14 maskiner det kan betale sig at leje

Det er hårdt arbejde at montere 100 gipsplader. Og du kan godt sige farvel til din rygsøjle, hvis du skal grave kældergulvet op. Eller dine arme, når du skal flytte 3 m³ stabilgrus. Men heldigvis kan du over hele landet leje smarte maskiner, der gør det tunge gør det selv-arbejde nemmere – og det kan nemt være, at det betaler sig at kaste et par tusindlapper efter dem. Her er 14 maskiner, som det betaler sig at leje.

Valget burde være enkelt: Du kan slæbe dig skæv i ryg og skuldre gennem to uger, inden du begynder det sjove arbejde med at lægge din nye fliseterrasse – eller du kan leje en minigraver og en motoriseret trillebør og få det overstået på en lille dag med helbredet og humøret i behold.

Alligevel holder mange af os tilbage med at leje de store maskiner. Måske af bekymring for ikke at magte dem. Måske på grund af udgiften. Men sikkert mest, fordi vi ikke kender maskinerne og udstyret og ikke drømmer om, hvor meget besvær de vil spare os for.

Du skal ikke holde dig tilbage fra at gå ud over byggemarkedernes faste udvalg. Af og til må du på en maskinstation eller til et professionelt udlejningsfirma efter de kraftfulde maskiner og smarte redskaber for at score den helt store gevinst.

Du slipper ikke bare for det tunge arbejde. Du løser opgaven hurtigere, bedre og mere præcist, uden at dine projekter vokser dig over hovedet.

Så meget nemmere er det

Med maskine: 1 m³ jord vejer cirka 1.600 kilo, så med en skovl på minigraveren, der kan løfte 100 kilo, skal maskinen løfte cirka 16 gange for at flytte den mængde jord.

Med håndkraft:
Lad os forestille os, at du kaster dig over opgaven med en skovl i stedet. En skovlfuld jord vejer cirka 5 kilo, alt afhængigt af om den er våd, og hvor mange sten der er i en skovlfuld. For at flytte 1.600 kilo jord, altså 1 m³, skal der altså skovles mere end 300 gange! Pludselig virker en minigraver tillokkende ...

1. Minigraver

Minigraveren finder du i alle størrelser. De mindste kan du køre ned i kælderen og grave ud til det nye gulv, de største graver på et par timer ud til den nye indkørsel eller terrasse.

Minigraveren finder du i alle størrelser. De mindste kan du køre ned i kælderen og grave ud til det nye gulv, de største graver på et par timer ud til den nye indkørsel eller terrasse.

Her kommer et skrækeksempel fra den virkelige verden. En af Gør Det Selvs ansatte skulle sidste år anlægge fliseterrasse og træterrasse. Der skulle graves for at gøre klar. Og der skulle graves meget. I alt skulle der graves 30 centimeter jord væk over et område på 50 m². Den gode Gør Det Selv-medarbejder er ikke bange for lidt fysisk arbejde, så han gik selvfølgelig i gang med skovl og trillebør. Og fortsatte og fortsatte i flere uger, når der var tid til det. Havde han lejet en minigraver, havde gravearbejdet været overstået på en dag. Han har lovet, at han aldrig begår den fejl igen …

Men minigraveren kan meget andet end blot grave. Du kan bruge den til at rive ned og bryde op og til at fjerne genstridige trærødder, eller du kan montere en vakuumløfter og bruge den til at løfte tunge fliser til indkørslen. Der er virkelig mange muligheder med en minigraver, og du bør gøre dig selv en tjeneste og undersøge, om ikke det vil give mening for dig at leje sådan en.

TID: Du sparer ENORMT meget tid med en minigraver. Maskinen kan på ingen tid grave mængder af jord op, som det ville tage flere dage at fjerne med skovl eller spade.

BESVÆR: Besværet er minimalt, men der kan være lidt udfordringer forbundet med at komme rundt med maskinen.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Du skal regne med, at det tager noget tid at komme i gang med minigraveren. Den skal leveres, og du skal afsætte nogle timer til at lære at styre den.

PRIS: Der findes et hav af forskellige minigravere, men priserne starter på cirka 800 kroner for et døgns leje, minus udgift til levering.

