Dyksav med skinne

En dyksav med skinne ligner en rundsav, men den er så meget mere. Den kører nemlig i en føringsskinne og saver helt inde ved skinnens kant. Man slipper derfor for at beregne afstanden fra rundsavens sål og ind til savklingen.

Dyksav med skinne

I modsætning til rundsaven kan en dyksav med skinne starte snittet midt på et emne.

Dyksaven minder en hel del om rundsaven – dog med to markante forskelle:
For det første kan dyksaven, som navnet antyder, dykkes ned midt i emnet, du saver i.
For det andet bruges dyksaven næsten udelukkende sammen med en føringsskinne. Skinnen sikrer både, at du saver helt lige, og at snittet bliver rent og pænt.

Dyksaven kan stort set alt det, rundsaven kan – plus en del mere. Det eneste, den ikke er verdensmester i, er savning på frihånd, uden skinne. Dyksaven har nemlig sjældent sigtehak, og da klingen typisk er pakket helt ind, er det svært at se, hvor man saver.

Høj kvalitet

Dyksaven er ikke helt billig, og med skinne koster de fleste save omkring 3.000 kroner eller mere.

Det betyder til gengæld også, at du stort set altid får en sav, der er lavet til den professionelle håndværker, med alt hvad det indebærer med hensyn til kvalitet, holdbarhed og præcision. Der findes også ganske få dyksave, som henvender sig til gør det selv’eren, og det er muligt at købe sådan en til lige under 1.000 kroner. Den klarer sig ganske godt – prisen taget i betragtning.

Rundt om dyksaven med skinne

Klik på tallene herunder og læs om dyksavens detaljer:

  1. SMIGINDSTILLING. Savvinklen skal være let at indstille og tydelig at aflæse. Normalt går den fra 0° til 45°, men på nogle maskiner går den fra -1° til 47-48°. Det er et plus.
  2. DYBDEINDSTILLING. Skal helst kunne indstilles nemt og præcist med et spring på 1 mm. Skalaen skal være tydelig og let at aflæse.
  3. TÆND/SLUK. Knappen skal kun kunne aktiveres, når startspærren er presset ind.
  4. SPÅNUDKAST. Udkastet skal kaste støv så langt tilbage, at det ikke sætter sig i skinnen. Og det skal være muligt at tilslutte en værkstedsstøvsuger.
  5. FØRINGSSKINNE. Bør være af et robust aluprofil med skridsikre lister på undersiden og glatte plastlister på oversiden.
  6. HASTIGHED. Skal kunne indstilles til det materiale, der skal arbejdes med.
  7. JUSTERINGSSKRUER. Holder saven fast til skinnen og sikrer, at saven glider helt lige frem. Findes desværre ikke på alle save.

LÆS MERE: Er du i tvivl om, hvilken dyksav, du skal anskaffe dig? Her finder du vores nyeste test.

Skinnen gør forskellen

En stor del af dyksavens fortræffeligheder skyldes udelukkende, at den arbejder så godt sammen med føringsskinnen.

Der findes mange forskellige slags skinner, men heldigvis er de fleste producenter enige om, hvordan saven skal kobles på sådan en skinne. Det betyder, at langt de fleste save passer i langt de fleste skinner – uanset mærke.

Forskellige længder
Skinnerne kommer i længder fra omkring 0,5 til 5 meter. Den ideelle skinnelængde afhænger naturligvis af opgaven. Du går dog sjældent helt galt i byen med en skinne på omkring 1,2-1,5 meter.

Byg skinnerne sammen
De fleste producenter har en eller anden form for laske, som gør det muligt at bygge skinnerne sammen. Det gør transport nemmere og betyder, at du kan løse flere opgaver med færre skinner.

Den rette vinkel
Når gavlens beklædning eller køkkenbordspladens samling skal saves til i den helt rette vinkel, har Bosch denne lille, smarte skinne. Den kobles sammen med en længere føringsskinne og gør det nemt og hurtigt at lave helt præcise vinkelsnit.

3 typiske opgaver med dyksav

AFKORTNING AF BRÆDDER Dyksaven sikrer, at terrasse- og gulvbrædder bliver præcis lige lange.

LIGE SNIT I PLADER Føringsskinnen sørger for at holde saven stabil. Det sikrer flotte og helt lige snit.

SKRÅ SNIT I PLADER Dyksaven kan indstilles meget præcist til skrå snit mellem -1° og 47-48°.

Varianter, funktioner og pris

Varianter af dyksaven

DYKSAV MED LEDNING
Modellen med ledning er den absolut mest relevante variant for gør det selvfolket. Hvis man kan leve med ledningen, får man mest dyksav for pengene her.

