Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvordan virker en kompressor?

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Har dit hjul tabt luften, vil du spraymale plankeværket, vil du sætte loftslister op? Så kan en kompressor med tanken fuld af luft være den helt rigtige makker.

67265_DK_D_11_2013_1_1b.jpg

Kompressoren er et helt enestående stykke værktøj - fordi det faktisk sjældent står alene. Ganske vist bruger du til tider den sammenpressede luft fra kompressorens tank til at pumpe et dæk op eller til at blæse urenheder væk, men langt den største glæde har du ved at bruge luften til at drive andet værktøj: Sømpistoler, slibemaskiner, møtrikspændere, sand-blæserudstyr, malesprøjter og fugepistoler er blandt de mest brugte i hobbyværkstedet.

Ofte er tilbehøret lettere og billigere end tilsvarende elværktøj, og det vil typisk også holde meget længere.

Trykluft driver alt fra tandlægens instrumenter til vejarbejderens øredøvende trykluftshammer og industriens kæmpemaskiner, og kompressorerne findes naturligvis i utallige udgaver. Men til hobbyværkstedet og garagen bruges stort set altid en stempelkompressor med elmotor som den, du ser på tegningen.

Når stemplet i den trækkes ned, suger det luft ind i cylinderen gennem en ventil. Når stemplet kører op igen, lukker ventilen, så luften trykkes sammen. Den komprimerede luft presses ud gennem en anden ventil og ryger via et slankt rør ned i en solid tank, der typisk rummer 25-50 liter luft. Motoren slår selv fra, når luften i tanken rammer et fastsat tryk på fx 8 bar, og starter igen, når trykket er under en vis grænse.

Den rigtige model hjemme hos dig

På mange modeller kan du selv regulere, hvor meget tryk du vil have i udløbsslangen, og to manometre viser henholdsvis trykket i tanken og trykket i udløbsslangen, som kan være lidt lavere. Om du har brug for det, må du snakke med din forhandler om. Han kan også råde dig med hensyn til størrelsen på tanken, motorens styrke, støjniveauet og typen, for den afhænger af dit behov.

Har du brug for meget luft i lange perioder, fx til sandblæsning, bør du måske have en model med oliesmøring. Har du kun brug for luft nu og da som ved en sømpistol, får du måske mere glæde af en oliefri model, der har kortere levetid, men er lettere og bedre kan tåle at stå skråt under arbejdet.

VI TESTER: Se vores nyeste kompressor test

Log ind eller køb adgang

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel (abonnement): Hvordan virker en kompressor?
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage