Lynhurtig opmåling med Google Earth

Hvor langt er der fra husmuren og ud til skellet, hvor mange kvadratmeter fliser skal du købe ind til terrassen, og hvor mange meter langt skal det nye plankeværk være? Installér Google Earth Pro på din computer, og få svarene med det samme. Programmet virker til både PC og Mac og er helt gratis!

Uanset om det regner, sner, eller klokken er tre om natten, kan du i ro og mag sidde foran computeren med en hyggelig kop kaffe og måle op på matriklen.

Som du måske ved, har internetgiganten Google i mange år stillet deres fantastiske kortprogram Google Earth gratis til rådighed. Med det kan man kigge på kort og luftfotos, planlægge ruter og rejser og ellers danne sig overblik over hele verden.

Sidste sommer besluttede Google sig så for også at gøre den professionelle betalingsudgave, Pro, gratis. Pro-udgaven byder på flere avancerede funktioner, vi Gør Det Selv’er kan få glæde af, og kostede i sin tid hele 2.800 kroner om året!

Opmålingsværktøj

Ud over de sædvanlige muligheder for at kigge på kort og luftfotos er Google Earth Pro udstyret med en række smarte opmålingsværktøjer. Nu kan du ikke bare zoome helt ind på din villa, men også opmåle arealer med et polygonværktøj.

Det kræver en lille smule øvelse at betjene, men vi hjælper dig godt på vej i artiklen. Google har ikke offentliggjort, præcis hvor nøjagtige opmålingerne er, men i vores tests ligger nøjagtigheden inden for +/- 1 procent.

Det kan google earth også

• Print luftfotos i høj opløsning.
• Se bygninger i 3 dimensioner.
• Planlæg ruter over hele verden.
• Se billeder i gadeperspektiv.

Hent og installer programmet

Google Earth Pro virker på næsten samme måde i Windows som på en Mac. Sidder du med en Windows-PC, skal du dog sørge for at ændre programmets såkaldte kompatibilitet til Windows 7, som vi viser her.

Hent Google Earth Pro her: www.google.com/earth/download/gep/agree.html

Når du har installeret programmet, skal du højreklikke på dets ikon og vælge Egenskaber 1.

Vælg nu fanebladet Kompatibilitet 2, sæt flueben ved Kør dette program i kompatibilitets-tilstand for: 3, og vælg Windows 7 4 i rullemenuen. Sidst skal du klikke på OK-knappen nederst i vinduet. Herefter kan du starte programmet ved at dobbeltklikke på ikonet.

Oversigt over programmet

Oversigt over programmet

Slå den automatiske jordvisning fra

Når du vil bruge Google Earth til at måle med, skal du starte med at fjerne den indstilling, der får programmet til at vælge jordvisning, når du kommer under cirka 70 meter. Ellers skal du kæmpe med, at visningen pludselig ændrer sig til skråt fugleperspektiv - og det er VIRKELIG irriterende, når man måler op.

Klik på Funktioner 1 og igen på Indstillinger 2.**

Vælg fanebladet Navigation 3, og klik i feltet ved Vip ikke automatisk ved zoom 4. Afslut med et klik på OK.

Beregn et areal

Det mest geniale ved den professionelle udgave af Google Earth, set gennem Gør Det Selv-brillen, er uden tvivl polygonværktøjet. Med det kan du nemlig måle arealer op så let som ingenting. Og det gør ikke noget, at arealet snor sig rundt om hjørner eller ikke er vinkelret, for med værktøjet kan du indsætte lige så mange punkter i din opmåling, som du vil.

Her viser vi, hvordan vi måler omfanget af en terrasse, men metoden kan bruges til alt andet også.

Først skal du zoome ind på din bolig. Du kan bruge musen til at zoome ind og få vist det rette udsnit, eller du kan blot indtaste din adresse i søgefeltet øverst til venstre i vinduet og klikke på Søg 1. Når adressen er fundet, skal du lige zoome lidt længere ind selv (med musens rullehjul).

Åbn polygonværktøjet ved at klikke på linealknappen 2. Vælg derefter fanebladet Polygon 3 i vinduet, der åbner.

Zoom så langt ind, du kan, og klik der, hvor din opmåling skal starte 4.

Klik nu på de næste hjørner af terrassen 5 & 6. Efterhånden som du sætter prikker med musen, kan du se opmålingen tage form.

Terrassen er indrammet, og nu kan du aflæse målene i vinduet 7, hvor du valgte polygonværktøjet.

Mål afstande

For at vælge den almindelige lineal, hvor du kan måle længder, fx fra husmur til skel eller længden på plankeværket, skal du klikke på fanebladet Linje 1. Klik derefter der, hvor opmålingen skal starte 2, og igen, hvor den skal slutte 3. Her kan du se, at plankeværket er lige under 12 meter langt 4. Vil du lave mere avancerede målinger, fx rundt om hjørner, skal du bruge værktøjet under fanebladet Sti 5.

Klik, hvor målingen skal starte, og klik igen, hvor den skal slutte. Det er lige præcis så nemt, som det lyder!

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Måleværktøj