Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fræsejern til overfræser

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Du kan købe den største og flotteste overfræser, eller du kan nøjes med en enkel model til 500 kroner. Men det er fræsejernene, der gør dig i stand til at udføre opgaver, der tidligere var forbeholdt de dygtigste håndværkere. Med et sæt med 10-20 forskellige jern er du rigtig godt kørende.

Fræsejern: Med de rette fræsejern kan DU udføre opgaver, som ellers kun de dygtigste håndværkere kan klare.

Med de rette fræsejern kan DU udføre opgaver, som ellers kun de dygtigste håndværkere kan klare.

TO TYPER FRÆSEJERN

FRÆSEJERN: FRÆSEJERN MED KUGLESTYR

FRÆSEJERN MED KUGLESTYR

Funktion: Knivene på dette fræsejern arbejder sig ind i emnet fra siden og standser, når den lille ring forneden, der ikke roterer med jernet, når kanten af emnet. Hvor langt ned ad kanten jernet arbejder, styrer man ved at indstille overfræserens dybdestop.


Typiske fræsejern: Afrundingsfræsejernet (til højre) runder kanter af på borde og hylder, mens skråtstillede fasfræsejern laver skrå kanter. Dertil kommer et utal af profiljern.

Typiske opgaver: Jern med kuglestyr kaldes også kantfræsejern, og de skaber kanter i alle former og til alle formål.


Kuglestyrets ring: Drejer frit og arbejder sig ikke ind i emnet, men stopper i stedet fræsejernet.

FRÆSEJERN: FRÆSEJERN UDEN KUGLESTYR

FRÆSEJERN UDEN KUGLESTYR

Funktion: Knivene på det roterende hoved pløjer sig både ned i et emne og rundt i alle retninger. Bevægelsen kan kun styres præcist ved at sætte en grænse for, hvor overfræseren kan bevæge sig hen, fx med kopiring og skabelon.

Typiske fræsejern: Notfræsejernet med rette sider og bund løser langt de fleste opgaver.

Typiske opgaver: Nedfældede hængsler, noter til samlinger, finger- og svalehalesamlinger, riller i skærebrætter og navneskilte.

KRÆVER STYRING: FRÆSEJERN UDEN KUGLESTYR

FRÆSEJERN: NOTFRÆSEJERN: Fræsejernet laver lodrette udfræsninger og er det mest enkle.

NOTFRÆSEJERN
Fræsejernet laver lodrette udfræsninger og er det mest enkle. Fræsejernet kan bruges til et utal af opgaver, fx noter, skarpkantede huller og nedfældede beslag. I de fleste fræsejernssæt er der 3-5 notfræsejern. Diametre fra 3 mm og helt op til 25 mm

FRÆSEJERN: V-NOTFRÆSEJERN: Fræsejernet laver et spor med tilspidset bund og bruges til skilte og relieffer og til præcise undersænkninger til skruer og propper.

V-NOTFRÆSEJERN
Fræsejernet laver et spor med tilspidset bund og bruges til skilte og relieffer og til præcise undersænkninger til skruer og propper. Fræsejernet kendes på de skrå sider. Her er det 45 grader med en smal, flad bund, men det findes i mange variationer.

FRÆSEJERN: HULKELFRÆSEJERN: Fræsejernet laver riller med en rund bund og bruges bl.a. til saftriller i skærebrætter, forsænkede greb og buede pyntespor.

HULKELFRÆSEJERN
Fræsejernet laver riller med en rund bund og bruges bl.a. til saftriller i skærebrætter, forsænkede greb og buede pyntespor. Det runde fræsejern uden kuglestyr dykkes ned i emnet og trækkes langs emnet. Findes i forskellige størrelser.

FRÆSEJERN: SINKEFRÆSEJERN: Fræsejernet laver spor med bred bund og smal top og kendes først og fremmest fra svalehalesamlinger.

SINKEFRÆSEJERN
Fræsejernet laver spor med bred bund og smal top og kendes først og fremmest fra svalehalesamlinger. Fræsejernet kan ikke sænkes ned i emnet ovenfra, men skal føres ind fra emnets kant, fx til fræsede spor til hylder.

