Minigraver

Valget burde være enkelt: Du kan slæbe dig skæv i ryg og skuldre gennem to uger, inden du begynder det sjove arbejde med at lægge din nye fliseterrasse – eller du kan leje en minigraver og en motoriseret trillebør og få det overstået på en lille dag med helbredet og humøret i behold.

Alligevel holder mange af os tilbage med at leje de store maskiner. Måske af bekymring for ikke at magte dem. Måske på grund af udgiften. Men sikkert mest, fordi vi ikke kender maskinerne og udstyret og ikke drømmer om, hvor meget besvær de vil spare os for.

Du skal ikke holde dig tilbage fra at gå ud over byggemarkedernes faste udvalg. Af og til må du på en maskinstation eller til et professionelt udlejningsfirma efter de kraftfulde maskiner og smarte redskaber for at score den helt store gevinst.

Du slipper ikke bare for det tunge arbejde. Du løser opgaven hurtigere, bedre og mere præcist, uden at dine projekter vokser dig over hovedet.

1. MINIGRAVER

Minigraver

Det er ren drengedrøm at køre rundt i sin egen gravko, og minigraveren finder du i alle størrelser og ofte med mulighed for at skifte meget ud i det redskab, du arbejder med.

De mindste kan du køre ned i kælderen og grave ud til det nye gulv, de største graver på et par timer ud til den nye indkørsel eller terrasse.

Typisk leje fra: 1400 kr. (pr. døgn)

2. MOTORBØR

Motorboer

Vi kan alle køre rundt med en trillebør, og det virker måske unødvendigt at bruge en maskine til den slags. Men skal du lægge en fliseterrasse inde i baghaven, kan sådan en arbejdshest kombineret med en minigraver på en enkelt dag flytte al den opgravede jord ud til gaden og al det nye grus og de nye belægningssten ind i haven.

Du slipper for at have en container til jord stående på gaden i to uger, og du er lynhurtigt i gang med belægningen.

Typisk leje fra: 600 kr. (pr. døgn)

3. BETONVIBRATOR

Vibrationerne fra betonvibratoren forvandler en tung og træg betonmørtel til en forbløffende letflydende suppe, som langt bedre søger ud i hjørnerne af din støbeform.

Luftboblerne forsvinder effektivt ud af betonen. Findes også som en skinne, der hjælper overfladen på store betondæk til at flyde ud.

Typisk leje fra: 200 kr. (pr. time), 400 kr. (pr. døgn)

4. FUGEFRÆSER

Skal du bare kradse en halv meter mørtelfuge ud, kan du naturligvis klare dig med en kasseret skruetrækker eller et søm i et bræt.

Men der skal ikke mange meter fuge til, før du vil være taknemmelig over en regulær fugefræser.

Typisk leje fra: 400 kr. (pr. døgn)

5. INDUSTRISTØVSUGER

Støvet fra murværk kvæler lynhurtigt enhver støvsuger fra husholdningen permanent. Vil du ikke købe straks, så lej en industristøvsuger. Den klarer både støv og store spåner.

Typisk leje fra: 60 kr. (pr. time), 200 kr. (pr. døgn)

6. STILLADS

Stilladset gør det muligt for dig at arbejde både meget sikrere, og også hurtigere og bedre, end hvis du bakser rundt på stiger.

Du kan leje et stationært stillads i hele arbejdsstedets bredde, men du kommer også langt med et smallere stillads på hjul, der trilles på plads, efterhånden som arbejdet flytter sig. Jo flere gange du skal tilbage over samme flade, jo gladere vil du være for den stationære udgave.

Typisk leje fra: 40 kr. (pr. time), 80 kr. (pr. døgn)

8. FLISEKLIPPER

Skal du lægge indkørslen i forbandt, vil du hurtigt takke dig selv for at kunne klippe herregårdsstenene i siderne af med et hurtigt tryk frem for at skulle skære hver eneste igennem med vinkelsliber.

Typisk leje fra: 60 kr. (pr. time), 130 kr. (pr. døgn)

7. TRANSPORTBÅND

Du kan bruge hele sommerferien på at grave kældergulvet op og bære jord og betonrester op gennem trapper og entre og videre rundt gennem haven – eller du kan lade transportbåndet køre det hele op gennem vinduet og direkte ud i en container.

Bagefter kører båndet alle materialer til det nye gulv ned samme vej. Du slipper for en smadret ryg og for at svine hele huset til.

Typisk leje fra: 800 kr. (pr. døgn)

9. PÆLEBOR

Til fire stolpehuller kan du nøjes med at leje et klassisk pælebor, men skal du grave mere end 6-8 stolper ned, kan det som regel betale sig at leje et bor med egen motor.

Du skal bare sørge for, at I er to mand om at styre det.

Typisk leje fra: 85 kr. (pr. time), 300 kr. (pr. døgn)

10. BRÆNDEKLØVER

Har du store mængder brænde hvert år, køber du formentlig en lille brændekløver, men har du kun en sjælden gang brug for at flække, så er det genialt at leje den for en dag.

Den er langt hurtigere og mindre svedfremkaldende end øksen.

Typisk leje fra: 200 kr. (pr. time), 400 kr. (pr. døgn)

11. PLADEHEJS

Pladehejsen gør dig i stand til at skrue plader op på et helt gipsloft – ene mand – uden at ødelægge hverken ryggen eller pladerne.

Du ruller hejsen på plads og løfter pladen, som herefter ligger helt stille og præcist på den rigtige plads, så du kan skrue den fast i ro og mag.

Typisk leje fra: 45 kr. (pr. time), 125 kr. (pr. døgn)

Redaktionen anbefaler: Gipshejs for kun 200 kroner