Plæneklipper
Medmindre du er en af de danskere, der allerede er skiftet over til en robotplæneklipper, er der en stor chance for, at plæneklipperen er den havemaskine, du bruger mest tid på at betjene. Det er derfor heller ikke overraskende, at det netop er her, en del producenter har lagt en stor del af deres kræfter, når der skulle udvikles akku-værktøj til haven.
Moderne akku-plæneklippere er derfor også så stærke, at de uden problemer kan tage kampen op mod deres benzindrevne konkurrenter - medmindre din have altså er på størrelse med en fodboldbane. I så fald er en plæneklipper nok ikke det rigtige valg til at begynde med.
Da plæneklipperen hen over sommeren skal skubbes rundt i haven en gang om ugen, bliver det til mange gangtimer. Derfor giver det også supergod mening at starte din overgang til batteri her og reducere støjen i haven gevaldigt.
- Mindre larm i mange gangtimer
- Færre vibrationer
- Lavere vægt og nemmere at skubbe
- Dobbelt pris af benzinmodeller
Plænelufter
Når plænelufteren trækker knivbladene ned i plænen for at give luft til græsrødderne, stiller det meget store krav til batterierne. Det betyder, at akku-modeller stadig har en relativt kort driftstid - typisk omkring 15 min. pr. opladning. Samtidig er batterierne ofte i den dyre ende, da de fleste plæneluftere kører på 36 V eller 2 x 18 V.
Det er derfor mange penge at bruge på en maskine, som kun skal bruges 1-2 gange om året.
- Ingen ledning
- Kort driftstid
Kædesav
Som gør det selv’er er der meget stor forskel på, hvilke krav der stilles til en motorsav. Der er derfor også stor forskel på, om det giver mening at skifte til batteri. Mens ejere af villahaver, og ikke mindst deres naboer, kan have stor glæde af en lydsvag akku-model til lettere beskæring og fældning, har gårdejere behov for en kraftig maskine på benzin, der kan lægge de store stammer ned.
De gamle, benzindrevne motorsave larmer ekstremt meget, men leverer også en større power og til en meget lavere pris.
At drive en kædesav stiller voldsomme krav til batteriet. Derfor bliver det hurtigt dyrt, hvis batteriet skal kunne holde mere end 15 min.
- Meget mindre larm
- Færre vibrationer
- Lavere vægt
- Svagere end benzinmodeller
- Kort driftstid
Løvblæser
Tidligere modeller til benzin var store, tunge og meget kraftfulde og passede til den professionelle gartners behov.
Batterierne har gjort løvblæseren tilgængelig for den almindelige haveejer. Derfor er der ikke så meget tale om en konkurrent til benzinmodellerne, men mere om en tilføjelse, der kan være med til at skåne din ryg.
- Passer godt til haveejere
- Kan også bruges i værkstedet
- Mindre vægt
- Mindre støj
- Store krav til batteriet
Hækklipper
De fleste, der har prøvet at klippe hæk med en almindelig hækklipper, kender til bøvlet med den lange forlængerledning - og ikke mindst til problemet med at klippe den over. De problemer kan du pakke helt væk ved at vælge en nyere og mere moderne maskine på batteri.
Kanttrimmer
Det siger lidt sig selv, men jo oftere du skal have gang i en maskine, jo bedre mening giver det at bruge de ekstra penge, som batterimodellerne koster. Kanttrimmeren er ikke nogen undtagelse, og især i sommermånederne skal græsplænens kanter jævnligt gås efter.
Med kanttrimmeren bevæger du dig relativt hurtigt rundt og dækker hele haven. Det er derfor en klar fordel, hvis du kan gøre det relativt uhindret. Jo flere træer, bede og andet, der stikker op gennem din græsplæne, jo flere kanter skal du gå efter. Jo mere er der også, en forlængerledning kan vikle sig ind i og sidde fast i. Så jo større plæne, og jo flere forhindringer, jo bedre mening giver det at skifte til en akku-kanttrimmer.
Lige meget om du slår din græsplæne med en almindelig græsslåmaskine, eller du har skiftet til en robotplæneklipper, skal kanterne gås efter. Sikkerhedsindstillinger betyder nemlig, at klingen ikke må gå helt til maskinens kant. Plæneklipperen efterlader derfor en stribe hele vejen rundt.
- Mere bevægelsesfrihed
- Mindre larm
- Høj pris sammenlignet med ledningsmodeller