Måleværktøj

Måleværktøjet er alfa og omega, når du skal måle korrekt op i dine gør det selv-projekter. Vi vejleder dig til, hvordan du gør, viser dig det sidste nye måleværktøj og test af måleværktøj.

Måleværktøj - hvad skal du bruge?

Alt kan måles, du skal bare have fat i det rigtige måleværktøj. Fra millimeterpræcision med en skydelære til det helt stor overblik med satellitfotos og alt derimellem – det er alt sammen måleværktøjer, du har, eller nemt kan få, adgang til.

Millimeter – præcist måleværktøj til småting

Skydelæren er måleværktøjet, der giver dig svaret på, hvilken tykkelse en skrue har, hvor dybt et udfræset hul er, eller hvor bred en lille sprække mellem vinduets karm og muren er. Alt sammen med en præcision på en millimeter (eller en halv, hvis du ikke er nærsynet).

Centimeter – måleværktøj med og uden laser

En tommestok er tømrerens faste følgesvend. Den kan måle millimeterpræcist, men ofte kommer den i brug over de lidt længere distancer, altså mål i centimeter. Skal du måle længden af en liste, bredden på et spær eller højden på en reol, er tommestokken et godt måleværktøj at have i lommen.

Målebåndet er som regel længere end tommestokkens to meter, men kan i princippet det samme: Måle afstanden mellem to punkter med en præcision på en millimeter. Nogle målebånd er kun to-tre meter lange, men du kan sagtens få målebånd op til 50 meter. Fleksible målebånd er stort det også den eneste form for måleværktøj, der kan måle omkredsen af større ting, fx en regntønde.

Mens særligt større målebånd kan være lidt svære at rende rundt med i lommen, er deres elektroniske fætre, laserafstandsmålerne, mere handy. Med laser måler de sikkert afstande op til typisk 50 meter, og så kan de selv regne kvadratmeter og kubikmeter-mål ud. Nogle af dem er oven i købet udstyret med endnu mere avancerede måleværktøjer.

Vi har testet en stribe laserafstandsmålere for dig: Afstandsmåler test.

Kilometer – måleværktøj pr. satellit

For få år siden var det forbeholdt landmålere at måle grunde eller for den sags skyld hele boligområder, kommune eller lande op. Nu kan du, ved hjælp af internet og satellitter, selv måle afstanden hen til svigermor, din egen bebyggelsesprocent eller arealet af din lokale kommune.

Google Earth Pro er programmet, der hjælper dig, når du skal bruge et måleværktøj i den helt store skala.

LÆS OGSÅ: Opmåling af grund online med Google Earth

Når det bare skal være lige – måleværktøj i vater

Og så er der selvfølgelig en anden type mål end længde og omkreds. Hvis ting skal være lige, altså i vater eller lod, kan du gribe et vaterpas. Det kan være det gode, gamle manuelle eller et elektronisk. Men det kan også være en krydslinjelaser. Den kan markere lod og vater med laserstreger, så du enten kan arbejde langs stregerne (laseren passer sig selv, indtil du slukker den, så du har hænderne fri til at arbejde) eller du kan måle ud fra en vandret streg på væggen, og på den måde fx sætte dit forsænkede loft lige.
Se vores test af krydslinjelasere her: Krydslinjelaser test.

Hvis du har brug for en vandret streg på alle vægge i hele rummet på én gang, kan du oven i køber finde et måleværktøj, der roterer, samtidig med, at det skyder en selvnivellerende laserstreg ud. Cirkellaseren er virkelig fed at arbejde med.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Mål helt lige med en cirkellaser

Side 1 / 2