Minigraver - spar kræfter på den sjove måde!

En minigraver er en alsidig maskine, der kan bruges til et hav af praktiske opgaver i haven. Se listen over projekter, hvor du med fordel kan leje en minigraver og lær, hvordan du styrer den!

Minigraver - spar kræfter på den sjove måde!

Minigraveren er alsidig og giver superkræfter.

Lej en minigraver og skån dig selv

Lej en minigraver og skån ryggen, knæene og resten af kroppen. Minigraveren klarer de hårdeste opgaver i haven på en brøkdel af tiden, og gør det sure slid til en leg.

Og ja, så får du får selvfølgelig lov til at styre en minigraver!

Minigraveren kan det hele

Minigraveren er en genial og alsidig maskine, der kan bruges til et hav af praktiske opgaver hjemme i haven.

Minigraveren kan med fordel bruges til at:

  • grave ud til terrasse
  • grave ud til indkørsel
  • grave ud til fundament
  • lægge fliser
  • fjerne stubbe
  • grave stolper ned.

Kort sagt kan minigraveren udføre alle de benhårde opgaver og projekter, du ellers havde afsat lang tid til, på en enkelt eftermiddag.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Støb selv et simpelt og stærkt punktfundament

Leje af minigraver

Alle privatpersoner kan leje en minigraver. Bare ring til et af de mange udlejningssteder, du kan slå op på nettet, og sig, hvad du skal bruge den til. Du kan også få minigraveren leveret og afhentet igen.

Der findes mange typer minigravere. Fra de helt små, der vejer omkring et ton, og op til de større udgaver, som vejer mange tons, og som kan lave din have om til en swimmingpool i tre skovlfulde.

De mindste minigravere koster i omegnen af 1000 kroner at leje om dagen, og hvis du vælger at leje i flere sammenhængende dage, får du lidt rabat.

De fleste udlejere af minigravere tilbyder masser af forskelligt tilbehør, du kan leje med. Der følger som regel altid to standardskovle med i forskellige bredder. Den smalle er velegnet til at grave, mens den brede skovl egner sig bedst til at flytte rundt på jord, småsten og lignende.

Andet tilbehør til minigraveren, fx hammer til opbrydning, pælebor og grubbetand til at fjerne rødder med, koster ekstra, typisk fra 100 kroner pr. dag.

Få styr på gravemaskinens indretning

Selvom gravemaskiner i alle størrelser styres på stort set samme måde, så gøres det noget anderledes end med fx en bil eller en truck.

Rat og gearstang er skiftet ud med en masse håndtag, og fodpedalen har også fået en anden funktion. Så i begyndelsen er det om at holde tungen lige i munden. Heldigvis er det sjovt at køre minigraver, og med bare få timers øvelse skal du nok få styr på det mest basale.

Klik på tallene på billedet herunder og læs mere.

  1. GASHÅNDTAGET styrer motorens omdrejning. Det skal aktiveres, hvis minigraveren skal køre eller arbejde.
  2. KØREHÅNDTAGENE styrer de to bælter. Når huset vender, så gravearmen befinder sig over dozerbladet, styrer det højre håndtag det højre bælte og det venstre håndtag det venstre bælte. Vender huset den anden vej, er alt spejlvendt. Derfor er det en fordel at vende huset rigtigt, når du skal køre.
  3. VENSTRE KONTROLHÅNDTAG har tre funktioner. Trykkes håndtaget frem og tilbage, styrer du knækket midt på armen. Presses håndtaget til siden, svinger huset til samme side. Håndtaget kan også bruges til at svinge selve armen. Det er fx en fordel, hvis du skal grave langs en husmur, hvor det kan være svært at komme ind med minigraveren. Skal du svinge armen, skal du først aktivere fodpedalen til højre (6). Herefter svinges armen til samme side, som håndtaget skubbes til.
  4. HØJRE KONTROLHÅNDTAG hæver og sænker armen, når det skubbes frem og tilbage. Trykkes det til siderne, åbnes og lukkes skovlen.
  5. DOZERGREBET hæver og sænker dozerbladet, som sidder under gravearmen. Skal du grave, køres bladet ned, så bælterne hæves en smule i den ene ende. Bladet kan også bruges til at flytte jord, når et hul skal fyldes.
  6. FODPEDALEN til højre gør det muligt at svinge gravearmen, mens førerhuset står stille. Det gøres med venstre kontrolhåndtag (4), når pedalen er aktiveret.
  7. LÅSEHÅNDTAGET sørger for, at du ikke kommer til at aktivere maskinen ved et uheld. Nogle maskiner har i stedet en sikkerhedsbøjle, der kan vippes op og ned.

Planlæg arbejdet

Inden du begynder at grave, er det en god idé at bruge lidt tid på at planlægge opgaven. Fx er det nemmest at bevæge maskinen baglæns, når du graver en rende. Derfor skal du være opmærksom på, at du ikke kommer til at grave dig selv op i et hjørne eller op mod en mur, hvor du efterfølgende ikke kan komme væk. Til højre for billedet er en mur.

Vi starter derfor med rende (1), der ligger parallelt med muren. Herefter graver vi (2) og (3) i retning væk fra muren. Til sidst graver vi rende (4).

Lægger du jorden langs renden, er den nem at fylde op igen.

Stort kørekort til minigraver - Sådan gør du!

1

Kør dozerbladet ned, så bælterne hæver sig en smule i den ene ende. Bladet skal vende i samme retning som skovlen. Det giver en god stabilitet.

2

Det øverste lag jord og græs graves op og lægges på den ene side af renden, hvis græsset skal genetableres. Er der ikke græs, eller skal jorden fjernes, er det lige meget.

3

Hold skovlen i renden, mens du bakker. Det sikrer, at du holder retningen og ikke kommer til at bakke skævt.

4

Fyld hullet op igen ved at skubbe jorden tilbage i renden. Det gøres nemmest med en bred skovl/planer-skovl eller med dozerbladet.

5

Pres jorden godt sammen ved at køre frem og tilbage nogle gange med det ene bælte i renden.

6

Læg græstørvene oven på renden for at genetablere græsset.

7

Pres græsset på plads ved at køre hen over det med det ene bælte. Der, hvor jorden ligger i et tyndt lag oven på plænen, vil græsset vokse op igen af sig selv.

Når du skal skifte skovl

Der findes en masse fedt tilbehør til minigraveren. Det mest almindelige er den smalle skovl, som bruges til at grave med, og den bredere planer-skovl, som bruges til at flytte rundt på jord, grus og lignende. Det er også muligt at leje tilbehør som et kæmpe pælebor, en hydraulisk fliseløfter, en stubfræser eller en kæmpe nedbrydningshammer. Fælles for tilbehøret er, at det holdes på plads af to gennemgående metalankre, som skal fjernes, når du skal skifte udstyr.

1

To bolte løsnes, så de gennemgående metalankre kan skubbes ud, og skovlen kan fjernes.

2

De gennemgående metalankre skubbes på plads igen og spændes fast, når skovlen er skiftet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemaskiner