3 plugs til sikker befæstigelse

Når bogreolen skal op på gipsvæggen, terrassen spændes fast på husets sokkel eller garageporten monteres på betonmuren, er disse tre ankre særligt gode at at kende. Hvor meget de hver især kan bære, bestemmes i høj grad af væggen, de monteres i – den giver sig nemlig, før ankeret gør.

Uanset om din væg er lavet af lette gipsplader, muret op med sten eller støbt i beton, så findes der et specialiseret anker, som sikrer, at væggens styrke udnyttes optimalt. For det er i høj grad væggen, som ankeret monteres i, der bestemmer, hvor tungt du kan hænge op.

Hulrumsankeret går nemlig gennem gipsen, inden ankeret brister. Ligesom murstenen knækker inden lim­ankerets gevindstang. Betonankeret er så ubegribeligt stærkt, at det er svært at sige, om mur eller anker giver sig først. Du når dog næppe så langt.

Så stærke er de

I artiklen kan du læse, hvor stærke de tre ankre hver især er. Bæreevnen er opgivet pr. anker. Bruger du to ankre, fordobles bæreevnen.

Vi tager udgangspunkt i ankre fra Fischer. Tilsvarende produkter fra andre producenter vil typisk have en lignende bæreevne.

1. Hulrumsanker

Skal du hænge tunge ting op i en pladevæg – fx af gips eller fibercement – så er det hulrumsankeret, du skal have fat i.

Ankeret går hele vejen gennem pladen/pladerne og danner en stjerne på bagsiden, når skruen spændes. Er skruen for svær at spænde med håndkraft, er det muligt at købe en tang, som trækker i skruen og får stjernen til at folde sig ud.

En pladevæg af fx gips er meget mere skrøbelig end et anker i metal. Derfor er det også væggen, der afgør, hvor meget hvert anker kan bære.

Fischer HM

Bæreevne: Det er ikke så meget ankeret, som det er materialet og tykkelsen på pladen, der bestemmer styrken.

  • I et lag gips (12,5 mm): 20/20 kg*
  • I to lag gips (2 x 12,5 mm): 30/30 kg*
  • I fibercement (8 mm): 25/25 kg*

Typen er også kendt som: Mollyanker, hulrumsplug, hulrumsmetaldybel, metalexpander.

Set til: 199 kroner for 50 stk. (HM 5x52 S)

Halsens længde varierer. Det er vigtigt at vælge en, der passer til pladetykkelsen.

Når skruen spændes, danner ankeret en stjerne, som presser mod bagsiden af pladen.

2. Limanker

Til krævende montering i mursten, porebeton, sokler og lignende er limankeret ofte det oplagte valg – fx til montering af remmen til en terrasse eller en carport. Ankeret limes fast i hullet uden at ekspandere. Presset mod hullets sider og risikoen for, at muren flækker, er derfor minimale.

Ofte er det en gevindstang, der limes i hullet, men der er også udviklet deciderede ankre til formålet. Det er vigtigt, at hullet er helt rent for støv, inden limen trykkes ind – ellers kan det ikke binde ordentligt.

Fischer FIS Green

Bæreevne: Gælder for montering med en gevindstang med en diameter på 10 mm.

  • I mursten, 8 cm dybde: 129/114 kg*
  • I mursten, 20 cm dybde: 314/243 kg*
  • I porebeton, 13 cm dybde: 107/54 kg*

Typen er også kendt som: Kemisk anker, injektionsanker, klæbeanker.

Set til: 179 kroner for 300 ml (uden gevindstang)

Møtrikken må først spændes, når limen er tør.

Limen holder effektivt fat i gevindet.

3. Betonanker

Beton er enormt hårdt, og ophængningen, du kan lave i en væg af beton, er ufattelig stærk – i hvert fald hvis du bruger et betonanker. Selv de små af slagsen kan bære flere hundrede kilo pr. anker.

Ankeret er designet, så det passer præcist i hullet, det skal monteres i. Derfor skal ankeret også bankes i med en hammer. Når møtrikken spændes, bliver presset mod hullets vægge enormt. Derfor må betonankeret kun monteres i tykke betonelementer, da betonfliser og mursten flækker.

Fischer FBN II

Bæreevne: Gælder for montering i beton. Ankeret må ikke monteres for tæt på en kant.

  • 8 mm anker, 4 cm dybde: 760/590 kg*
  • 10 mm anker, 5 cm dybde: 1.160/830 kg*
  • 12 mm anker, 6,5 cm dybde: 1.790/1.230 kg*

Typen er også kendt som: Ekspansionsanker, ekspansionsbolt, ankerbolt, gennemstiksanker.

Set til: 6 kroner pr. stk. (FBN II 8/30, 8 x 91 mm)

Når møtrikken spændes, trækkes kraven ud over den kegleformede ende af ankeret. Kraven presser mod hullets vægge, så ankeret ikke kan trækkes ud.

Ringen er med til at centrere ankeret i hullet.

* Træklast/tværlast. Træklast er direkte træk ud af hullet. Tværlast er den lodrette påvirkning fra et emne ophængt på en væg.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværktøj