Video
Let
Svær

Skarpt værktøj er ikke kun mere effektivt, men også mere sikkert at arbejde med. Spørg bare kokken, slagteren eller snedkeren. Det samme gælder skæret på kædesaven. Enhver skovarbejder har altid en nyfilet og skarp kæde på saven.

En effektiv kæde skal have et skarpt skær og en passende højdeforskel mellem tænderne og “rytterne” – de små tappe, som sidder lige foran tænderne. Hvis en skarp kæde ikke vil “tage fat”, er det typisk, fordi tænderne er blevet så lave, at det er tid til at file toppen af rytterne. Her viser vi dig, hvordan du skærper kæden med en smart, ukompliceret kædeskærper fra prof-producenten Stihl.

SÅDAN GØR DU:

1. Kontroller, at kæden er korrekt spændt

Du skal lige kunne trække den rundt, men den må ikke hænge under sværdet. Gør den det, må du spænde den op (se i savens instruktionsbog).

2. Marker den første tand

du vil slibe, fx med en tus. Så kan du se, når du har skærpet hver anden tand hele vejen rundt, og det er tid til at vende saven og skærpe de modsatte tænder.

3. Læg skærperen over den første tand

Skærperen har et piktogram, som viser, hvordan den skal vende. Den viste sav skal vende samme vej som saven i skruestikken. Hold skærperens kanter parallelt med sværdet.

4. Hold skærperen vandret, og fil skæret og rytteren med et jævnt tryk

og en rolig bevægelse fremad. Giv hver anden tand 2-5 strøg, afhængigt af hvor slidt den er. Fortsæt hele vejen rundt. Vend saven, og gentag på de øvrige tænder.

5. Rytteren kontrolleres med et ryttermål

Stikker den op i den lille slids, files den i plan med målet med en fladfil. Så kommer den ned i et niveau, så tanden kan tage en større bid.