Vi har testet
6 bajonetsave på batteri:
- BILTEMA RS 18V
- BOSCH AdvancedRecip 18
- EINHELL TE-AP 18/28 Li BL
- MAKITA DJR188Z
- RYOBI RRS18-0
- SKIL SW1E3480CA

Biltema RS 18V
Slag: 3.000/min.
Slaglængde: 22 mm
Pris (solo): 299 kroner

Bosch AdvancedRecip 18
Slag: 3.100/min.
Slaglængde: 20 mm
Pris (solo): 849 kroner

Einhell TE-AP 18/28 Li BL
Slag: 2.500/min.
Slaglængde: 20 mm
Pris (solo): 730 kroner

Makita DJR188Z
Slag: 2.800/min.
Slaglængde: 20 mm
Pris (solo): 1.100 kroner

Ryobi RRS18-0
Slag: 3.400/min.
Slaglængde: 25 mm
Pris (solo): 850 kroner

Skil SW1E3480CA
Slag: 3.000/min.
Slaglængde: 29 mm
Pris (solo): 1.049 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Bajonetsave på batteri
Bajonetsaven er en imponerende sav, der virkelig kan få noget fra hånden. Den er ikke til pænt brug, og snittene er grove og flossede. Men skal du fjerne en gammel faldstamme, et nedlagt vandrør, save hul i væggen eller brække den helt ned, så er den saven til opgaven.
Den helt åbenlyse fordel ved at vælge en bajonetsav på batteri, som vi tester her, er, at du slipper for ledningen og bekymringer om at finde en stikkontakt. Så skal du beskære træet bagerst i haven, er disse save også et oplagt valg.
To falder igennem
Som nævnt er bajonetsaven smart, fordi den er bomstærk og kan få noget fra hånden i en fart. Kan den ikke det, går gassen lidt af ballonen.
Selvom der er tydelige styrkeforskelle i toppen af feltet, så er der fire af deltagerne, der leverer et tilfredsstillende resultat, når det kommer til hastighed, mens to af savene er så langsomme, at de ikke er til megen gavn. Den langsomste er så svag, at den gik i stå flere gange i forsøget på at save sig gennem en fyrretræsstolpe på 10 x 10 cm. Faktisk var den mere end syv gange langsommere end testens hurtigste til at save sig gennem stolpen.
En enkelt af savene er udstyret med en smart pendulfunktion. Det får klingen til at bevæge sig en smule frem og tilbage, mens den går ud og ind. Det gør tænderne i stand til at tage større bidder og på den måde save hurtigere i bløde emner. Det er da også den sav, der løber med sejren i testen af hastighed – men ikke den samlede sejr.
Sådan tester vi
Bajonetsaven skal først og fremmest være stærk og kunne få noget fra hånden. Derfor tester vi hastigheden i en 10 x 10 cm stolpe.
Hvis du vil undgå at rende i pendulfart til og fra opladeren og få arbejdet afbrudt af irriterende spildtid, er det vigtigt med en lang udholdenhed.
Kvaliteten er afgørende, hvis du vil have glæde af dit elværktøj i mange år.
Bajonetsaven er specialist i opgaver som at bryde ned, save huller i vægge og fjerne gamle rørinstallationer. Det er ofte krævende arbejde, og her er en god ergonomi vigtig.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre:

HASTIGHED
Med sømmet i bund saver vi en fyrretræsstolpe på 10 x 10 cm over ti gange, mens vi tager tid.

UDHOLDENHED
Vi saver videre, indtil batterierne er kørt helt flade. Det er antallet af snit pr. amperetime i batteriet, der tæller.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten af grebene, knapperne, de bevægelige dele, materialevalget og af maskinerne generelt.

ERGONOMI
Under vores arbejde vurderer vi løbende, hvordan savene er at arbejde med, hvordan de er at holde på, og hvordan balancen er.
Resultaterne

MAKITA DJR188Z
1.100 kroner
EINHELL TE-AP 18/28 Li BL
730 kroner
BILTEMA RS 18V
299 kroner
BOSCH AdvancedRecip 18
849 kroner
RYOBI RRS18-0
850 kroner
SKIL SW1E3480CA
1.049 kronerLæs mere om bajonetsave på batteri hos producenterne:
Testvinder
Lille, vågen og bomstærk
Makita DJR188Z
Den kompakte sav er topkvalitet fra start til slut. Mængden af smarte funktioner er meget begrænset, men den saver lynhurtigt og er behagelig at arbejde med.
På papiret gør saven fra Makita ikke meget væsen af sig. Alligevel formår testvinderen at skille sig ud fra mængden i en kategori af værktøj, hvor funktionerne er få, og betjeningen enkel og ligetil.
Så snart man får saven i hånden, fornemmer man, at der er tale om kvalitet i topklasse – som det ofte er tilfældet med Makitas maskiner. Trods sin meget beskedne størrelse er der en god tyngde i maskinen. Den er solidt bygget med gode, store greb, der sammen med en god balance sikrer en ergonomi helt i top.
Effektiv kulfri motor
Selvom klingen kun bevæger sig 20 mm ud og ind 2.800 gange i minuttet, så er Makitaen lynhurtig. I vores hastighedstest er den kun 10 sekunder langsommere end saven fra Skil, der er testens eneste med pendulfunktion.
Og af savene uden pendul er den mere end halvandet minut hurtigere end sin nærmeste konkurrent. Det skyldes især den enormt effektive kulfri motor, som er i stand til at holde omdrejninger jævnt og tempoet højt fra start til slut.
Saven er udstyret med et arbejdslys, der sidder lige over klingen. Det lyser fint arbejdsområdet op og gør det nemmere at se, hvor du saver.

Arbejdslyset er godt placeret over fæstet til klingen. Her lyser det fint arbejdsområdet op uden at kaste irriterende skygger.

Jo længere aftrækkeren trykkes ind, jo hurtigere bevæger klingen sig. På testvinderen er det nemmere at styre præcist end hos flere konkurrenter.

Når klingen skal skiftes, drejes fæstet til siden. Det er udstyret med to bløde ribber, som nemt giver et godt greb med to fingre.
Godt køb
Kan save til siden
Einhell TE-AP 18/28 Li BL
Af deltagerne uden pendul er Einhell testens næsthurtigste sav. Den arbejder sig jævnt og sikkert gennem stolpen på 23 sekunder pr. snit, når man også medregner den tid, det tager at flytte klingen. Hvilket må siges at være en meget respektabel tid.
Det mest iøjnefaldende er dog, at hovedet kan roteres, så saven saver til siden. Det har vi ikke set før! Hvor ofte du får behov for det, er nok relativt begrænset. Men det vil gøre dig i stand til at komme til på trange og besværlige steder, hvor det med en almindelig bajonetsav kan være ganske svært eller helt umuligt.
Ergonomien er også blandt de bedste. Saven ligger godt i hånden, og balancen er i top.
Som på alle de andre deltagere styres hastigheden trinløst. Her er den dog ret svær at kontrollere præcist, og du skal ikke trykke aftrækkeren særligt langt ind, før klingen kører for fuld styrke. Heldigvis er det også den indstilling, du oftest får brug for.
SE TESTEN:
TEST: Bajonetsave med ledning (2023)
LÆS MERE:
Det skal du vide om bajonetsaven
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.