Overfræser: Bliv ekspert i overfræseren på 5 minutter

Kvikguide til overfræseren

Med en overfræser i værkstedet er du sikret høj kvalitet på dine projekter. Maskinen forvandler grove kanter til ren snedkerkunst.

Her kommer vi hele vejen rundt om overfræseren. Vi viser dig, hvad du skal kigge efter, når du køber en overfræser, gennemgår forskellige typer overfræsere og viser dig, hvordan du bruger den. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Det skal du kigge efter, når du køber overfræser
3 typiske opgaver med en overfræser
Sådan bruger du en overfræser

Det skal du kigge efter, når du køber overfræser

En overfræser fræser spor, afrunder skarpe kanter og nedfælder hængsler og beslag. Og så laver den flotte profilerede og helt identiske lister. Kort sagt: Med en overfræser får du professionel kvalitet på dine gør det selv-projekter. Herunder kan du se, hvad du skal kigge efter, når du køber overfræser.

Overfræserens detaljer

1. FINJUSTERING af fræsedybden skal være nem og helt præcis.
2. VARIABEL HASTIGHED er optimalt. Giver mulighed for at vælge omdrejninger, der passer til fræsejern og materiale. Findes ikke på alle maskiner.
3. GREBENE skal være skridsikre og “ligge godt i hånden”.
4. DYBDESKALA skal være let at aflæse.
5. SPINDELLÅS kræver kun én nøgle og gør det nemmere at skifte fræsejern. Findes ikke på alle maskiner.
6. SUGESTUDS til støvsuger er praktisk. Men tjek evt. i butikken, at den ikke vil sidde i vejen, når du fræser.
7. TELESKOPSTÆNGER skal være uden slør, glide ubesværet og kunne låses i den valgte dybde.
8. REVOLVERANSLAG med faste trin gør dybdeindstillingen lettere. Jo flere trin der er, jo bedre.
9. SÅLEN skal være 100 % plan og robust, så den kan føres langs en skinne. Den skal helst være støbt i aluminium og beskyttet af kunststof, så den ikke ridser.

REDAKTIONEN TESTER: Find vores nyeste test af overfræsere her

Sådan bruger du en overfræser

Overfræseren er genial og giver superflot finish til diverse gør det selv-projekter, men den kræver lidt øvelse. Og så er en overfræser lidt mere avanceret at indstille end fx en boremaskine eller en stiksav. Men når først man har fået styr på dybdeindstilling, fræseretning og omdrejningshastighed, så er det bare fuld fart fremad.

Sådan bruger du en overfræser

MULIGHEDER: Den store mængde af forskellige fræsejern og den meget præcise dybdeindstilling gør overfræseren til en af de mest alsidige snedkermaskiner.

Overfræser: Hastighed og materialer

UDFORDRING: Sådan styres overfræseren på smalle kanter

Det er svært at balancere overfræseren på en smal kant, fx hvis der skal fræses ud til beslag på kanten af en låge eller en dør. Men med et hjemmelavet støtteanlæg, som er lige til at spænde på emnet, får du en stabil flade at føre overfræseren på.

Overfræser: Sådan bruger du overfræseren

To stykker høvlet bræt (A og B) samles til en vinkel. Det nederste (B) er 5 cm længere i hver ende, så det kan spændes fast med tvinger. Skru en listestump (C) fast i hver ende, som kan holde anlægget i niveau med emnet, når det er spændt på.