Vi har testet
6 kompressorer med en tank på 24 liter til under 2000 kroner:
- EINHELL TE-AC 270/24/10
- HYUNDAI OTS750-24/HYAC24-1S
- METABO Basic 250-24 W OF
- PROBUILDER 43670
- SCHEPPACH HC24DC
- STANLEY Fatmax FMXCM0062E

EINHELL TE-AC 270/24/10
Maks. tryk: 10 bar
Fyldningseffekt: 270 l/min.
Pris: 1.395 kroner

HYUNDAI OTS750-24/HYAC24-1S
Maks. tryk: 8 bar
Fyldningseffekt: 125 l/min.
Pris: 1.999 kroner

METABO Basic 250-24 W OF
Maks. tryk: 8 bar
Fyldningseffekt: 120 l/min.
Pris: 1.300 kroner

PROBUILDER 43670
Maks. tryk: 8 bar
Fyldningseffekt: 172 l/min.
Pris: 795 kroner

SCHEPPACH HC24DC
Maks. tryk: 8 bar
Fyldningseffekt: 412 l/min.
Pris: 2.000 kroner

STANLEY Fatmax FMXCM0062E
Maks. tryk: 10 bar
Fyldningseffekt: 240 l/min.
Pris: 1.095 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Kompressorer
En kompressor består i al sin enkelhed af en tank, der ved hjælp af motor og stempel fyldes med luft, som kan drive forskelligt værktøj.
Alle deltagerne i denne test er udstyret med en tank på 24 liter. Selvom de kan transporteres, så betyder vægten på op til 36 kg, at de oftere står fast i værkstedet. Med disse kompressorer kan du fx pumpe bolde og dæk op, og du kan spraymale møbler, skyde dykkere i eller puste dit værktøj og din høvlbænk ren for savsmuld og spåner.
Du skal dog ikke forvente at kunne drive mere krævende værktøj, der kræver en kraftig og vedvarende luftstrøm. Vi tester nemlig kompressorerne med en lille slibemaskine med et luftforbrug på 115 liter i minuttet. Selvom det er mindre, end alle deltagerne på papiret kan levere, så falder trykket i tanken så hurtigt, at de helt mister pusten.
Ingen sammenhænge
Til vores store overraskelse er der ingen sammenhæng mellem maskinernes fyldningseffekt, deres maksimale tryk og så deres evne til at præstere. Det virker helt tilfældigt, hvem der klarer sig bedst. Ligesom der også er store forskelle på, hvor langt du kan nå med deres 24 liter komprimerede luft.
Om du skal vælge en oliefri kompressor eller ej, er i høj grad et temperamentsspørgsmål. Den oliefri kompressor giver den reneste luft og har mindre vedligeholdelse. Kompressoren med olie har til gengæld en længere levetid, hvis man løbende husker at tjekke oliestanden.
Sådan tester vi
Jo hurtigere kompressoren kan fylde og genfylde tanken, jo mere krævende opgaver kan du klare. Kompressorer med en tank på 24 liter er ikke beregnet til at drive krævende værktøj. Vi gør det dog alligevel for at teste styrken.
Selvom alle har en tank på 24 liter, så er der overraskende stor forskel på, hvor meget arbejde du kan klemme ud af dem.
De fleste kompressorer larmer ganske infernalsk. Men absolut ikke dem alle. Vi laver derfor vores egen støjmåling.
Kvaliteten er afgørende for, hvor længe du kan have glæde af din kompressor.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: påfyldning, udholdenhed, støj og kvalitet.

PÅFYLDNING
Med en 3"-vinkelsliber skærer vi en 12 mm gevindstang over fem gange. Mellem hvert snit fyldes tanken helt op med luft.

UDHOLDENHED
Med helt fuld tank skyder vi dykkere i en lægte. Vi fortsætter, indtil trykket er så lavt, at pistolen ikke kan skyde mere.

STØJ
Vi måler støjen med en dB-måler på en meters afstand, mens kompressorerne fylder tanken med luft.

KVALITET
Under vores arbejde vurderer vi løbende kvaliteten af knapper, håndtag, hjul og manometre samt af maskinerne generelt.
Resultaterne

HYUNDAI OTS750-24/ HYAC24-1S
1.999 kroner
PROBUILDER 43670
795 kroner
EINHELL TE-AC 270/24/10
1.395 kroner
METABO Basic 250-24 W OF
1.300 kroner
SCHEPPACH HC24DC
2.000 kroner
STANLEY Fatmax FMXCM0062E
1.095 kronerLæs mere om kompressorer hos producenterne:
Testvinder
Støjsvag, kompakt og solid
Hyundai OTS750-24/HYAC24-1S
Testvinderen er imponerende støjsvag. Alle konkurrenterne larmer infernalsk, mens denne med sine bare 62 dB støjer på niveau med almindelig tale.
Hyundai-kompressoren virker til at være lysår foran konkurrenterne, når det drejer sig om den tekniske udførelse. I stedet for at køre med almindelige cylindre og stempler er Hyundaien designet med to membranpumper, der trykker luft ned i tanken. De fungerer ved, at en gummimembran svinger frem og tilbage, når tanken skal fyldes.
Det er ikke helt så effektivt som almindelige stempelpumper, men det er markant mindre støjende. Og skal du have kompressoren til at stå og banke i det lille værksted, er det en kærkommen fordel.
Første gang vi tændte kompressoren, var vi sikre på, at der var noget galt. Så støjsvag er den med sine blot 62 dB. Hver gang støjen stiger med 3 dB, fordobles lydtrykket, så der er kilometer op til konkurrenterne med deres nogle og firs dB. De avancerede membranpumper er tilmed vedligeholdelsesfri, ligesom der ikke skal olie på maskinen.
Imponerende udholdenhed
Selvom alle deltagerne har en tank på 24 liter, og alle er testet på samme måde og med samme tilbehør, så kan vi få markant flere skud ud af dykkerpistolen, når vi bruger den sammen med testvinderen. Og det er, selvom den “kun” kan levere 8 bar.

De to manometre viser arbejdstrykket samt trykket i tanken. Manometrene er af god kvalitet og har tydelige tal, så de er nemme at aflæse.

Oven på Hyundai-maskinens tank sidder de to membranpumper. De er ganske enkelt geniale, fordi de næsten ikke larmer.

Regulatoren, der styrer arbejdstrykket, er nem at betjene. Man løfter op i knappen, drejer til ønsket tryk, og så trykker man knappen ned igen.
Godt køb
Lille, “let” og billig
Probuilder 43670
Den beskedne vægt på 15 kg gør Probuilder-maskinen nem at rykke rundt med. De andre kompressorer, vi har med i denne test, har alle 24-liters tanke, altså samme kapacitet som denne Probuilder, men vægten er betydeligt højere og ligger mellem 23 og hele 36 kg. Har du brug for at kunne flytte rundt med din kompressor, er den lavere vægt værd at have med i dine købsovervejelser.
Probuilder er også en ganske kompakt sag, der løser de fleste opgaver i fin stil uden dog for alvor at brillere på nogen områder. Maskinen har dog en fin udholdenhed.
Der er ikke meget at indstille på – der er et enkelt manometer, der viser arbejdstrykket, og så er der en simpel start-stop-knap.
Alt i alt er det en helt o.k. maskine, men det allerbedste ved den er dog prisen. Den kan nemlig erhverves for 795 kr., hvilket bestemt er rimeligt. Derfor er den også det helt oplagte valg til titlen som godt køb.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.