LÆS OGSÅ: Minigraver - spar kræfter på den sjove måde!

2. Motoriseret pælebor

Et pælebor er bare hurtigere end spaden, når du skal grave ud til stolper.

Et pælebor er bare hurtigere end spaden, når du skal grave ud til stolper.

Du skal bygge nyt hegn, og der skal graves mange huller til stolper, når der kun skal være 150 cm mellem dem. Du kunne jo finde spaden frem og gå i gang ... Eller du kunne drøne ned i byggemarkedet og leje et pælebor med benzinmotor!

Da vi opstillede en duel mellem det motoriserede pælebor og en drænspade, vandt pæleboret med en tid på 2 minutter kontra 20 minutter pr. hul. Det er altså en forskel, der er til at føle på.

TID: Pæleboret er meget hurtigere end spaden – men det tager selvfølgelig tid at hente boret og få det i gang.

BESVÆR: Et motoriseret pælebor er tungt og svært at håndtere, og du skal virkelig holde fast, når det kører!

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Først skal boret hentes, og det er tungt at bruge. Det tager lidt tid at få taget på det.

PRIS: Pæleboret kan lejes for cirka 300 kroner pr. dag.

LÆS OGSÅ: Hvilket pælebor skal jeg vælge?

3. Girafsliber

Slibearbejdet bliver noget nemmere med en girafsliber end med normal håndkraft.

Slibearbejdet bliver noget nemmere med en girafsliber end med normal håndkraft.

Gipspladerne er skruet fast, og nu skal der spartles og slibes. Det er kedeligt arbejde, men det skal overstås. Og du bliver endnu hurtigere færdig, hvis du sliber med en girafsliber, en elektrisk slibemaskine med et langt skaft, så du kan nå alle samlingerne fra gulvet.

TID: Det går langt hurtigere at slibe væggen med en girafsliber end med en slibeklods, særligt fordi du kan nå hele væggen fra gulvet.

BESVÆR: Du slipper for meget hårdt arbejde, når du bruger en maskine i stedet for en slibeklods. Girafsliberen kan også tilsluttes en værkstedsstøvsuger, så der er mindre rengøring.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Maskinen er nem og intuitiv at bruge og kan sagtens være i bilen. Det er nemt at skifte slibepapiret.

PRIS: Maskinen kan lejes i byggemarkedet for omkring 300 kroner i døgnet. Derudover kommer udgifter til slibepapir. Maskinen kan også købes for cirka 1.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Nem og effektiv girafsliber

4. Transportbånd

Du kan bruge timer på at grave kældergulvet op og bære jord og betonrester op gennem trapper og entre og videre rundt gennem haven – eller du kan lade transportbåndet køre det hele op gennem vinduet og direkte ud i en container.

Du kan bruge timer på at grave kældergulvet op og bære jord og betonrester op gennem trapper og entre og videre rundt gennem haven – eller du kan lade transportbåndet køre det hele op gennem vinduet og direkte ud i en container.

Det er benhårdt arbejde at grave en kælder op. Da Gør Det Selv på et tidspunkt brød et gammelt kældergulv op for at lægge nyt gulv med gulvvarme, resulterede det i svimlende 60.000 kilo jord og affald! Havde vi ikke brugt et transportbånd til at fjerne alt det affald, skulle vi have bakset hundredvis af spande med affald op. Så til projekter, hvor du skal have flyttet store mængder materialer fra en etage til en anden, er transportbåndet rigtig smart.

TID: I eksemplet med renovering af kælderen sparede vi mange hundrede timers arbejde ved at bruge et transportbånd.

BESVÆR: Her har vi virkelig at gøre med et hjælpemiddel, der kan spare dig for meget besvær og opslidende arbejde! Det er langt lettere at skovle affald op på båndet end at bære spande eller køre trillebøren frem og tilbage.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Transportbåndet fylder en del, og der går noget tid med at få sat det op. Men når først det kører, er den tid hurtigt hentet igen!

PRIS: Et transportbånd kan lejes for cirka 300 kroner i døgnet.

5. Gipsskruemaskine

En gipsskruemaskine sikrer, at skruen monteres i den korrekte dybde hver gang.

En gipsskruemaskine sikrer, at skruen monteres i den korrekte dybde hver gang.

