Hvordan virker en kompressor?

Har dit hjul tabt luften, vil du spraymale plankeværket, vil du sætte loftslister op? Så kan en kompressor med tanken fuld af luft være den helt rigtige makker. Læs her, hvordan den virker.

Kompressoren er et helt enestående stykke værktøj - fordi det faktisk sjældent står alene. Ganske vist bruger du til tider den sammenpressede luft fra kompressorens tank til at pumpe et dæk op eller til at blæse urenheder væk, men langt den største glæde har du ved at bruge luften til at drive andet værktøj: Sømpistoler, slibemaskiner, møtrikspændere, sand-blæserudstyr, malesprøjter og fugepistoler er blandt de mest brugte i hobbyværkstedet.

Ofte er tilbehøret lettere og billigere end tilsvarende elværktøj, og det vil typisk også holde meget længere.

Trykluft driver alt fra tandlægens instrumenter til vejarbejderens øredøvende trykluftshammer og industriens kæmpemaskiner, og kompressorerne findes naturligvis i utallige udgaver. Men til hobbyværkstedet og garagen bruges stort set altid en stempelkompressor med elmotor som den, du ser på tegningen.

Når stemplet i den trækkes ned, suger det luft ind i cylinderen gennem en ventil. Når stemplet kører op igen, lukker ventilen, så luften trykkes sammen. Den komprimerede luft presses ud gennem en anden ventil og ryger via et slankt rør ned i en solid tank, der typisk rummer 25-50 liter luft. Motoren slår selv fra, når luften i tanken rammer et fastsat tryk på fx 8 bar, og starter igen, når trykket er under en vis grænse.

Den rigtige model hjemme hos dig

På mange modeller kan du selv regulere, hvor meget tryk du vil have i udløbsslangen, og to manometre viser henholdsvis trykket i tanken og trykket i udløbsslangen, som kan være lidt lavere. Om du har brug for det, må du snakke med din forhandler om. Han kan også råde dig med hensyn til størrelsen på tanken, motorens styrke, støjniveauet og typen, for den afhænger af dit behov.

Har du brug for meget luft i lange perioder, fx til sandblæsning, bør du måske have en model med oliesmøring. Har du kun brug for luft nu og da som ved en sømpistol, får du måske mere glæde af en oliefri model, der har kortere levetid, men er lettere og bedre kan tåle at stå skråt under arbejdet.

VI TESTER: Se vores nyeste kompressor test

Klik på tallene på billedet og læs mere

  1. Indsugningsfilteret fjerner alle større urenheder fra indsugningsluften. Husk at rense og skifte filteret jævnligt, for et tilstoppet filter vil overbelaste kompressoren.
  2. Stemplet i cylinderen er hjertet i kompressoren. Det suger luft udefra ind gennem indsugningsfilteret, når det trækkes ned i sin cylinder, og presser luften ud gennem røret og ned i tanken, når det trykkes op. Det er de små membranventiler i cylinderens top, der åbner og lukker, så luften hver gang hentes udefra og fra cylinderen presses ned i tanken, hvor trykket derfor øges.
  3. Røret fører den komprimerede luft fra cylinderen ned i tanken.
  4. Elmotoren driver stemplet i kompressoren. Enten direkte som her eller ved hjælp af en kilerem.
  5. Vingerne drejer sammen med elmotoren og blæser afkølende luft forbi elmotor og cylinder.
  6. Køleribberne på cylinderen fjerner den friktionsvarme, der opstår, når kompressoren arbejder. Har du en kompressor, der køler ved hjælp af olie, så husk altid at bruge specialolie og ikke almindelig smøreolie.
  7. Trækstangen og de to hjul under tanken gør det nemt at flytte rundt med kompressoren. I den ende, hvor stangen sidder, er der ikke hjul, men et støtteben, så kompressoren bliver stående, når du ikke løfter i stangen. Den kraftige gummibelægning under støttebenet dæmper støjen fra maskinen.
  8. Trykafbryderen stopper motoren, når der er fuldt tryk på tanken, og starter den igen, når der er brug for mere luft.
  9. Trykafbryderen stopper motoren, når der er fuldt tryk på tanken, og starter den igen, når der er brug for mere luft.
  10. Manometeret her viser trykket i tanken.
  11. Manometeret her viser trykket i udløbsslangen.
  12. Kompressortanken rummer typisk 25-50 liter, det er nok til de fleste mindre opgaver. Tanken er lavet af kraftigt jern for at klare trykket.
  13. Slangen leder luften ud til værktøjet. For at lette arbejdet virker den ofte som en blød spiralfjeder.
  14. Sikkerhedsventilen sørger for, at tanken ikke kan eksplodere på grund af overtryk.
  15. Aftapningsventilen sidder på tankens laveste punkt. Komprimeret luft udskiller lidt vand, som du selv tapper af tanken her.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Værktøj