Hvilket pælebor skal jeg vælge?

Pælebor er bare hurtigere end spaden, når du skal grave ud til stolper. Se hvilke fordele, der er ved henholdsvis det manuelle pælebor og det motoriserede pælebor.

Pælebor: Selvom spaden fint kan grave et enkelt hul, bliver den lynhurtigt overhalet af det manuelle pælebor, mens pæleborets motoriserede fætter for længst har passeret målstregen.

Selvom spaden fint kan grave et enkelt hul, bliver den lynhurtigt overhalet af det manuelle pælebor, mens pæleborets motoriserede fætter for længst har passeret målstregen.

Et pælebor, også kaldet jordbor, er praktisk og gør det langt lettere at grave et dybt hul, fx til en stolpe. Så det er smart at anskaffe et pælebor, hvis du skal grave mange huller til et projekt, fx til et hegn eller et skur.

Pælebor - manuelt eller motoriseret?

Der findes både manuelle og motoriserede pælebor. De motoriserede pælebor er enten elektriske eller benzindrevne. De er hurtigst at bruge, men skal typisk lejes, da de fleste vil bruge et motoriseret pælebor for sjældent til, at det vil kunne betale sig at investere i. Det koster ca. 500 kr. at leje et motoriseret pælebor pr. dag. Hvis du skal bruge mange huller, fx til stolper til et langt hegn, kan det godt betale sig.

Pælebor benzin: Et motoriseret pælebor kan virkelig tage fat! Det kan bore et hul på under 2 minutter. Pæleboret kan lejes for ca. 500 kr. pr. dag.

Et motoriseret pælebor kan virkelig tage fat! Det kan bore et hul på under 2 minutter. Pæleboret kan lejes for ca. 500 kr. pr. dag.

Hvis du kun skal bruge et par huller, er det oplagt at købe et manuelt pælebor. Det fungerer ganske fint, og så har du det til en anden gang, hvor du skal grave et hul.

Pælebor: Et helt enkelt og klassisk, manuelt pælebor fungerer ganske fint. Det tager ca. 7 min. at lave et hul med dette pælebor. Prisen er kun 3-400 kroner.

Et helt enkelt og klassisk, manuelt pælebor fungerer ganske fint. Det tager ca. 7 min. at lave et hul med dette pælebor. Prisen er kun 3-400 kroner.

HUSK: Fjern jorden på pæleboret undervejs

Det tager ca. 2 min. at lave et hul med et motoriseret pælebor, men det tager ca. 7 min. med det manuelle pælebor. Bruger du et motoriseret pælebor, skal du huske at tage jorden op efterhånden. Pæleboret kan nemlig sagtens bore ned i jorden i et hug, men så bliver det meget tungt at løfte op. Det manuelle pælebor skærer sig fint ned i almindelig havejord, som du løfter op og læsser af undervejs. Hvis du støder på rødder eller sten, kan det dog bliver nødvendigt at supplere med en drænspade.

Pælebor i forskellige størrelser

Pælebor findes i forskellige størrelser, så du kan bore huller med en diameter på typisk 10, 15 og 20 cm ned i 90 cm's dybde, der også kaldes frostfri dybde og sikrer, at stolpen står helt stabilt. Nogle pælebor har markeringer på skaftet for hver 10 cm, så det er nemt at se, hvor langt du er kommet ned i jorden, uden at du behøver at finde tommestokken frem. På visse pælebor er det også muligt at udskifte skæret, alt efter hvor stort et hul, du skal bruge.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Haveredskaber