Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bobcatten klarer slæbet

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Skån ryg, arme og ben – lej en Bobcat til at hjælpe med det benhårde anlægsarbejde. Den er genial til at flytte rundt på jord og grus og til at køre de tunge byggematerialer rundt på arbejdsstedet, og så kan den faktisk også bruges til et hav af andre opgaver.

Det går lynhurtigt med at grave af, fylde op og flytte rundt på de enorme grus- og jordbunker.

Det går lynhurtigt med at grave af, fylde op og flytte rundt på de enorme grus- og jordbunker.

For hvert læs jord, Bobcatten legende let piler afsted med, skåner du dit legeme for utallige skovlfulde med din håndholdte skovl.

En kubikmeter jord kan veje helt op til 1.900 kg, afhængigt af lerindholdet. Og hvis du lægger ny belægning, fx en indkørsel på 50 kvadratmeter, og skal grave 30 cm jord af, ja, så drejer det sig om 15 kubikmeter, svarende til 28,5 tons jord. Og det er så her, at den geniale maskine kommer ind i billedet.

Alle og enhver både kan og må køre og leje en Bobcat. De små modeller kan transporteres på en trailer, ligesom de også let kan komme ind ad smalle havegange.

Bobcatten kræver selvfølgelig lidt øvelse at styre rundt, men har du en portion gåpåmod, tager det maks. en halv time, før du er fortrolig med de grundlæggende manøvrer.

Vores eksperter i minigravere sammenligner styringen med de såkaldte mooncars, du kan se i enhver daginstitution (små gule legebiler, som styres med et håndtag i hver side).

Meget mere end bare en skovl

Men Bobcatten er ikke kun smart til at køre jord væk med. Når du skal have grus den anden vej, kan den selvfølgelig også bruges. Og helt smart bliver den, når du skal flytte tunge byggematerialer ude fra kantstenen og hele vejen om i baghaven. Bobcatten kan udstyres med en pallegaffel, og så kan du hurtigt flytte ti paller herregårdssten rundt på grunden.

Det gode ved maskinen er, at den er nem at komme i gang med. Den kan lejes i flere størrelser. Jo større og tungere den bliver, desto mere kan den løfte. Vi vil dog anbefale, at du lejer så småt som muligt. Jo tungere maskinen bliver, desto mere smadrer den græsplænen og fortovet.

7 opgaver med Bobcat

1. Flyt byggematerialer rundt på paller
De fleste byggemarkeder leverer deres varer på paller ude ved kantstenen. Og lige præcis her er Bobcatten med sine pallegafler genial. Det tager nemlig kun ganske få minutter at flytte materialerne rundt på paller i modsætning til at slæbe hvert enkelt emne afsted i trillebør eller ved håndkraft. De mindste Bobcatter, som S70, kan løfte op til 400 kg på en palle, mens de større modeller kan løfte mange tons.

2. Grav dig ud af snedriver
Det behøver ikke kun dreje sig om jord, grus og belægning. En Bobcat kan i praksis flytte og grave i alt muligt og er således også velegnet til snerydning efter en voldsom snestorm. Men du kommer til at tage noget varmt tøj på, for der er ikke noget varme i buret.

3. Bryd gulv op og væg ned
Med en kraftig betonhammer monteret kan Bobcatten smadre sig effektivt igennem alle slags byggematerialer på både mur og gulv. Og det bedste er, at du sidder sikkert beskyttet inde i det kraftige metalbur imens.

4. Slæb byggeaffald væk
En stor skovl er ikke kun ideel til at flytte jord og grus med – du kan i princippet smide alt op i den, også tungt byggeaffald. Og så går det pludselig stærkt med at få fjernet fliser, de smadrede planker fra det gamle skur eller træer og rødder.

5. Kør halm og grene
Med overfaldsgrebet kan du muge ud på rekordtid. Tænderne holder godt fast på halmen, så det ikke vælter ud af skovlen nedenunder. Overfaldsgrebet er også smart, hvis du skal køre store bunker grenaffald væk.

6. Flyt træer
Er du træt af, at træerne tager aftensolen fra terrassen, så skal du bruge en stor Bobcat med en træspade. Med træspaden kan du simpelthen gribe fat om træet og grave det fri i en og samme bevægelse, inden du flytter det hen til det hul, du har gravet i forvejen (også med træspaden). Genialt!

7. Bor stolper ned
Skal du eksempelvis bygge et langt hegn, får du brug for at grave en masse huller til stolperne. Og også her er Bobcatten behjælpelig. Med et halvanden meter langt pælebor monteret går det lynhurtigt med at udføre gravearbejdet til stolperne.

Sådan betjener du Bobcatten

Der kan være forskelle på, hvordan de mange forskellige minilæssere og Bobcatter, du kan leje, skal betjenes. Men de grundlæggende funktioner er stort set ens. De kan køre frem, tilbage og til siderne, og så kan du selvfølgelig også bevæge det monterede tilbehør.

Sådan betjener du Bobcatten

Styrepinde A + B:

A frem = Bevæger de venstre hjul fremad

A tilbage = Bevæger de venstre hjul baglæns

B frem = Bevæger de højre hjul fremad

B tilbage = Bevæger de højre hjul baglæns

B til højre = Åbner skovlen

B til venstre = Lukker skovlen

Fodpedaler C + D:

C tå = Løfter skovlen

C hæl = Sænker skovlen

D tå = Skubber skovlen udad

D hæl = Trækker skovlen indad

Håndtag E:

E = Styrer gassen

ADVARSEL!

En Bobcat er en lille og frisk maskine, som meget let kan vælte, hvis du ikke passer på. Derfor er hovedreglen, at du aldrig må køre med en fuld (og dermed tung) skovl, så længe den er løftet. Skovlen skal altid være så tæt på jorden som muligt.

Her kan du leje

Du kan leje Bobcatten og andre minilæssere i mange forskellige størrelser og udformninger og med forskelligt tilbehør. Men jo større og tungere de er, desto dyrere bliver de.

Til anlægsarbejde derhjemme behøver det dog ikke at blive særlig dyrt. En lille model som Bobcat S70 er ideel til det meste. Den er let at transportere, kan komme ind de fleste steder, og så koster den ikke alverden at leje.

Der findes mange udlejningssteder, du kan finde på nettet, fx Leje-pladsen.dk i Midtjylland. Her koster det 1.499 kroner at leje maskinen med en bred skovl, pallegafler og overfaldsgreb for en weekend.

Tilbehør til Bobcatten

SKOVL TIL BOBCAT

PALLEGAFFEL TIL BOBCAT

OVERFALDSGREB TIL BOBCAT

TRAILER TIL BOBCAT

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Bobcatten klarer slæbet
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage