Popnitter til stærke samlinger

Med popnitter er det både let, billigt og diskret at samle fx. to plader, og du kan klare det uden at have adgang fra to sider.

Popnitter

Stålplader sættes ofte på firkantrør med popnitter, så samlingerne bliver flade på forsiden og usynlige bagpå, fordi samlingen er inde i røret.

Popnitter, blindnitter, legosværd. Kært barn har mange navne, og det har de ofte oversete popnitter også. Men det er faktisk en god idé at have en idé om, hvad popnitter kan bruges til, og hvordan de bruges. Popnitter er grundlæggende bare små metalrør med en lille krave i den ene ende og en metalkugle i den anden ende, som ved hjælp af en særlig tang bruges til også at lave en krave i den modsatte ende af nitten. På den måde kan popnitten først skydes igennem fx to metalplader og derefter holde pladerne samlet ved hjælp af de to små kraver.

Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Adgang fra den ene side

Det smarteste ved popnitter er, at du kun behøver have adgang til den ene side af samlingen for at anvende dem. Du kan fx sagtens nitte et beslag fast på et hult metalprofil uden at have adgang til indersiden af profilet. Nitten holdes og spændes nemlig fra forsiden med en tang. Der skal ikke spændes kontra eller holdes fast.

Flade samlinger

Popnitter udmærker sig desuden ved at være relativt flade, dvs. de fylder ikke noget nævneværdigt, modsat fx bolt og møtrik, som hurtigt stikker 4-5 mm op over de emner, du spænder sammen.

En billig løsning

Det er desuden billigt at bruge nitter. Prisen for en popnittetang og nitter nok til de første mange projekter er omtrent 150 kroner. Det koster altså ikke noget særligt at være forberedt, når du pludselig får brug for at lave en flad eller skjult samling.

Sådan virker popnitter

Popnitter er smarte, fordi de kan samle fx to plader, selvom du kun har adgang fra den ene side. Popnitter består nemlig af en cylinder (blå) med en nål (rød) stukket igennem. Når nålen trækkes ind imod cylinderen, udvider denne sig på bagsiden og skaber en mekanisk lås omkring de emner, nitten er stukket igennem.

  1. Popnitten sættes i et forboret hul. Nitten trykkes ind i hullet, til den møder kraven på forsiden og stopper.
  1. Popnittetangen skubbes ind over nitten fra forsiden. Den kan både trykke tangen ind mod pladen og spænde på en gang.
  1. Når tangen trækker i nitten, hives kuglen på bagsiden ind mod den tynde cylinder, der udvider sig og danner en låsende krave. Til sidst knækker den overflødige del af, så kun selve nitten sidder tilbage.

Vælg dit værktøj

Der findes mange forskellige slags værktøj til at sætte nitter i med. Du kan få en billig og meget effektiv tang med nitter for under 200 kroner, men hvis du skal sætte rigtig mange nitter i, så findes der andet værktøj både manuelt, på trykluft og batteri i butikkerne.

En standardpopnittetang til ca. 150 kroner er rigeligt til små, hjemlige opgaver.

En elektrisk popnittetang til knap 3.000 kroner kan skåne hånden, hvis du skal sætte rigtig mange nitter i på én gang.

Her fungerer popnitter godt

Du finder popnitter allevegne, hvor to tynde emner skal sættes permanent sammen, som alternativ til fx selvskærende skruer eller bolte og møtrikker.

Arkivæsker til opbevaring af fx papirer kan samles med popnitter. Det er en billig løsning, der ikke fylder særligt.

Det er let at sætte en sålbænk fast på et vindue i hule stålprofiler med popnitter.

Nummerplader skal sidde så godt fast, at de er svære at stjæle. Popnitter er oplagte til opgaven.

Vælg den rigtige popnitte

Når du skal vælge, hvilken størrelse nitte du skal bruge, så afhænger svaret først og fremmest af, hvor tykke de emner, du spænder sammen, er (B), og dernæst hvor brede nitter du har til rådighed (A). Når du kender de to mål, kan du let regne ud, hvor lange nitterne skal være (C), så der er gods nok til at danne en krave, når du spænder nitten.

Multimedia

Sådan bruger du popnitter

Det er ligetil at montere ting med popnitter. Først skal du bore hul gennem de emner, der skal nittes sammen. Dernæst vælger du en nitte, der passer til hullet, og sætter en studs, der passer til nitten, på din popnittetang. Vi anvender en billig nittetang fra tilbudshylden i byggemarkedet.

Når du er klar, føres nitten gennem de forborede huller og spændes endegyldigt fast med et par klem på tangen.Resterne af nitten, “spyddet”, knækker selv af, når du strammer til med tangen.

1

Du skal montere et beslag på din cykel. Placér først beslaget, og sæt det fast med en tvinge, så du har begge hænder fri til at arbejde.

2

Mål den samlede godstykkelse på det beslag og den plade, der skal sættes sammen. Når du kender den samlede tykkelse, kan du se i et skema, hvilken størrelse nitte du kan bruge.

3

Bor for med et passende størrelse bor. Du skal bruge et bor og en nitte, der passer til godstykkelsen. Her bores for med et 4 mm bor.

4

Find de rigtige nitter, og tjek, at de passer i de huller, du har boret. Nitterne udvider sig en smule, når de spændes, så det er o.k., at det ikke sidder helt stramt.

5

Sæt den rigtige studs i nittetangen. Den billige nittetang kan tage fire størrelser nitter. Find og montér den studs, der passer til nitterne.

6

Brug din nittetang til at fiksere nitterne. Tangen skubbes på plads over en nitte ad gangen og presses ind mod beslag og plade. Klem derefter tangen sammen et par gange. Når du mærker, at spyddet knækker af nitten, kan du fjerne tangen.

7

Hvis du har gjort arbejdet rigtigt, så ligner forsiden af nitten nu en krave med et hul i midten – der hvor spyddet før stak ud.

8

På bagsiden har kuglen klemt en krave, som låser nitten fast fra bagsiden. Presset fra tangen har udvidet nitten, som nu sidder i spænd på begge sider af samlingen og i hullet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværktøj