Poleret beton

Overfladen på ubehandlet beton er lidt ru, men sliber du den, får du den lækreste glatte og bløde flade. Hvis du efterbehandler med lak eller voks, bliver den ikke bare smukkere, men også mere modstandsdygtig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer/m2
Pris
100 kr./m2
Beton: Poleret beton

Bivoks er den bedste overfladebehandling til beton udendørs. Voksen mætter overfladen, så den bliver mere modstandsdygtig over for pletter og snavs.

Intro

Beton er hårdt, og overfladen ru, grå og lidt kedelig. Men sådan behøver det ikke at være. Beton kan få den lækreste, bløde overflade, hvis du sliber den. Du skal væbne dig med tålmodighed, for beton er hårdt at slibe, men det er al arbejdet værd.

Først og fremmest skal du sikre dig, at du har det rigtige værktøj: en vinkelsliber med justerbar hastighed og en slibekop, der kan klare den første grove slibning.

LÆS OGSÅ: Sådan sliber du beton

Grovslibningen efterlader en overflade med små huller. Det kan ikke undgås, da der altid vil være små lufthuller i beton. Disse huller skal fyldes, for at fladen bliver glat og lækker. Kemisk metal er genialt til formålet. Bagefter skal du fortsætte slibearbejdet, nu med excentersliber og vådslibningspapir, som giver den lækre, bløde overflade.

Hvis du efterbehandler med lak eller voks, bliver overfladen mere modstandsdygtig over for snavs og pletter. Og så fremhæver en overfladebehandling stenene i materialet og den flotte, glatte flade.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Slip kreativiteten løs med farvet beton

Det skal du bruge

SIKKERHED BRUG BRILLER OG MASKE Betonstøv er både ubehageligt og usundt. Beskyt dine lunger med en støvmaske og øjnene med briller, så længe du sliber tørt. Det er også en god idé at bruge handsker, når der er kemisk metal involveret.

MATERIALE GENIALT KEMISK METAL Der vil altid være huller i betonoverfladen. Det er svært at fylde dem op med et cementprodukt, og hærdetiden er lang. I stedet er det let at spartle med den tokomponente spartelmasse “kemisk metal”, der er yderst velegnet. Den passer i farven, er let at spartle ned i hullerne, hærder på få minutter og gør det let at slibe overfladen helt glat.

VÆRKTØJ DEN EFFEKTIVE SLIBEKOP Til den første tørre og grove slibning er en slibekop til sten og beton effektiv. Koppen monteres på en vinkelsliber og er lynhurtig at glatte betonen med, inden du begynder vådslibningen. Det er vigtigt, at hastigheden kan justeres, så du kan styre den relativt tunge slibekop.

Vejledning

01
Grovslibning 5 Trin

Overfladen skal slibes i flere omgange, for at den bliver jævn, og stenene i betonen kommer til syne. Når du sliber, vil der dog næsten altid være små huller, som også kommer til syne, da det er svært at undgå små lufthuller i støbt beton.

Hullerne lukker du effektivt ved at spartle med kemisk metal, så du får en helt jævn flade. Det skal du også gøre i flere omgange. Kemisk metal gør det samtidig lettere at slibe og polere overfladen helt glat.

1

Slib overfladen med en slibekop på vinkelsliberen - helt jævn og ensartet. Sørg for at holde maskinen helt lige, så du ikke kommer til at lave hakker i overfladen.

2

Støv af flere gange undervejs, så du kan se resultatet. Når du er færdig med at grovslibe, skal du børste eller puste overfladen helt fri for støv.

3

Bland en portion kemisk metal, som skal fyldes i de små huller, der kommer i en nysleben betonoverflade. Den tokomponente spartelmasse hærder hurtigt (på ca. 10 min.), så du har begrænset arbejdstid.

4

Hele fladen spartles med kemisk metal. Vær omhyggelig med at få fyldt alle de små huller. Skrab den overskydende spartelmasse af til sidst.

5

Gentag spartelprocessen, når spartelmassen er hærdet efter ca. 10 min. Kontrollér overfladen, og fortsæt, til alle huller og hakker er væk.

02
Vådslibning 4 Trin

Når betonens overflade er grovslebet og spartlet, skal den vådslibes. Det foregår med en excentersliber med vandslibepapir i forskellige størrelser - mindst tre, hvor du starter med de groveste og skifter til papir, der gradvist bliver finere og finere. Når overfladen vandslibes, kommer betonen til at stå helt glat, ensartet og blød.

Beton kan ikke slibes med almindeligt slibepapir. Vandslibepapir er et must. Det er ikke hyldevare alle steder, men de fleste byggemarkeder kan skaffe det, eller det kan findes på nettet.

1

Gør den slebne betonoverflade våd. Sprøjt så meget på, at der står blankt vand på overfladen. Brug en forstøver, som er langt det letteste at styre vandet med.

2

Vandslib overfladen. Start med korn 60-80. Hav lidt tålmodighed; det betaler sig. Den første vandslibning er grundlaget for et perfekt resultat.

3

Skift derefter til korn 240-320, og fortsæt vandslibningen. Afslut med de helt fine vandslibeskiver, korn 800 eller finere. Gør så overfladen ren, og lad den tørre helt op.

4

Mærk efter med fingrene, for det kan være svært at se resultatet på den helt tørre overflade. Men du kan let mærke, om fladen er helt glat og jævn, eller den evt. skal have en tur mere.

03
Efterbehandling 2 Trin

Du kan godt lade den vandslebne overflade stå uden ekstra overflade-behandling. Den glatte beton er i sig selv rimelig modstandsdygtig. Men du hærder den yderligere, hvis du giver den enten voks eller lak.

Til indendørs brug er lak en hurtig og holdbar løsning, som giver en stort set vedligeholdelsesfri overflade.

Ude kan du også bruge lak, men lak er mere følsom over for fugt end voks. Så en voksbehandling er et endnu bedre valg, hvis din beton står ude under åben himmel.

1

Lak påføres med pensel i lange strøg i samme retning på betonfladen. Lad lakken tørre, og giv den så en gang mere.

2

Bivoks smøres på med en tør bomulds-klud. Overfladen skal typisk have et par gange, før den er mættet. Til sidst kan du optimere resultatet med en polering.

LÆS OGSÅ: Grillbord af beton

Materialer

Tidsforbrug

Beton er hårdt, og slibearbejdet kræver lidt tålmodighed. Regn med at bruge 2-3 timer pr. m2.

Pris

Ca. 100 kr. pr. m2

Sværhedsgrad

Helt enkelt slibearbejde. Dog skal du passe på ikke at holde maskinen skævt, når du bruger en slibekop, da det vil give en ujævn overflade.

Tips & Tricks

Oplagte ting at polere:

En betonkrukke kan sagtens stå rå, men afviser skidt bedre, hvis den får voks.

Et udekøkken i beton vil også have gavn af en efterbehandling. Voks er oplagt.

Fuglebadet i beton vil ikke “suge” vand, hvis det får en gang lak eller voks.

En betonbænk bliver mere smudsafvisende, hvis overfladen bliver behandlet.

Sofaborde fra STEIN&STONE er skabt af forskellige typer beton og tilslag, som gør hvert bord unikt.

En køkkenbordplade i beton bør du efterbehandle med lak eller voks. Ellers vil den hurtigt få pletter.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Beton