Fræs træstubbene væk

Start motoren, vrid gashåndtaget i bund, og kør den forvoksede rundsav over træstubbene i haven. Det er vildt, det larmer, og vi elsker det! Nå ja, og så skåner du samtidig kroppen og sparer en masse penge.

Stubfræser

Med 8 grove karbidtænder spændt på en 31,5 cm klinge smadrer stubfræseren gennem stubben med
3.600 omdrejninger i minuttet.

Medmindre de store træer ude i haven decideret vælter i et stormvejr, der river rødderne op med det samme, står stubbene altid tilbage efter en træfældning. Derfra har du så to valg: Enten betaler du fagfolk for at slippe af med dem, eller også fjerner du dem selv.

Du gør det selvfølgelig selv! Og hvis du bruger en stubfræser i en størrelse som den, du kan se på disse sider, garanterer vi, at du får en yderst spændende dag i haven med masser af larm, benzinos og hestekræfter.

Stubfræseren er ganske enkelt et genialt alternativ til at smadre ryggen, armene og benene ved at grave stubbene op manuelt. I en uvidenskabelig søgning på internettet fandt vi udlejningspriser helt ned til 500 kroner pr. døgn, altså en lav pris for at skåne kroppen. Dertil kommer udgifterne til brændstof og sikkerhedsudstyr – der er store kræfter på spil, så du skal sørge for, at beskyttelsesudstyret er i orden.

LÆS OGSÅ: 11 maskiner det betaler sig at leje.

Fræs stubbe, buske, hække og bambus

En stubfræser fungerer langt hen ad vejen som en forvokset rundsav. Forskellen er, at klingen er forsynet med en række store og grove tænder, der er beregnet til at smadre og ikke save. De små havestubfræsere, som os private mennesker kan få lov til at leje, kan enten køre på hjul eller larvefødder, og så vejer de typisk fra 100 op til 150 kg.

Stubfræseren kan smadre alle slags rødder og er derfor ikke kun god til træstubbe. Den er også ideel til at fjerne store rødder fra buske, hække og bambus. Og når du har fræset et område, kan du blot fylde hullerne op med jord eller grus.

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du selv går i krig med havens træstubbe med en stubfræser. Vi gennemgår, trin for trin, hvordan du bruger den potente maskine.

Sådan fræser du selv

Maskinen er lejet, og du er klar til at gå i krig mod havens træstubbe. Bemærk, at en stubfræser er en ekstremt stærk maskine, og så snart klingen rammer målet, vil det flyve med træstumper, jord og småsten - sørg derfor for, at der ikke holder biler parkeret i nærheden, og hvis der er et drivhus eller andre store glasfacader tæt på, er det en ekstremt god idé at dække dem til, fx med tæpper.

1

På med sikkerhedsudstyret: som minimum hjelm, beskyttelsesbriller, visir, høreværn, sikkerhedssko og handsker. Denne hjelm fra Jonsered med visir og høreværn fås fra cirka 400 kroner.

2

Fjern løs muld og jord omkring stubben. Du skal IKKE grave under jordhøjde, for fræseren skal kunne køre på området. Stubbene må maksimalt være 15 cm høje, når du fræser dem.

3

Tjek maskinen. Sørg for, at der er brændstof på, åbn en eventuel choker, og drej nøglen hen til start.

4

Hold sikkerhedsgrebet Hold sikkerhedsgrebet inde med den ene hånd, mens du trækker maskinens motor i gang med den anden. Den startes som en snoretrukket plæneklipper. Når motoren er varm nok, skal du lukke for chokeren.

5

Skub fræseren helt frem til stubben, og sæt klingen i gang ved at lukke en smule op for gassen.

6

Lås fræserens ene hjul fast ved at trække i håndbremsen. Ved netop at blokere det ene hjul, i dette tilfælde det venstre, kan du “svinge” fræseren fra side til side i en pendulbevægelse.

7

Giv stubfræseren fuld gas, og sænk dens klinge stille og roligt ned i træstubben. Bevæg klingen som et pendul - stille og roligt - fra side til side, mens den gnasker sig igennem træet få millimeter ad gangen. Selvom maskinen er beregnet til at fræse i en dybde på 15 cm, venter vi med at fræse dybt - det gør vi først til sidst.

8

Hold fræseren en smule skråt bagover, så den ikke saver for dybt, og så du hele tiden saver ovenfra og ned.

9

Efterhånden som du arbejder dig gennem stubben, kommer du til at løsne håndbremsen, skubbe maskinen lidt fremad og trække håndbremsen igen.

10

Når toppen af stubben er fræset ned i jordhøjde, gælder det rødderne. Flyt maskinen rundt, og fræs så langt ned, du kan komme til. Undgå at fræse direkte i jorden, for så bliver tænderne hurtigere sløve.

11

Dæk hullet fra træstubben med jord. Tramp godt rundt i det, så det sætter sig, og riv det så over. Gentag eventuelt processen, hvis det synker.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havemaskiner