Slib nyt liv i hækkeklipperen

Flittig brug af hækkeklipperen sætter sine tydelige spor. Klingen bliver sløv, og en cocktail af klistrede plantesafter og snavs dræner maskinens power. Men du kan sagtens slibe nyt liv i klingen – enten med håndkraft eller med maskine.

Slib hækkeklipperen

Klingen er både snavset og sløv, og den trænger til at blive slebet.

Intro

Hvis du vil have en hækkeklipper i topform, skal den vedligeholdes. Plantesafter og snavs skal løbende vaskes af. Ofte er vand og sæbe nok, men har du forsømt hækkeklipperen i længere tid, skal der skrappere midler til.

Efter nogle sæsoner med flittig brug er det tid til at slibe klingen. Det kan lade sig gøre, mens klingen sidder på maskinen, men det går betydeligt nemmere, hvis du kan afmontere klingen først.

Skal maskinen skilles så meget ad, at du kommer ind til gear og tandhjul, skal du lægge godt mærke til, hvordan de er monteret. Tag evt. nogle billeder med din mobil.

Du kan enten slibe klingen med en fin metalfil eller med en lille multisliber. Hvad du vælger, handler meget om personlige præferencer.

Slib altid i samme vinkel som skæret. Bruger du multisliberen, skal du passe på, at klingen ikke bliver for varm.

Det skal du bruge

  • Skruetrækkere
  • Unbrakonøgler
  • Fil
  • Multisliber
  • Pensel

Vejledning

1

Rens klingen overfladisk med et snavs- og rustopløsende middel som fx WD-40. Er der meget rust, kan det fjernes med en stål- eller messingbørste – evt. en roterende udgave af børsten i skruemaskinen.

2

Afmontér klingen, hvis det kan lade sig gøre. Hvis skruerne er forskellige, er det en god idé at lave et system, så du kan huske, hvad der skal monteres hvor. Det gælder også for tandhjul og lignende.

3

Rengør klingen med petroleum. Det sviner, så det er en god idé at lægge klingen på noget plastfolie eller en affaldssæk. Pensl petroleummet på, og tør det af med en klud, når det har virket i nogle minutter.

4

Puds klingen med et fint smergellærred. Korn 400 giver en flot finish, så klingen bliver helt glat og blank igen. Tør derefter klingen over med petroleum på en klud, så snavs og eventuelle rester af slibekorn fjernes helt.

5

Slib klingen med en fin fil til metal. Spænd først klingen fast – fx med en skruetvinge til arbejdsbordet. Hold filen med begge hænder, i samme vinkel som skæret. Fil med forsigtige, fremadrettede strøg.

6

Du kan også slibe klingen med en maskine. En lille, hurtiggående multisliber som fx en Dremel er effektiv og kan komme helt ind i hjørnerne. Pas på, at klingen ikke bliver for varm. Hold evt. nogle pauser.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hækkeklipper