Skulle der virkelig være brug for specialudstyr for at bygge en gipsvæg? Hvis du gerne vil gøre det hurtigt, er svaret ja. Så skal du nemlig bruge en gipsskruemaskine med skruebånd. Som et maskingevær sørger maskinen for, at der hele tiden er en skrue i kammeret, så du aldrig skal fjerne hænderne fra maskinen og pladen, du skruer i.

Du kommer til at montere rigtig, rigtig mange skruer, når du skal opsætte 50 m2 gipsvæg i to lag, hvor yderste lag skal have over 30 skruer i hver plade. Du kommer til at elske at arbejde med gipsskruemaskinen.

TID: Gipsskruemaskinen kan sagtens spare dig for mange timers arbejde.

BESVÆR: Maskinen sparer dig for meget besvær, fordi du ikke skal fjerne hænderne og gøre en ny skrue klar i bitten. Det gør maskinen selv.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Når først maskinen er lejet/købt i byggemarkedet, er du klar. Den er nem og intuitiv at bruge.

PRIS: En gipsskruemaskine kan koste fra 500 kroner for en billig model. En topmodel kan lejes for 100 kroner pr. døgn.

LÆS OGSÅ: Gipsskruemaskinen gør arbejdet nemmere

6. Motorbør

Vi kan alle køre rundt med en trillebør, og det virker måske unødvendigt at bruge en maskine til den slags. Men skal du lægge en fliseterrasse inde i baghaven, kan sådan en arbejdshest kombineret med en minigraver på en enkelt dag flytte al den opgravede jord ud til gaden og al det nye grus og de nye belægningssten ind i haven.

Vi kan alle køre rundt med en trillebør, og det virker måske unødvendigt at bruge en maskine til den slags. Men skal du lægge en fliseterrasse inde i baghaven, kan sådan en arbejdshest kombineret med en minigraver på en enkelt dag flytte al den opgravede jord ud til gaden og al det nye grus og de nye belægningssten ind i haven.

Du skal flytte 3 m³ jord og grus – altså mere end 4.000 kilo – fra indkørslen til baghaven. Puha, det er mange ture frem og tilbage med din gamle trillebør, der kan rumme 100 kilo! Det er her, du skal leje en motorbør. Det er ganske enkelt en stor trillebør med hjul eller larvefødder, som flytter store mængder materialer. Med de simple modeller skal du selv skovle, men der er stadig meget arbejde sparet.

TID: En motorbør er ikke en Ferrari. Den kører med cirka 10 kilometer i timen, men den kan læsses med over 500 kilo, og nogle modeller har endda en skovl, så den er endnu nemmere at læsse. Så kan du lade håndskovlen stå og skåne ryggen.

BESVÆR: Du slipper ikke for at fylde med håndkraft, hvis du vælger en model uden skovl. Men til gengæld er der ikke forbundet noget besvær med at køre den.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Maskinen skal hentes eller leveres, men når den først er klar, er det hurtigt at komme i gang med den.

PRIS: En motorbør kan lejes fra 500 kroner om dagen.

7. Stillads

Stilladset gør det muligt for dig at arbejde både meget sikrere, og også hurtigere og bedre, end hvis du bakser rundt på stiger.

Stilladset gør det muligt for dig at arbejde både meget sikrere, og også hurtigere og bedre, end hvis du bakser rundt på stiger.

Når du skal op i højderne og i gang med et større projekt, fx male muren, arbejde på tagkonstruktionen eller udskifte facadebeklædningen, får du brug for et stillads. Det gælder både for bekvemmelighed og sikkerhed. På et stillads er det meget lettere at arbejde og stå sikkert fast. Det kan virke som en stor mundfuld at leje et stillads, men når det først er på plads, vil du elske det.

TID: Du kan arbejde langt hurtigere, når du står på et stillads. Du har begge hænder fri til at arbejde, og materialer og værktøj kan være på stilladset sammen med dig.

BESVÆR: Stilladset skal stilles op og pilles ned igen, det skal hentes, og det skal afleveres.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Selve monteringen af stilladset bør du få udlejningsfirmaet til at gøre. Et rullestillads kan man sagtens selv stille op.

PRIS: Cirka 300 kroner pr. døgn for et rullestillads.

