Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skarp kæde for en sikkerheds skyld

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En slidt kæde giver en sløv sav. En sløv sav skal presses. Og når kædesaven presses, bliver den langt mere farlig at arbejde med.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
10 minutter
Pris
300 kroner

Intro

Skarpt værktøj er ikke kun mere effektivt, men også mere sikkert at arbejde med. Spørg bare kokken, slagteren eller snedkeren. Det samme gælder skæret på kædesaven. Enhver skovarbejder har altid en nyfilet og skarp kæde på saven.

En effektiv kæde skal have et skarpt skær og en passende højdeforskel mellem tænderne og “rytterne” – de små tappe, som sidder lige foran tænderne. Hvis en skarp kæde ikke vil “tage fat”, er det typisk, fordi tænderne er blevet så lave, at det er tid til at file toppen af rytterne. Her viser vi dig, hvordan du skærper kæden med en smart, ukompliceret kædeskærper fra prof-producenten Stihl.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det første, du skal gøre, er at spænde din kædesav godt fast i en skruestik. Har du ikke en skruestik, må du finde noget, der ligner: en arbejdsbænk, et par kraftige spændetvinger eller lignende.

Når saven sidder fast, skal du tjekke, at kæden er spændt tilstrækkeligt: Den skal kunne trækkes rundt (ellers er den for stram), men den må ikke hænge neden under sværdet (så er den for slap). Du kan typisk spænde eller løsne kæden ved at dreje på et hjul på savens motorhus.

Ellers må du læse manualen. Husk, at du kun skal slibe hver anden tand, og så vende saven om og slibe dem, du sprang over i første omgang.

1

Kontroller, at kæden er korrekt spændt. Du skal lige kunne trække den rundt, men den må ikke hænge under sværdet. Gør den det, må du spænde den op (se i savens instruktionsbog).

2

Marker den første tand, du vil slibe, fx med en tus. Så kan du se, når du har skærpet hver anden tand hele vejen rundt, og det er tid til at vende saven og skærpe de modsatte tænder.

3

Læg skærperen over den første tand. Skærperen har et piktogram, som viser, hvordan den skal vende. Den viste sav skal vende samme vej som saven i skruestikken. Hold skærperens kanter parallelt med sværdet.

4

Hold skærperen vandret, og fil skæret og rytteren med et jævnt tryk og en rolig bevægelse fremad. Giv hver anden tand 2-5 strøg, afhængigt af hvor slidt den er. Fortsæt hele vejen rundt. Vend saven, og gentag på de øvrige tænder.

5

Rytteren kontrolleres med et ryttermål. Stikker den op i den lille slids, files den i plan med målet med en fladfil. Så kommer den ned i et niveau, så tanden kan tage en større bid.

Tidsforbrug

Cirka 10 minutter

Pris

Fileholder 2-i-1 fra Stihl koster cirka 250 kroner, et ryttermål (rytterlære) kan du få for omkring en tyver. Betaler du for slibning, vil det i en kædes levetid koste omkring 300 kroner.

Sværhedsgrad

På denne måde er kædeslibning ikke en kompliceret operation.

Tips & Tricks

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: Skarp kæde for en sikkerheds skyld
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage