Borehammer: Vælg den rigtige borehammer

STYRKE: En borehammer er langt mere effektiv end en slagboremaskine, når det gælder arbejde i beton og murværk.

Kvikguide til borehammeren

Kender du alle borehammerens funktioner, hvilke opgaver borehammeren er helt perfekt til, og hvilket tilbehør du skal have til din borehammer? Læs og få svarene i vores kvikguide til borehammeren. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

3 typiske opgaver med borehammer
Borehammer i 3 prisniveauer
Borehammerens tilbehør
7 mejsler til borehammer

Rundt om borehammeren

  1. BOREPATRON/ SDS-HOLDER bruges til bor og mejsler. Det skal være let at montere værktøjet.

  2. FUNKTIONSVÆLGER bruges, når man skal skifte mellem almindelig borefunktion og hammerfunktion. På nogle maskiner kan rotationen slås fra, så den kan bruges med mejsel til nedbrydning af murværk og beton.

  3. FREM-TILBAGE-KNAPPEN skal være nem at betjene, mens man holder på maskinen.

  4. TÆND-SLUK-KNAPPEN skal være let at betjene, og hastigheden skal være let at regulere.

  5. HOVEDGREBET skal være stort nok til en hånd med en arbejdshandske på.

  6. BATTERI OG LADEINDIKATOR. Ved akkumodeller skal batteriet være nemt at af- og påmontere, og der skal være tydelige lamper eller skalaer, der viser, hvor meget strøm der er tilbage på borehammeren.

  7. SIDESTØTTEGREB. Når der skal lægges kræfter i, er det nødvendigt med et støttegreb til at styre borehammeren. Tjek, at det sidder ordentligt fast, og at det er godt at holde på.


REDAKTIONEN ANBEFALER: Læs vores store test af borehammere her

LÆS OGSÅ: Vi tester vi 6 stærke søjleboremaskiner. Find testen her

Borehammerens tilbehør

Når der skal bores huller i beton og sten, er borehammeren hurtig og effektiv. Og vælger man en model, der også har en mejselfunktion, får man en potent maskine, der – udstyret med den rigtige mejsel – kan klare en lang række forskellige renoveringsopgaver både udendørs og indendørs.

mejsel til borehammer: Med en mejsel på borehammeren går arbejdet meget hurtigere end med hammer og mejsel.

Med en mejsel på borehammeren går arbejdet meget hurtigere end med hammer og mejsel.

Standard: Hammerbor til borehammer

Når der skal bores i hård beton, natursten og murværk, kræver arbejdet en borehammer med hammerbor.

Borehammeren slår langsomme og langt tungere slag end slagboremaskinen. Her dur almindelige bor med glat skaft ikke. Arbejdet i de hårde materialer kræver et hammerbor med et skaft, der passer til et SDS-fæste. Det sikrer, at boret ikke kan rystes løs under arbejdet.

Hammerbor findes i mange forskellige længder fra 5 cm til over en meter og i diametre fra 3,5 mm til 26 mm. Borene fås med to skær som vist her og med tre eller fire skær. Alle tre varianter er udmærkede, men de ekstra skær gør boret bedre til at gnave sig igennem armering i beton. I beton uden armering er det lidt billigere bor med to skær hurtigere til at klare opgaven.

Som tommelfingerregel kan det anbefales at holde sig fra de helt billige bor.

Bor til borehammer: Hammerbord

Hammerborene fås med to skær - som vist her på billedet - og med tre eller fire skær.

2 muligheder: Borehammer med fæste

Et SDS-fæste sørger for at holde godt fast om hammerborets riller, men giver samtidig mulighed for, at boret frit kan bevæge sig nogle millimeter ud og ind.

Fæstet findes i to varianter: SDS-Plus og SDS-Max. De to varianter er så godt som ens i udførelsen; den største forskel er størrelsen.

Til langt de fleste gør det selv-opgaver er en borehammer med SDS-Plus-fæste alt rigeligt. Men til meget store nedbrydningsarbejder går arbejdet hurtigere med en borehammer med SDS-Max-fæste.

Borehammer tilbehør: Fæste

På billedet her ses et SDS-Plus-fæste.

Hammerbor i sæt

Til større opgaver betaler det sig at købe et sæt med de mest almindelige størrelser hammerbor. Som regel følger der også et par mejsler med, fx en spidsmejsel og en fladmejsel. Og så er man rigtig godt dækket ind.

Bor til borehammer: Hammerbor i sætSpecialtilbehør: Adapter til almindelige bor

En SDS-adapter består af en borepatron, som man kender den fra en klassisk boremaskine, der sidder på et SDS-fæste, der passer til borehammeren. Med adapteren på kan man bruge almindelige bor til træ og mur og kombinere dem med borehammerens mange kræfter. SDS-adapteren kan købes for omkring 200 kroner.

Specialtilbehør til borehammer: Adapter til almindelige bor

Borepatronen her sidder fast på et SDS-Plus-skaft.