Vi har testet
5 borehamre:
- EINHELL HEROCCO
- RYOBI R18SDS-0
- AEG BBH 18C-0
- DEWALT DCH133M1
- MAKITA DHR182Z

EINHELL HEROCCO
Slag: 5.500/MIN.
Slagkraft: 2,2 JOULE
Pris: 2.300 KR

RYOBI R18SDS-0
Slag: 5.000/MIN.
Slagkraft: 1,3 JOULE
Pris: 2.500 KR.

AEG BBH 18C-0
Slag: 5.500/MIN.
Slagkraft: 1,5 JOULE
Pris: 3.000 KR.

DEWALT DCH133M1
Slag: 5.680/MIN.
Slagkraft: 2,6 JOULE
Pris: 2.800 KR.

MAKITA DHR182Z
Slag: 5.000/MIN.
Slagkraft: 1,7 JOULE
Pris: 2.700 KR.
Borehamre på batteri
En slagboremaskine er en fin maskine, når du fx skal bore i mursten. Men er der tale om en mur i beton, kommer du ikke langt uden en borehammer. Her er der både skruet ned for omdrejningerne og antallet af slag. Til gengæld er slagene en hel del større og mere kraftfulde, og det gør borehammeren i stand til at slå sig gennem den meget hårde beton.
LÆS OGSÅ: Test af borehamre med ledning
De større slag kan blandt andet lade sig gøre på grund af borehammerens smarte SDS-fæste. Det holder nemlig godt fast om boret, mens det samtidig giver mulighed for, at boret frit kan bevæge sig nogle millimeter ud og ind.
Batterimaskiner med power
I testen her har vi valgt at fokusere på borehamre på batteri. Prisen er ikke overraskende en del højere sammenlignet med maskiner på 230 volt, og du skal regne med at betale cirka det dobbelte. Til gengæld slipper du for den besværlige ledning, forlængerledninger og bekymringer om at have en stikkontakt inden for rækkevidde.
Som vores test viser, så behøver du dog på ingen måde gå på kompromis med hensyn til power, bare fordi du dropper ledningen. De stærkeste modeller præsterer helt på højde med de kablede udgaver, og de kan tilmed blive ved længe, før batterierne er flade.
Nogle af deltagerne kan endda bruges som elmejsel, når du skal have fliserne på badeværelset eller i køkkenet ned i en fart.
Sådan tester vi
Styrken målte vi ved at bore seks krævende 10-mm-huller i en betonsten, mens vi tog tid. Bagefter testede vi udholdenheden ved at bore videre, indtil batterierne var helt flade. En enkelt borehammer kom med to batterier, som begge tæller med.
Under vores arbejde med maskinerne har vi løbende vurderet deltagernes ergonomi og kvalitet. En borehammer skal være solid og langtidsholdbar. Men den kan også blive så solid, at det går ud over betjeningen, da maskinen kan blive både tung og klodset. Det kan derfor være svært at finde den rette balance.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: styrke, udholdenhed, ergonomi og kvalitet.

UDHOLDENHED
Vi borede, til batterierne var flade. Antal huller pr. amperetime er et udtryk for maskinernes batteriøkonomi.

ERGONOMI
Under vores arbejde har vi løbende vurderet vægten, balancen og muligheden for at skifte håndstilling.

STYRKE
Vi borede seks huller på tid i en kantblok af beton. Der bores 100 mm ned med et helt friskt 10-mm Bosch SDS plus-X7-bor.

KVALITET
Kvaliteten af håndgreb, borepatron og maskinerne generelt tæller med i vores samlede vurdering af kvaliteten.
Resultaterne

MAKITA DHR182Z
2.700 kroner
EINHELL HEROCCO
2.300 kroner
RYOBI R18SDS-0
2.500 kroner
AEG BBH 18C-0
3.000 kroner
DEWALT DCH133M1
2.800 kronerLæs mere om borehamre på batteri hos producenterne:
Testvinder
Kan blive ved i en evighed
MAKITA DHR182Z
Makitaen er testens klart mest effektive deltager. Den kører imponerende langt på literen, og så arbejder den ovenikøbet med et pænt kraftoverskud.
Testvinderen er en ret overbevisende maskine med en imponerende kombination af styrke og udholdenhed. Samtidig holder den momentet højt fra start til slut, og den kører med samme kraft, når boret er 8 cm ide, som når du starter.
På trods af at flere deltagere er udstyret med større batterier op til 5,2 Ah, så kan Makitaen med sit batteri på bare 3 Ah lave flere huller pr. opladning. Og da det samtidig er den eneste maskine, der kommer med to batterier, har de andre deltagere ikke en chance for at følge med.
God ergonomi
Ved første øjekast er Makitaen lidt bagud på point, når det kommer til ergonomi. Den korte krop og det høje greb med batteriet i enden betyder nemlig, at maskinen er en smule bagtung. Et godt udformet håndtag samt et solidt støttegreb og muligheden for at holde godt med hånd nummer to bag på maskinen betyder dog, at håndteringen fungerer ret godt. Samtidig er Makitaen udstyret med en indbygget støddæmper, der effektivt tager toppen af vibrationerne, inden de når din hånd.
Det er en enormt gennemført maskine med flere gode detaljer som fx et godt og meget præcist arbejdslys.

Støddæmperen tager effektivt toppen af de mange vibrationer, inden de når din hånd.

Det skridsikre gummi på håndtag og støttegreb sikrer, at dine hænder bliver, hvor de skal.

LED-lyset i bunden af håndtaget rammer arbejdsområdet perfekt, uden at der kommer skygger.
Godt Køb
Imponerende til prisen
EINHELL HEROCCO er testens billigste deltager. Alligevel er det den, der har den bedste ergonomi. Og det til trods for, at den også er testens tungeste deltager. Hemmeligheden er et yderst kompakt design, hvor der er tænkt grundigt over vægtfordelingen. Motoren sidder forrest på maskinen (lige bag ved støttegrebet) og giver en god balance til batteriet i bunden. Herocco er derfor imponerende let at håndtere. Samlet set bliver det til en tredjeplads, men til en lavere pris end nummer et og to. Og når du så ovenikøbet får en praktisk transportkuffert med, er vi ikke i tvivl om, at Einhell skal have titlen som Godt Køb.
SE TESTEN: Test af borehamre med ledning
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.