8. Fliseskærer

En fliseskærer er uundværlig, når du skal have nye fliser. For du får brug for at tilpasse mange fliser undervejs.

En fliseskærer er uundværlig, når du skal have nye fliser. For du får brug for at tilpasse mange fliser undervejs.

Hvad enten du skal lægge en ny indkørsel eller nye fliser i badeværelset, får du sikkert brug for at tilskære fliser eller klinker. Og det er bare langt lettere med en fliseskærer end med en vinkelsliber.

Du kan købe en fliseskærer, men sådan en fylder, og det er ikke sikkert, du skal bruge den igen med det samme. Derfor kan det være en god idé at leje fliseskæreren i stedet for.

TID: Fliseskæreren gør det langt hurtigere at få klinker og fliser passet til. Desuden er den mere præcis end en vinkelsliber. BESVÆR: Fliseskæreren støver, og den fylder en del.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Når maskinen er hentet, er du sådan set klar til at køre. Lejer du en vådskærer til klinker, skal den sluttes til vand.

PRIS: Priser fra cirka 100 kroner pr. døgn.

LÆS OGSÅ: Få flotte fliser med en fliseskærer

9. Stubfræser

En stubfræser kan på ingen tid destruere en genstridig træstub.

En stubfræser kan på ingen tid destruere en genstridig træstub.

Hvis du har prøvet at fælde et træ, ved du også, hvor svært det er at fjerne træstubben. Man slider løs med spade, økse, reb og sav, indtil ryggen er radbrækket, og armene tunge som bly. Du kan selvfølgelig tage en minigraver til hjælp, men faktisk findes der et endnu sejere stykke værktøj, du kan bruge. Nemlig en stubfræser, et bæst af en maskine med en række hårde, forslugne klinger monteret. Med den kan du på ingen tid destruere den genstridige træstub.

TID: Med stubfræseren kan du fjerne en træstub på under en time, og den kan klare ganske store stubbe, afhængigt af hvilken størrelse fræser du lejer.

BESVÆR: Stubfræseren er en tung og uhandy sag, som tager hårdt fat.

SÅ HURTIGT ER DU I GANG: Maskinen er ikke svær at bruge, men du skal lige vænne dig til den og lære at tøjle kræfterne.

PRIS: Cirka 500 kroner for et døgns leje. ##

10. Betonvibrator

Vibrationerne fra betonvibratoren forvandler en tung og træg betonmørtel til en forbløffende letflydende suppe, som langt bedre søger ud i hjørnerne af din støbeform.

Luftboblerne forsvinder effektivt ud af betonen. Findes også som en skinne, der hjælper overfladen på store betondæk til at flyde ud.

PRIS: 200 kr. (pr. time), 400 kr. (pr. døgn)

11. Fugefræser

Skal du bare kradse en halv meter mørtelfuge ud, kan du naturligvis klare dig med en kasseret skruetrækker eller et søm i et bræt. Men der skal ikke mange meter fuge til, før du vil være taknemmelig over en regulær fugefræser.

PRIS: 400 kr. (pr. døgn)

12. Industristøvsuger

Støvet fra murværk kvæler lynhurtigt enhver støvsuger fra husholdningen permanent. Vil du ikke købe straks, så lej en industristøvsuger. Den klarer både støv og store spåner.

PRIS: 60 kr. (pr. time), 200 kr. (pr. døgn)

LÆS OGSÅ: Test af værkstedsstøvsugere

13. Brændekløver

Har du store mængder brænde hvert år, køber du formentlig en lille brændekløver, men har du kun en sjælden gang brug for at flække, så er det genialt at leje den for en dag. Den er langt hurtigere og mindre svedfremkaldende end øksen.

PRIS: 200 kr. (pr. time), 400 kr. (pr. døgn)

14. Pladehejs

Pladehejsen gør dig i stand til at skrue plader op på et helt gipsloft – ene mand – uden at ødelægge hverken ryggen eller pladerne. Du ruller hejsen på plads og løfter pladen, som herefter ligger helt stille og præcist på den rigtige plads, så du kan skrue den fast i ro og mag.

PRIS: 45 kr. (pr. time), 125 kr. (pr. døgn)

LÆS OGSÅ: Gipshejs for kun 200 kroner

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj