Pensler - overblik på 5 minutter

Når du har malet, skal resultatet se ordentligt ud. Her er malermesterens råd til valg af pensler.

Du kan klare meget malerarbejde med en allroundpensel og en vinkelpensel. Men skal du i gang med en opgave, som kræver lidt ekstra, er specialpenslerne alligevel nyttige. Når facaderne skal males og de fine parketgulve skal have lak for eksempel. Vi har spurgt vores malermester, hvilke pensler han vil anbefale - det er dem, vi har samlet her. Læs, hvad de kan, før du går på penselindkøb. Maleren understreger, at det er vigtigt at købe de dyre kvalitetspensler, fordi de ikke taber hår og kan holde på malingen, uden at den render ned i ærmet. De holder længere, og dermed er de også billigst i længden.

Sprossepensel

Den specielle tilspidsede udformning gør, at du kan male smalle områder som fx vinduessprosser uden at male udenfor, og da børsterne kan holde på meget maling uden at dryppe, kan du male længe uden at skulle dyppe. Med det tykke skaft kan du rulle penslen, mens du maler, og dermed udnytte al malingen. Sprossepenslen er også perfekt til kanter. Start med at købe en i 15 mm’s tykkelse. Den er mest anvendelig.

Allroundpensel (lakpensel)

Det er egentlig misvisende at kalde denne pensel for en lakpensel, som mange byggemarkeder gør, for den kan anvendes til stort set al slags maling og lak, bare overfladen er nogenlunde jævn. Allroundpensel er derfor en meget bedre benævnelse.

Med den nyeste form for syntetiske børster kan den holde på meget maling, og den sætter ingen mærker, når du sætter den ned i stadig våd maling. Nogle typer er specielt beregnet til vandopløselig maling og kan være mærket med en dråbe på skaftet.

Penslen findes i forskellige bredder, men du klarer dig fint med en, som er 50-70 mm i bredden. Suppler med en 25 mm eller 35 mm bred oval pensel, som er rigtig god til mindre flader, da den kombinerer den runde sprossepensel med den flade lakpensel.

Facadepensel

En god facadepensel er kendetegnet ved, at den har vinklet skaft og syntetiske højkvalitetsbørster. Den har kraftigere børster end lak-penslen, da det slider enormt på en pensel at male på mur. Og så kan facadepenslen indeholde virkelig meget maling, som den først slipper, når du stryger den over facaden. Penslen skal være bred, mindst 120 mm, og den skal helst kunne monteres på et forlængerskaft, så du kan male så meget som muligt nede fra jorden. Det sparer både tid og kræfter.

Gulvlakpensel

Når du skal lakere gulve, kan det betale sig at investere i en kvalitetspensel til formålet. Dels taber den ikke hårene som de billige udgaver, dels kan den bedre trække lak og maling ud. Børsten er en blanding af naturhår og syntetiske hår. Vælg en pensel, der er mindst 20 cm bred, så går det stærkt.

Modler

Skal du have en superglat overflade på fx køkkenlågerne, skal du anvende en mod-ler. Det er en min. 15 cm bred pensel med ekstra bløde hår, som du glatter efter med, så du fjerner alle spor fra pensel eller rulle.

Reparationspensel

Den kan du ikke undvære. Brug den, når du skal dække en skramme i væggen, eller på hjørnet af garderobeskabet. Den lille pensel (fås fra 4 til 10 mm) er perfekt til kun at ramme selve skaden, uden at du maler udenfor.

Anstryger (kalkkost)

Denne pensel er god til de store flader. I modsætning til penslerne sidder anstrygerens hår i en skarpt afgrænset firkant. Skal du hvidte loft, sætte tapet eller væv op, er den perfekt, da den kan rumme virkelig meget maling (og lim). Og den fås i flere størrelser.

Vinkelpensel (radiatorpensel)

Den professionelle malermester tager ikke på job uden en vinkelpensel. Den er så anvendelig, at den kommer i anvendelse på de fleste arbejdsopgaver. Det smarte er, at du kan nå lidt længere end med en traditionel pensel og stadig male præcist, fx nede bag en radiator - deraf dens tilnavn radiatorpensel - og helt oppe i hjørnet mellem væg og loft. Den fås i forskellige størrelser, længder og med forskellige børstetyper. Med en 50 mm pensel med langt skaft klarer du det meste.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Håndværktøj