De fire varianter
Har du bare en gang sat lister op i hele stuen med hammer og søm, så har du med garanti tænkt tanken: “Hvor ville det være 1.000 gange nemmere, hvis jeg ejede en sømpistol.” Og du har helt ret.
Men som med så meget andet er en sømpistol ikke bare en sømpistol. Hvordan sømmet bliver skudt i, er nemlig enormt afgørende for både styrken på pistolen og størrelsen på prisskiltet. Og selvom prisen nemt kan blive høj, kan den hurtigt komme til at virke meget overkommelig, når alternativet er mange timer i selskab med diverse lister, hammer, små søm og en klemmelus eller fem.
1. FJEDER
De fleste fjederpåvirkede pistoler er egentlig bare klipsemaskiner på batteri. For det meste skyder de med klammer, der til forveksling ligner de klips, som bruges til at samle papir. Styrken er meget begrænset, men til gengæld er prisen også relativt lav.
2. TRYKLUFT
Poweren hentes fra en kompressor, og det giver mulighed for mange kræfter til en relativt lav pris. Til gengæld er bevægelsesfriheden begrænset. Kompressoren er med til at afgøre, hvor store søm du kan skyde i, og ikke mindst i hvilket tempo.
3. BATTERI
Et kammer inde i maskinen fyldes med komprimeret luft. Det er det høje lufttryk, der bruges til at sende skuddet afsted. Prisen er relativt høj. De billigste modeller koster omkring 3.000 kr. og er til de tynde dykkere. Få maskiner er så stærke, at de kan skyde lange og tykke søm i.