En skillevæg, der skal ned, dørkarme og vandrør, der skal saves over, eller et hegn, der skal fjernes. Bajonetsaven giver rigtig god mening til det grove arbejde.

Den kan tage fat, hvor andet værktøj må give op, og kan derfor gøre en opgave langt mere overkommelig.

Med en batteridrevet type kan du let komme til, hvor det ellers er vanskeligt – eller fx ved nybyggeri, hvor der ikke er strøm endnu.

Vi har testet syv stærke bajonetsave med batterier på 18 volt. Det stod hurtigt klart, at det ikke kun handlede om rå power. Inden for samme prisramme oplevede vi kæmpe forskelle på styrke og ikke mindst ergonomi.

En god sav har masser af kræfter og vejer også lidt, men skal alligevel være behagelig at bruge, så kroppen ikke belastes for voldsomt. Bajonetsavene er strømslugere, så husk fuldt opladede batterier, før du går i gang.

Sådan har vi testet bajonetsavene

Vi prøvede alle savene i de samme materialer for at se, om de havde kræfter til at komme igennem eller måtte give op undervejs. Træpaller og metalrør indgik i testen.

Var der mange vibrationer, når der blev gået til stålet? Det er ikke godt, hvis energien forplantes ud i hænderne frem for i materialet.

Vi vurderede ergonomien. Den er vigtig, da man til mange opgaver skal have rigtig godt fat om saven af både sikkerhedsmæssige og praktiske årsager.

Vi testede, hvor godt maskinen kunne udnytte strømmen fra batteriet, og om et batteri på 3-4 Ah rakte til en enkelt opgave.

Vi har testet disse 7 bajonetsave:

  • MAKITADJR186Z
  • AEG BUS 18
  • STANLEY FMC675B
  • RYOBI R18RS
  • BLACK+DECKER BDCR18
  • METABO SSE 18 LTX COMPACT
  • MILWAUKEE M18 ONESX

HENT HELE TESTEN og se, hvilken maskine der blev den store testvinder.

VIGTIGE DETALJER NÅR DU VÆLGER BAJONETSAV
KLINGE: Det er ret vigtigt at bruge en klinge i god kvalitet til den enkelte opgave. Saven kan sagtens give op på grund af et dårligt eller forkert klingevalg.
ANLÆGSSÅL: Skal sidde sikkert og stabilt, når man trykker bajonetsaven ind mod det emne, der saves i.
KLINGESKIFT: Det skal være let og sikkert at skifte klinge uden brug af værktøj. Og den skal kunne spændes godt fast.
ARBEJDSLYS: Det er desværre stadig en sjælden funktion med indbygget LEDlampe. Det giver ellers rigtig god mening i en bajonetsav, som kan komme til på vanskelige steder, hvor der er ringe lysforhold.
BATTERI: En bajonetsav bruger meget strøm, så det er en kæmpe fordel at have mere end ét batteri. Ofte følger batteri og lader ikke med saven. Hvis du ikke har dem i forvejen, skal du derfor regne med en betydelig ekstraudgift.
HASTIGHED: Klingen skal kunne styres trinløst og forholdsvis let. Også når du saver i hårdt materiale, der kræver kræfter.
TÆND-SLUK: Tænd-sluk-knappen skal kunne låses med en særskilt knap, så saven kan transporteres sikkert.
GODT GREB: Vi foretrækker en forholdsvis blød belægning, der giver et solidt greb under arbejdet. Det skal helst være muligt at holde på værktøjet flere steder.