Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gi’ spaden et nyt skaft

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Haveværktøjet er indimellem udsat for temmelig stor belastning. Er uheldet ude, og skovlen eller spadens skaft flækker, så er der ingen grund til at kassere værktøjet, hvis det er af god kvalitet. Det er nemlig ikke særlig kompliceret at skifte skaftet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
150 kroner
Skruestikken er smart. Spaden skal være spændt godt fast, både når de gamle nitter skal ernes, og de nye monteres. En skruestik er uovertruffen, men du kan også i en snæver vending klare dig med en arbejdsbænk med spændefunktion.

Intro

Når du skal købe et nyt skaft, er det en fordel at tage den knækkede skovl eller spade med i byggemarkedet, så du får et skaft, der både passer i længde og nogenlunde i tykkelse. Der er nemlig flere forskellige at vælge imellem – der findes både lige og “bøjede” typer.

Længden er vigtig, selv om det kan lade sig gøre at korte den af. Tykkelsen derimod er ikke helt så afgørende, blot må det nye skaft selvfølgelig ikke være for tyndt.

Når du køber det nye skaft, skal du også ha’ et par nitter, der passer i længden. Det vil sige, de må ikke være for korte. Så hellere for lange, for de kan uden problemer kortes af.

PROBLEM

Spaden har været på overarbejde! Først var der bare en revne i skaftet, men da opgaven blev ekstra udfordrende, knækkede det. Og nu er spaden ubrugelig.

LØSNING

Du sætter blot et nyt skaft i. Når du har tilpasset det nye skaft, borer du hul igennem det til en nitte, der holder det på plads. Du kan med fordel bore for med et tyndt bor.

Vejledning

Sæt et nyt skaft på

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Fjern den gamle nitte. Den eneste måde at fjerne den på er i realiteten ved at bruge en vinkelsliber. Slib nittehovedet helt væk, så du kommer ned i niveau med selve bladet. Husk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbejdshandsker.

Inden du går i gang med at skifte skaftet, er det en god idé at save den knækkede del af. Så kan du lettere arbejde.

2

Fjern træskaftet. Resterne af det gamle spadeskaft kan sidde temmelig godt fast. Spænd spaden godt fast i en skruestik, og slå resten af skaftet ud med en hammer og et stykke rundstok.

Spænd spaden godt fast, og bank nitten ud med en dorn og en hammer. Brug evt. et søm, hvis dornen ikke kan nå hele vejen igennem.

3

Tilpas det nye skaft. Brug spidsen af det gamle skaft til at markere, hvor meget der skal slibes/raspes af - både når det gælder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spidses til. Pas på, du ikke får taget for meget af!

Brug en rasp, høvl eller slibemaskine - alt efter hvor meget du skal fjerne. Skaftet skal passe præcist. Brug groft slibepapir til sidst.

4

Bor hul i skaftet, og sæt det fast med en nitte. Boret skal have samme diameter som nitten. Bor præcist og helt lodret, så du rammer hullet på “bagsiden”. Nitten skal kortes af, så den rager lidt ud. Sav den til med en nedstryger.

Nitten skal rage ud på “bagsiden”, hvad der svarer til halvanden gang nittens diameter.

5

Bank nitten flad. Anbring spaden på et hårdt underlag, fx på skruestikkens lille ambolt. Slå på kanten af nitten - hele vejen rundt - med beherskede slag, så den bliver flad og danner en krave, der går ud over hullet. Så sidder skaftet fast!

Tidsforbrug

1 time

Pris

Cirka 150 kroner

Sværhedsgrad

Det er nemt at skifte greb på en spade. Pas dog på, at du ikke høvler for meget af det nye skaft.

Video

TIPS: Nyt liv til den sløve spade

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Tips & Tricks

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage