Lær af profferne og bliv en bedre gør det selv’er

Den professionelle håndværker har bunker af lækkert og dyrt specialværktøj, som mange gør det selv’ere kun kan drømme om. Men mindre kan dog også gøre det, og håndværkerløsninger behøver ikke koste kassen for at være smarte.

Få håndværkens bedste tips

Her får du de allerbedste fiduser af håndværkerne, som gør livet som gør det selv'er meget lettere.

Det er ikke kun, når det kommer til tips og teknikker, at det kan være en god idé at kigge håndværkeren over skulderen.

Når du skal vælge sikkerhedsudstyr, tøj og værktøj, er der også gode råd at hente, som kan gøre arbejdet nemmere, sjovere og sikrere. Også uden at det koster en formue.

LÆS OGSÅ: Derfor er et værktøjsbælte smart!

I denne artikel får du de bedste tips fra VVS’eren, tømreren, mureren og elektrikeren, som gør, at de hurtigt opnår de bedste resultater. Du kan også læse om, hvilket tøj der er bedst at arbejde i, hvordan du udvider værktøjssamlingen til billige penge og meget mere. Du kan helt sikkert lære noget.

Læs også: 80 håndværkertips

Arbejdstøj

Arbejdstøj

Bukser: Gode arbejdsbukser er proppet med lommer, har forstærkninger på knæ ene og er lette og fleksible. Alt det finder du blandt andet hos Mascots Advanced-bukser, som er set til 750 kr.

T-shirt: Bomuld har svært ved at transportere fugten væk fra huden, når du sveder. Det er derfor ikke det mest oplagte valg til det inderste lag tøj. T-shirten her er i stedet lavet i Helly Hansens svedtransporterende Lifa-fibre og er set til 250 kr.

Jakke: Med det skiftende danske vejr bør arbejdsjakken være vind- og vandtæt. Den skal dog samtidig være åndbar og give god bevægelsesfrihed. De egenskaber finder du blandt andet hos Mascots Advanced-skaljakke, som er set til 950 kr.

Sko: Der skal ikke meget til, før du træder et søm op gennem sålen på et par kondisko eller taber noget tungt over tæerne. Derfor er sikkerhedssko et must. Tiderne, hvor de var tunge og stive, er heldigvis forbi. Fx er sømværn og tåkappe i Mascots Flex lavet helt uden metal. Det betyder, at sålen er fleksibel, og vægten er helt nede på 630 gram for en str. 42. Skoene er set til 800 kr.

Smarte tips til et perfekt resultat

HELT TÆT SAMLING
VVS’eren bruger pakgarn og kunne aldrig finde på at bruge paktape. Pakgarnet gør det nemlig meget nemmere at finjustere samlingen, mens den forbliver tæt.

SIKKERT LØFT
Tømreren kunne aldrig finde på at lave et gipsloft uden en hejs. Gipshejsen skåner kroppen og sikrer, at pladen sidder helt perfekt, inden den skrues fast.

PERFEKT FALD
Når tømreren eller mureren skal lave fald på gulvet, er Hultafors’ Libella 2000-system et populært valg. Systemet indeholder nemlig en faldkile, der spændes mellem en retteskinne og selve vaterpasset. Kilen kan placeres, så skinnens fald er 2-40 mm pr. meter, når vaterpassets libelle står i midten. Nemmere bliver det ikke.

INGEN STØD
Elektrikerens skruetrækkere er isoleret op til 1.000 volt. Selvom der skal slukkes for strømmen, inden fx en lampe monteres, så giver isoleringen en ekstra sikkerhed.

HELT LIGE FLISER
Hvis mureren skal montere fliser, eller tømreren skal klodse gulvstrøer op eller bygge gips væggens skelet, er cirkellaseren det foretrukne valg.

NEM MÅLING
Hultafors’ Talmeter er genialt, når håndværkeren skal save eller bore store huller til rør. Det er en smart videreudvikling af målebåndet og har fx en anden skala på bagsiden, der viser rørets diameter i stedet for omkreds. Du kan tilmed bruge talmeteret til præcist at ridse cirklen, du skal til at save ud.

Den professionelle håndværker har bunker af lækkert og dyrt specialværktøj, som mange gør det selv’ere kun kan drømme om. Men mindre kan dog også gøre det, og håndværkerløsninger behøver ikke koste kassen for at være smarte.

Dybhulsmarkøren Pica Dry kan skrive på næsten alle overflader. Den kan også komme igennem snævre skruehuller, når der fx skal mærkes op til en lampe. Hylsteret kan klipses i bukserne eller skjortelommen og sikrer, at du altid har et effektivt skriveredskab ved hånden. Pica Dry er set til 100 kr.

Værktøjstasken er meget nemmere at transportere end den hårde og kantede værktøjskasse. Tasken er blødere og har ofte skulderstropper, så den nemt kan flyttes, mens du har begge dine hænder fri. Tasken her fra Stanley Fatmax er set til 450 kr.

Bøjlehøreværnet er nemt at have om halsen, når det ikke bruges. På den måde har du det lige ved hånden, hvis du skal til at larme. Det findes i flere versioner fra omkring 20 kr.

Værktøjskufferter, der kan stables, er både nemmere at opbevare og transportere. Makita, Festool, Hitachi og flere andre bruger Tanos Systainer, der tilmed kan låses sammen. Typisk følger kufferterne med værktøjet, men de kan også købes separat fra omkring 200 kr.

Pandelampen sikrer nemt, at du har lys nok direkte på arbejdsområdet. Lampen fra Milwaukee kan oplades via USB og er set til 650 kr.

Bukkene gør det muligt at rykke arbejdet væk fra værkstedet, så du slipper for at rende frem og tilbage hele tiden. Stanleys foldbare savbukke er set til 350 kr.

Ét batteri til alt gør det en del billigere at udvide værktøjssamlingen løbende. Makitas skruemaskiner uden batteri kan fx købes fra omkring 500 kr.

Borehamre og SDS-bor gør det meget nemmere at bore gennem stenhård beton end med en almindelig slagboremaskine.

Handsker er den nemmeste måde at beskytte dine hænder på mod rifter og vabler. MaxiFlex-handskerne her er tynde og nemme at arbejde med. De er set til 20 kr.

Sortimentskasser giver et hurtigt overblik over stumperne. Hos Essve kommer skruerne og andet i små æsker, der passer lige ned i deres Essbox. Kufferten er set til 350 kr.

Magasin-artikel

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Værktøj