En betonsliber tager voldsomt fat, og styrer du den ikke korrekt, kan du nemt gøre ondt værre.

Leje af betonsliber

Du kan leje en betonsliber hos de fleste store byggemarkeder. Men husk at den type betonsliber kun er til gør det selv’ere med erfaring.

Heldigvis er der andre metoder til at slibe beton. Og ofte kan mindre end den helt store betonsliber gøre det. Til mindre ujævnheder på et gulv eller finpudsning af en betonoverflade, kan din vinkelsliber være det helt rette værktøj.

Grov eller fin betonsliber – du bestemmer selv

På din vinkelsliber kan du montere en såkaldt slibekop. Eller diamantkop, som de ofte kaldes, fordi de er udstyret med små diamanter (eller diamantstøv) så de kan klare den stenhårde overflade.

Slibekopperne findes i varianter, afhængigt af, hvad du skal slibe:

Varianter af slibekopper

Betonsliber med fin slibekop

De helt fine kopper kan pudse en overflade, så den fremstår helt glat og jævn.

Betonsliber med mellemgrov slibekop

En mellemgrov slibekop, som ses på billedet her, kan fjerne toppe og ujævnheder på en overflade, der skal rettes af, fx fordi du skal lægge et klikgulv ovenpå. Det helt grove tager virkelig fat. Har du en overflade med større toppe og ujævnheder, eller skal du slibe noget helt væk, så æder de sig ned i betonen på rekordtid. Men pas på! Det er stærke kræfter, der er i spil.

Puds overfladen spejlglat

Hvis du vil slibe beton, fx en bordplade, så den står helt glat og blank, kan en slibekop ikke gøre det alene. Her skal der suppleres med slibepapir på en excentersliber, som du kan se her i artiklen om poleret beton.

En betonsliber skal altid være i bevægelse

Når du sliber en overflade, der skal jævnes ud, må slibekoppen ALDRIG stå stille. Start vinkelsliberen, og sænk den så ned på betonoverfladen, mens du flytter maskinen hen ad overfladen. Stopper du i blot et sekund, får du med sikkerhed spor i overfladen. Sker det med en fin slibekop, kan du nemt rette fejlen, men en grov slibekop kan nemt have gravet sig en centimeter ned, og så skal du til udbedre skaden med beton, der skal hærde. Det er surt.

Sikkerhed går forud for alt

En vinkelsliber er et kraftfuldt stykke værktøj. Og det ligger højt på skadestuernes lister over værktøj, der jævnligt koster fingre og dybe sår. Udfordringen er, at vinkelsliberen snurrer rundt med 10-20.000 omdrejninger i minuttet, så du skal holde fast. Og du skal huske handsker, sikkerhedsbriller og en støvmaske. Og så selvfølgelig høreværn.

Drej maskinens sikkerhedsskærm, så du ikke får betonstøv og småstykker sendt lige op i ansigtet.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage