Næsten ethvert materiale, der bare er lidt hårdere end franskbrødsdej, kan formes og poleres med en fil. Men for at kunne gøre det i et brugbart tempo og med et passende fint resultat må du kunne finde den eller de file, der passer til den opgave, du står med.

At nogle file er grovere end andre, er let at se, og at filenes klinger kan være flade og buede, det er let at se, men det er godt også at kunne skelne mellem de forskellige mønstre og huske, at en fil kan være bedst til bestemte materialer. Det får du hjælp til i guiden her.

Tre file rækker i dagligdagen

Og selv om der findes utallige forskellige file, kan du normalt klare dig med to eller tre finheder af den almindelige værkstedsfil. Du får hurtigt brug for både en plan flade og en buet profil, men hvis du køber et sæt file i forskellig finhed, der har klinger med én plan side og én buet side, rækker de til det daglige.

Vil du file mere seriøst i træ, plast eller aluminium, skærpe plæneklipperen eller polere bilens skærm før lakeringen – så betaler det sig hurtigt at gå på jagt efter de mere specialiserede file, som du også kan læse om på siderne her.