NEM STYRING: FRÆSEJERN MED KUGLESTYR

FRÆSEJERN: FASFRÆSEJERN: Fræsejernet laver 45 grader affasede kanter – hurtigt og helt ens.

FASFRÆSEJERN
Fræsejernet laver 45 grader affasede kanter – hurtigt og helt ens. Alt efter hvor dybt jernet står i sålen, kan fasen blive fra knap synlig til meget markant. Kan også bruges til smigsamlinger kant mod kant.

FRÆSEJERN: RUNDINGSJERN: Fræsejernet laver afrundede kanter, fx på borde, hylder og lister.

RUNDINGSJERN
Fræsejernet laver afrundede kanter, fx på borde, hylder og lister. Hvert rundingsjern kan kun fræse én størrelse runding, men rundingsjern findes i mange størrelser med fræseradius fra 3,2 mm til 16 mm.

FRÆSEJERN: KVARTSTAFFRÆSEJERN: Fræsejernet ligner rundingsjernet, men med den store forskel, at det altid efterlader en vandret fals i profilets bund.

KVARTSTAFFRÆSEJERN
Fræsejernet ligner rundingsjernet, men med den store forskel, at det altid efterlader en vandret fals i profilets bund. Fås med buet skær i mange størrelser og bruges fx til karme, sprosser og paneler.

FRÆSEJERN: PROFILFRÆSEJERN: Fræsejernet findes med mange forskellige profiler fra det helt enkle til meget detaljerede profiler.

PROFILFRÆSEJERN
Fræsejernet findes med mange forskellige profiler fra det helt enkle til meget detaljerede profiler. Kaldes ofte for almuefræsejern og bruges typisk til skyggelister, paneler og kantlister på møbler.

FRÆSEJERN: HULKELFRÆSEJERN MED STYR: Fræsejernet bruges til at fræse en indadgående bue i kanter.

HULKELFRÆSEJERN MED STYR
Fræsejernet bruges til at fræse en indadgående bue i kanter. Større jern fræser hulkellister til køkkenbordets bagkant. Mindre jern er ideelle til skjulte greb i låger og skuffer.

FRÆSEJERN: HULKELFRÆSEJERN MED KANTER: Fræsejernet laver en bue med en lille ret vinkel på hver side og giver dermed en klassisk almueprofil.

HULKELFRÆSEJERN MED KANTER
Fræsejernet laver en bue med en lille ret vinkel på hver side og giver dermed en klassisk almueprofil. Oplagt til sprosser, paneler og pyntelister.

FRÆSEJERN: FALSFRÆSEJERN: Fræsejernet laver en retvinklet fals, der er 15 mm bred.

FALSFRÆSEJERN
Fræsejernet laver en retvinklet fals, der er 15 mm bred. Falsens dybde afgøres af, hvor dybt fræsejernet placeres ned gennem overfræserens sål. Bruges typisk til false til glas i vindues- og billedrammer.

FRÆSEJERN: SKIVENOTFRÆSEJERN: Fræsejernet fræser et tyndt spor ind i et emnes kant og bruges især til plade- og listesamlinger med løs fer.

SKIVENOTFRÆSEJERN
Fræsejernet fræser et tyndt spor ind i et emnes kant og bruges især til plade- og listesamlinger med løs fer. Fræsedybden låses, så et spor kan fræses lige langt ned i kanten af begge emner. Det giver en præcis samling.

TILBEHØR: TIL STYRING AF OVERFRÆSEREN

FRÆSEJERN: PARALLELANSLAG

PARALLELANSLAG
Spændes på overfræserens sål og kan føre fræsejern uden kuglestyr parallelt med en lige kant på emnet.

FRÆSEJERN: CENTERSPIDS

CENTERSPIDS
Sættes på parallelanslaget, så man kan føre overfræseren rundt som en passer.

FRÆSEJERN: KOPIRING

KOPIRING
Gøres fast til fræserens sål, så fræsejernet stikker ud igennem det. Herefter kan jernet føres sikkert rundt inden for en skabelon.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage