Det går lynhurtigt med at grave af, fylde op og flytte rundt på de enorme grus- og jordbunker.

Det går lynhurtigt med at grave af, fylde op og flytte rundt på de enorme grus- og jordbunker.

For hvert læs jord, Bobcatten legende let piler afsted med, skåner du dit legeme for utallige skovlfulde med din håndholdte skovl.

En kubikmeter jord kan veje helt op til 1.900 kg, afhængigt af lerindholdet. Og hvis du lægger ny belægning, fx en indkørsel på 50 kvadratmeter, og skal grave 30 cm jord af, ja, så drejer det sig om 15 kubikmeter, svarende til 28,5 tons jord. Og det er så her, at den geniale maskine kommer ind i billedet.

Alle og enhver både kan og må køre og leje en Bobcat. De små modeller kan transporteres på en trailer, ligesom de også let kan komme ind ad smalle havegange.

Bobcatten kræver selvfølgelig lidt øvelse at styre rundt, men har du en portion gåpåmod, tager det maks. en halv time, før du er fortrolig med de grundlæggende manøvrer.

Vores eksperter i minigravere sammenligner styringen med de såkaldte mooncars, du kan se i enhver daginstitution (små gule legebiler, som styres med et håndtag i hver side).

Meget mere end bare en skovl

Men Bobcatten er ikke kun smart til at køre jord væk med. Når du skal have grus den anden vej, kan den selvfølgelig også bruges. Og helt smart bliver den, når du skal flytte tunge byggematerialer ude fra kantstenen og hele vejen om i baghaven. Bobcatten kan udstyres med en pallegaffel, og så kan du hurtigt flytte ti paller herregårdssten rundt på grunden.

Det gode ved maskinen er, at den er nem at komme i gang med. Den kan lejes i flere størrelser. Jo større og tungere den bliver, desto mere kan den løfte. Vi vil dog anbefale, at du lejer så småt som muligt. Jo tungere maskinen bliver, desto mere smadrer den græsplænen og fortovet.

Sådan betjener du Bobcatten

Der kan være forskelle på, hvordan de mange forskellige minilæssere og Bobcatter, du kan leje, skal betjenes. Men de grundlæggende funktioner er stort set ens. De kan køre frem, tilbage og til siderne, og så kan du selvfølgelig også bevæge det monterede tilbehør.

Sådan betjener du Bobcatten

Styrepinde A + B:
A frem = Bevæger de venstre hjul fremad
A tilbage = Bevæger de venstre hjul baglæns
B frem = Bevæger de højre hjul fremad
B tilbage = Bevæger de højre hjul baglæns
B til højre = Åbner skovlen
B til venstre = Lukker skovlen

Fodpedaler C + D:
C tå = Løfter skovlen
C hæl = Sænker skovlen
D tå = Skubber skovlen udad
D hæl = Trækker skovlen indad

Håndtag E:
E = Styrer gassen

ADVARSEL!

En Bobcat er en lille og frisk maskine, som meget let kan vælte, hvis du ikke passer på. Derfor er hovedreglen, at du aldrig må køre med en fuld (og dermed tung) skovl, så længe den er løftet. Skovlen skal altid være så tæt på jorden som muligt.

Her kan du leje

Du kan leje Bobcatten og andre minilæssere i mange forskellige størrelser og udformninger og med forskelligt tilbehør. Men jo større og tungere de er, desto dyrere bliver de.

Til anlægsarbejde derhjemme behøver det dog ikke at blive særlig dyrt. En lille model som Bobcat S70 er ideel til det meste. Den er let at transportere, kan komme ind de fleste steder, og så koster den ikke alverden at leje.

Der findes mange udlejningssteder, du kan finde på nettet, fx Leje-pladsen.dk i Midtjylland. Her koster det 1.499 kroner at leje maskinen med en bred skovl, pallegafler og overfaldsgreb for en weekend.