DYKSAV MED BATTERI
Dyksave med batteri kan sagtens konkurrere med ledningssavene, når det gælder styrke. Men priserne ligger et pænt stykke over – typisk 70-100 procent.

DYKSAV MED FLEKSIBEL SKINNE
Denne specialmodel, KSP 40 Flexistem fra Mafell, adskiller sig ved at have en stabil føringsskinne, der kan rulles sammen for nem transport.

Smarte funktioner

Tæt tilslutning. For at sikre at udsugningen fungerer optimalt, skal saven slutte tæt til underlaget – både når man saver med og uden skinne. Det har Bosch løst med en lille flap, der kan skubbes op og ned.

Anslag. Et aftageligt anslag gør det nemt at save parallelt med fx en væg uden brug af føringsskinne. Det er smart. Man finder det fx på Metabos dyksav.

Tilbageløbssikring. Sikrer, at saven kun kan køre fremad i skinnen. Den kan dermed ikke slå tilbage, hvis klingen sætter sig fast.

Aftagelig ledning. Det er supersmart, hvis ledningen kan afmonteres. Det gør maskinen nemmere at pakke væk og transportere, og det giver også mulighed for at skifte mellem ledninger i forskellige længder.

Dyksav med skinne i 3 prisniveauer

DEN DYRE
En gennemført maskine på alle parametre.

Effekt: 1.050 watt
Omdrejninger/min.: op til 6.500
Skæredybde: 55 mm (43 mm ved smig på 45°)
Smigjustering: -1° til 47°
Længde på ledning: 4 meter
Pris: over 3.500 kr.

FESTOOL TS 55 REBQ

MELLEMKLASSEN
En udmærket maskine med tydelige indstillinger.
Effekt: 1.300 watt
Omdrejninger/min.: op til 6.400
Skæredybde: 56 mm (39 mm ved smig på 45°)
Smigjustering: -1° til 48°
Længde på ledning: 4 meter
Pris: under 3.000 kr.

MAKITA SP6000

DEN BILLIGE
Enkel og gedigen maskine uden overflødige detaljer.
Effekt: 1.200 watt
Omdrejninger/min.: 5.500
Skæredybde: 55 mm (45 mm ved smig på 45°)
Smigjustering: 0° til 45°
Længde på ledning: 2 meter
Pris: under 1.000 kr.

SCHEPPACH PL55

De 4 mest almindelige klinger til dyksaven

TIL MEGET GROVE SNIT
En klinge med 24 tænder (krydstand, 15° fremad) er god til meget grove snit på tværs og på langs i hårdt og blødt træ. Bruges typisk til bygningstømmer, spånplader og forskallingsbrædder.

TIL HURTIGE, GROVE SNIT
En klinge med 36 tænder (krydstand, 15° fremad) bruges på tværs og på langs i både blødt og hårdt træ. Især beregnet til spånplader, bygningstømmer og tag- og gulvkrydsfiner.

TIL FINE, RENE SNIT
En klinge med 48 tænder (krydstand, 15° fremad) kan save fine, rene snit i træ og krydsfiner, møbelplader, spånplader lamineret på én side og parket. Bedst til snit på tværs af fiberretningen.

TIL MEGET FINE SNIT
Med en klinge med 60 tænder (krydstand, 15° fremad) opnår man helt fine snit helt uden flossede kanter i finer, møbelplader, spånplader med laminat på begge sider, MDF og parket- og laminatgulve.

Sådan bruger du dyksaven

Vandret og lodret

VANDRETTE FLADER
På vandrette flader lægges skinnen bare ned på fladen. Den gummibelagte bagside sørger for, at den ikke skrider.

LODRETTE FLADER
På lodrette flader spændes føringsskinnen fast med tvinger eller skrues fast til overfladen via hullerne i skinnen

Perfekte og helt rene snit i laminat

1. Laminat er hårdt og vil flosse, hvis man saver et snit i ét hug. Med dyksaven kan man lave et perfekt snit uden flosser. Først måles præcist op.

2. En af dyksavens forcer er, at dybdeindstillingen kan justeres millimeterpræcist. Det får man brug for her, hvor den indstilles til ca. 3 mm.

3. Dyksaven føres langsomt frem langs føringsskinnen. Dermed opnås en ridse, der lige nøjagtig gennembryder laminatoverfladen.

4. Herefter er det bare at save i samme ridse helt igennem pladen. Resultatet er et snit helt uden flossede kanter. Husk at vælge en savklinge beregnet til laminat.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Rundsav