Gi’ spaden et nyt skaft

Haveværktøjet er indimellem udsat for temmelig stor belastning. Er uheldet ude, og skovlen eller spadens skaft flækker, så er der ingen grund til at kassere værktøjet, hvis det er af god kvalitet. Det er nemlig ikke særlig kompliceret at skifte skaftet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 time
Pris
150 kroner

Intro

Når du skal købe et nyt skaft, er det en fordel at tage den knækkede skovl eller spade med i byggemarkedet, så du får et skaft, der både passer i længde og nogenlunde i tykkelse. Der er nemlig flere forskellige at vælge imellem – der findes både lige og “bøjede” typer.

Længden er vigtig, selv om det kan lade sig gøre at korte den af. Tykkelsen derimod er ikke helt så afgørende, blot må det nye skaft selvfølgelig ikke være for tyndt.

Når du køber det nye skaft, skal du også ha’ et par nitter, der passer i længden. Det vil sige, de må ikke være for korte. Så hellere for lange, for de kan uden problemer kortes af.

PROBLEM

Spaden har været på overarbejde! Først var der bare en revne i skaftet, men da opgaven blev ekstra udfordrende, knækkede det. Og nu er spaden ubrugelig.

LØSNING

Du sætter blot et nyt skaft i. Når du har tilpasset det nye skaft, borer du hul igennem det til en nitte, der holder det på plads. Du kan med fordel bore for med et tyndt bor.

Tidsforbrug

1 time

Pris

Cirka 150 kroner

Sværhedsgrad

Det er nemt at skifte greb på en spade. Pas dog på, at du ikke høvler for meget af det nye skaft.

Tips & Tricks

Vejledning

01
Sæt et nyt skaft på 5 Trin

1

Fjern den gamle nitte. Den eneste måde at fjerne den på er i realiteten ved at bruge en vinkelsliber. Slib nittehovedet helt væk, så du kommer ned i niveau med selve bladet. Husk beskyttelsesbriller og et par kraftige arbejdshandsker.

Inden du går i gang med at skifte skaftet, er det en god idé at save den knækkede del af. Så kan du lettere arbejde.

2

Fjern træskaftet. Resterne af det gamle spadeskaft kan sidde temmelig godt fast. Spænd spaden godt fast i en skruestik, og slå resten af skaftet ud med en hammer og et stykke rundstok.

Spænd spaden godt fast, og bank nitten ud med en dorn og en hammer. Brug evt. et søm, hvis dornen ikke kan nå hele vejen igennem.

3

Tilpas det nye skaft. Brug spidsen af det gamle skaft til at markere, hvor meget der skal slibes/raspes af - både når det gælder diameteren, og hvor langt oppe det nye skal spidses til. Pas på, du ikke får taget for meget af!

Brug en rasp, høvl eller slibemaskine - alt efter hvor meget du skal fjerne. Skaftet skal passe præcist. Brug groft slibepapir til sidst.

4

Bor hul i skaftet, og sæt det fast med en nitte. Boret skal have samme diameter som nitten. Bor præcist og helt lodret, så du rammer hullet på “bagsiden”. Nitten skal kortes af, så den rager lidt ud. Sav den til med en nedstryger.

Nitten skal rage ud på “bagsiden”, hvad der svarer til halvanden gang nittens diameter.

5

Bank nitten flad. Anbring spaden på et hårdt underlag, fx på skruestikkens lille ambolt. Slå på kanten af nitten - hele vejen rundt - med beherskede slag, så den bliver flad og danner en krave, der går ud over hullet. Så sidder skaftet fast!

Video

TIPS: Nyt liv til den sløve spade

VÆRKTØJ: Sådan bruger du vinkelsliberen

I videoen her kan du se, hvad vinkelsliberen kan, og hvordan du bruger den. Sliberen giver dig masser af power, når du skal skære i jern, beton og sten. Og med den rigtige skæreskive kan du skære præcise snit i alt fra aluminium og plast til hårdtbrændte klinker. Du lærer også alt om indstillinger og beskyttelsesudstyr, så du kan arbejde sikkert.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haveredskaber