Tænger til værktøjskassen

Der findes masser af forskellige varianter i den værktøjskategori, der går under navnet tænger. Der er tænger, der kan holde, bide, klippe, bukke, afisolere og meget mere. Og det er en god idé at have et bredt udvalg i værktøjskassen. Så er man godt dækket ind til at løse de fleste opgaver.

En af de store grupper af tænger bruges til at holde et emne fast, fx et vandrør.

En af de store grupper af tænger bruges til at holde et emne fast, fx et vandrør.

Tangens funktioner

Se billedet nedenfor.

1. FAST OVERKÆBE med hærdede tænder, som vender indad. Det giver rørtangen et bedre greb.

2. BEVÆGELIG UNDERKÆBE, der dels der dels klemmer om emnet, dels kan bevæges frem og tilbage og fastholdes med en justeringsskrue.

3. JUSTERINGSSKRUEN fastholder underkæben, når skruen er spændt. En særlig quickfunktion gør her, at stilleskruen kan skubbes hen over gevindet inden finjustering og fastspænding.

4. HÅNDGREB - her med tokomponent - her med tokomponent kunststofbelægning, der giver bedre hold på tangen. Det smalle, let buede greb gør det let at komme til og kræver ikke kæmpestore hænder.

Standard: fire tænger, der holder fast

RØRTANG

Bruges til bl.a. VVS-arbejde. Gabet justeres og låses fast med en skrue, og tangen kan anvendes til både rør og møtrikker. Det lange skaft og de kraftige tænder i gabet gør, at der kan overføres meget kraft med forholdsvis lille anstrengelse.

VANDPUMPETANG

Papegøjetangen, som den også kaldes, er uovertruffen, når man skal løsne en møtrik eller holde fast på et rør eller lignende. Gabet kan justeres i trin, og når det er gjort, har man et meget solidt greb. Det giver mulighed for at lægge kræfter i uden at få sved på panden.

SPIDS-/FLADTANG

De to tænger ligner hinanden med deres flade kæber, bortset fra på spidsen. Nogle varianter kan klippe ståltråd, andre kan bare holde fast. Anvendes bl.a. til elektriker-arbejde og andet småpilleri. Findes i mange varianter. Til elarbejde er det vigtigt, at grebene er isoleret.

GRIBETANG

Bruges især til svejsning og andet metalarbejde, men kan også holde en træplade fast på et arbejdsbord. Holder fast på plane og runde emner. Gabet justeres med en justeringsskrue og låses derefter fast. Kan bruges i stedet for en skruetvinge, når der ikke skal gabes over for meget.

Standard: fire tænger med bid

KNIBTANG
Sikkert den, de fleste tænker på, når man siger “tang”. En god knibtang kan bide selv hærdet pianotråd over og trække genstridige søm ud af gamle planker. Eneste ulempe er nok, at man kan komme i klemme i grebet, også selvom man er professionel håndværker.

SIDEBIDETANG
I daglig tale en skævbider. Det er en af de mest anvendte tænger, og den findes i mange varianter. Nogle har specialhærdede kæber og udveksling, så de kan klippe hærdet ståltråd over, andre duer til almindelig ståltråd og blød plastik. Man bør have et par stykker i værktøjskassen.

BINDETANG
Ligner en lang, smal knibtang, men den er knap så stærk i skæret. Til gengæld er den pga. sin smalle facon rigtig god til at sno hegnstråd med. Det bruger man fx, når varmeslanger skal bindes fast til armeringsjern.

AFISOLERINGSTANG
Bruges til at fjerne plastkappen fra ledningerne. Slut med at klippe eller skære kobbertrådene over. Denne model duer til forskellige tykkelser ledning og kan ud over det klemme kabelsko fast om ledningsenden.

Tæt på: Detaljerne

STÆRKE TÆNDER

Hærdede, skarpe tænder giver et godt greb og knækker ikke.

FAST GREB

Vælg et blødt, ergonomisk greb, så hånden ikke lige pludselig glider.

ISOLERING MOD STØD

Brug aldrig en tang til el, der ikke er isoleret og beregnet til formålet.

UDVEKSLING

Er der brug for ekstra kræfter, så betaler det sig at vælge en tang med udveksling.

HURTIG INDSTILLING

Letter arbejdet og omstilling mellem forskellige dimensioner.

Specialtænger

POPNITTETANG

Når to emner skal samles fra den ene side, er det oplagt at bruge popnitter og tang.

BUET SPIDSTANG

Bruges, hvor det er svært at komme til med en lige tang, fx ved en stikkontakt.

LILLE GRIBETANG

Ikke så stort gab, men et meget stærkt greb, der holder, selvom man slipper.

LÅSERINGSTANG

Der bruges forskellige tænger, alt efter om ringen skal klemmes eller spredes for at åbne.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Håndværktøj