Stiksav test

Stiksaven er et fantastisk stykke værktøj. Den kan arbejde sig gennem stort set alle materialer, og den saver lige så godt rundt om hjørner, som den saver ligeud. Vi har testet syv 18-voltsstiksave med masser af muskler i de små håndholdte maskiner.

Men det er mindst lige så vigtigt, at stiksaven er konstrueret, så den er nem at håndtere og betjene. Det er fx besværligt, hvis det kræver værktøj at skifte savklinge eller vinkle sålen for at save i smig. På de fleste af testens stiksave skal du bruge en unbrakonøgle for at indstille sålen.

En af maskinerne har hverken arbejdslys eller batteriindikator, så det er umuligt at følge strømniveauet. Flere af maskinerne har svært ved at blæse eller suge savsmuldet væk, så hverken savspor eller opstregning er synlige. Det problem har den kraftfulde testvinder ikke.

Sådan har vi testet

Batterierne blev ladet op, og vi noterede os ladernes effektivitet.

Vi savede ligeud i en sandwich af krydsfinerplader og udførte snørklede snit i en MDF-plade.

Vi tegnede nogle snørklede streger og savede efter dem, og vi kørte også frihånd med saven for at vurdere, hvor god den var til at dreje.

Vi brugte samme type savklinge til alle maskinerne. Vi testede, hvilken indflydelse pendulindstillingerne havde på savenes præstationer.

Vi monterede og vurderede tilbehøret, fx støvsugertilslutninger og antisplintplader. Vi skiftede klinger på maskinerne og vurderede, hvor nemt eller svært det var.

Vi har testet disse 7 stiksave

  • FESTOOL CARVEX PSBC 420 LI 18
  • STANLEY FMC650M2
  • BOSCH PST 18 LI
  • MAKITA DJV180Z
  • EINHELL TE-JS 18 LI
  • MILWAUKEE M18 BJS-402C
  • METABO STA 18 LTX

HENT HELE TESTEN og se, hvilken stiksav der klarede det bedst.

VIGTIGE DELTALJER NÅR DU VÆLGER STIKSAV
GREB: Grebet skal være forsynet med skridsikre belægninger. Det må ikke være for tyndt, og det skal være udformet, så du nemt kan nå knapperne.
HASTIGHED: Slagantallet er hastigheden, hvormed klingen kører op og ned. Den skal kunne justeres efter det materiale, du saver i. Den skal kunne reguleres med startknappen, der sidder i grebet.
KLINGESKIFT: Det bør være muligt at skifte klinge uden at bruge værktøj. Klingen skal holdes forsvarligt på plads, også ved dyksavning og i skarpe kurver. Hopstangen, som kører op og ned, skal være kraftig og ikke til at rokke.
PENDULFUNKTION: Pendulfunktionen bestemmer, hvor hurtigt maskinen kan save, og hvor fint snittet bliver. I højeste pendultrin saves der lynhurtigt med grove snit, og når funktionen er slået fra, får man de fineste snit. Det skal være let at skifte mellem de forskellige indstillinger.
ARBEJDSLYS: Der skal være arbejdslys, som lyser ned på savlinjen. Tjek, at der ikke er noget, som skygger for lyset.
SMIGINDSTILLING: Stiksave kan indstilles fra 0 til mindst 45 graders smigskæring. Det bør kunne gøres uden værktøj, og indstillingen bør være let at aflæse.
BLÆSER: Saven skal kunne blæse snavs væk fra savlinjen. Funktionen bør kunne slås fra, når en støvsuger tilsluttes.
SÅL: Sålen skal være robust, plan og med høj kant, så saven kan føres langs en retskinne. Der bør følge en kunststofsål med, som beskytter materialet mod ridser.