Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle
  1. GREBET.

En model med en god og skridsikker belægning, der dækker så meget af skaftet som muligt, er klart at foretrække. Så har du bedre fat, når du skal lægge kræfter i.

2. TYDELIG SKALA. Gå efter en nøgle med en indgraveret millimeterskala, der er tydelig og let at aflæse.

3. STILLESKRUEN skal have god plads til en finger og skal glide let og ubesværet.

4. KÆBESTAVEN, som kæberne bevæger sig på, bør ikke stikke for langt ud, når kæberne åbnes og lukkes.

5. TILSPIDSEDE KÆBER er en fordel. For de gør det lettere at få et fast greb om små bolte og møtrikker.

3 TYPISKE OPGAVER MED SKIFTENØGLEN
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle FASTSPÆNDING/ EFTERSPÆNDING Møtrikker og franske skruer er det mest almindelige job for skiftenøglen.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle CYKELREPARATIONER Der findes specialværktøj til cykler, men du kan komme langt med skiftenøglen.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle VVS-ARBEJDE Skal blandingsbatteriet skiftes, er en skiftenøgle – og nogle gange to – oplagt.
3 VARIANTER AF SKIFTENØGLEN
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle MED SMALLE KÆBER Skiftenøglen findes i en udgave med ekstra smalle kæber. Den er genial, når du arbejder på steder, hvor det er svært at komme til.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle MED VENDBARE KÆBER På nogle skiftenøgler kan den løse kæbe skrues af og vendes. Det giver mulighed for at bruge nøglen som rørtang til blandt andet vvs-arbejde.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle PARALLELTANGI den mere eksotiske – og dyre – ende findes paralleltangen. Den har mange forskellige indstillingsmuligheder og kan derfor erstatte et helt sæt fastnøgler.

3 PRISNIVEAUER PÅ SKIFTENØGLEN

DEN DYRE: BAHCO 90 Serie Ergo 9071 Superstærk klassiker med perfekt justering og godt greb om bolte og møtrikker.

Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle

? Greb: Termoplastisk ? Spændvidde: 27 mm ? Kæbevinkel: 15 grader ? Vægt: 272 gram ? Pris: Over 200 kr.

MELLEMKLASSEN: IRWIN VISE-GRIP 1050 5488 Blødt og skridsikkert greb og god stilleskrue med meget begrænset slør.

Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle

? Greb: Kunststof ? Spændvidde: 28 mm ? Kæbevinkel: 22,5 grader ? Vægt: 294 gram ? Pris: Godt 100 kroner

DEN BILLIGE: STANLEY MAXSTEEL 90-948 Robuste og store kæber, der kan gribe over meget. Lidt rigelig kæbeslør.

Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle

? Greb: Kunststof ? Spændvidde: 33 mm ? Kæbevinkel: 22,5 grader ? Vægt: 315 gram ? Pris: ca. 80 kroner

VIGTIGE DETALJER PÅ SKIFTENØGLEN
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle Stilleskruen skal på en og samme tid glide let og uhindret og tilpas stramt, så den holder indstillingen. Tjek for slør – det bliver kun værre med tiden, så det dur ikke.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle Godt skridsikkert greb. De billigste modeller er forsynet med glat og hårdt plast på grebet, hvis ikke plasten er sparet helt væk. Det er et dumt sted at spare, for det er vigtigt, at du kan få godt fat og lægge kræfter i.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle Stor spændvidde. Jo større spændvidde, jo flere muligheder. De sidste millimeter kan være vigtige, når større møtrikker og bolte skal spændes til.
Skiftenøgle - vælg den rigtige skiftenøgle En kæbestav, der stikker for langt ud, når nøglen er åben, giver problemer. Dels kræver det alt for meget plads, dels svækker det kæben, når du har brug for at lægge kræfter i arbejdet.