Vi har testet
7 krydslasere til under 800 kroner
- BILTEMA 15-240
- BOSCH Quigo Green
- EINHELL TC-LL 2
- LASERLINE SmartCross-Laser
- RYOBI RBCLLG1
- SKIL 1912
- STANLEY Cubix STHT77499-1

Biltema 15-240
Markering: Rød
Rækkevidde: 5 meter
Pris: 419 kroner

Bosch Quigo Green
Markering: Grøn
Rækkevidde: 12 meter
Pris: 750 kroner

Einhell TC-LL 2
Markering: Rød
Rækkevidde: 8 meter
Pris: 380 kroner

Laserliner SmartCross-Laser
Markering: Rød
Rækkevidde: 10 meter
Pris: 460 kroner

Ryobi RBCLLG1
Markering: Grøn
Rækkevidde: 15 meter
Pris: 600 kroner

Skil 1912
Markering: Grøn
Rækkevidde: 20 meter
Pris: 514 kroner

Stanley Cubix STHT77499-1
Markering: Grøn
Rækkevidde: 16 meter
Pris: 800 kroner
Krydslasere
Krydslaseren udsender to lysende lasermarkeringer – en vandret og en lodret markering, som tilsammen danner et perfekt nivelleret kryds.
Krydslaseren er enkel og ofte relativt billig. Alligevel er den supernem at bygge efter og alt rigeligt til langt de fleste gør det selv-opgaver i hjemmet. Har du først arbejdet med en, er den næsten umulig at undvære.
Fungerer bedst indenfor
Krydslaserne ses tydeligst indenfor, hvor lyset omkring er dæmpet. Enkelte af deltagerne kan dog bruges udenfor i skyggen, hvis du ser ordentligt efter. Skal du nivellere ud til en terrasse, er det dog en god idé at afsætte målene, når solen er gået ned.
Forudsat at lyskilderne er lige stærke, så er en grøn lasermarkering betydeligt nemmere at se for det menneskelige øje end en rød. Det gælder også for deltagerne i denne test.
Sådan tester vi
Da en krydslaser bruges til at måle, bygge og hænge op efter, skal den først og fremmest være præcis. Og det er alle deltagerne – med undtagelse af en.
Det er også vigtigt, at stregerne kan ses klart og tydeligt. På korte afstande indenfor i dæmpet lys er det intet problem. Men udenfor i dagslys er det en anden sag.
De små krydslasere kan nemt ligge i værktøjskassen. Det og at blive tabt på jorden i ny og næ skal de meget gerne kunne holde til.
Jo flere funktioner en krydslaser indeholder, des mere alsidig er den også.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: præcision, synlighed, kvalitet og funktioner.

PRÆCISION
Vi tester, om testdeltagerne overholder producenternes egne tilladte tolerancer. Det gør alle – undtagen en.

SYNLIGHED
Vi tester, hvor nemt det er at se lasermarkeringerne under forskellige lysforhold – både ude og inde.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten af materialevalget, knapperne og de bevægelige dele og af deltagerne generelt.

FUNKTIONER
Funktioner som en effektiv pendullås og en gyroalarm er helt afgørende. Men vi tester og vurderer også de andre funktioner.
Resultaterne

STANLEY Cubix STHT77499-1
800 kroner
SKIL 1912
514 kroner
BILTEMA 15-240
419 kroner
BOSCH Quigo Green
750 kroner
EINHELL TC-LL 2
380 kroner
LASERLINE SmartCross- Laser
460 kroner
RYOBI RBCLLG1
600 kronerLæs mere om krydslasere hos producenterne:
Testvinder
Præcis, enkel og solid
STANLEY Cubix STHT77499-1
Selvom denne type krydslasere er lavet til brug indendørs, er testvinderen faktisk så tydelig, at den kan bruges udendørs, så længe du ikke står direkte i solen.
Krydslaseren fra Stanley er enormt simpel. Men den gør, hvad den skal, uden så mange dikkedarer – og den gør det godt.
Stanley lover testens mest præcise markering, og det grønne kryds er sammen med Ryobis testens tydeligste. Den fungerer upåklageligt indendørs i alle lysforhold, og så længe du ikke står i direkte sollys, klarer den sig faktisk også glimrende udenfor. Hvilket er en sjældenhed for laserværktøjer – især i denne prisklasse.
Testvinderen er solid, og pendullåsen sikrer, at pendulet holdes forsvarligt fast inde i krydslaseren, så det ikke ødelægges under transport. Den er også udstyret med rigeligt med stødabsorberende gummi på hjørner og kanter, hvor den er mest udsat.
Smarte funktioner
Der er især to funktioner, som er værd at fremhæve på testvinderen.
Den første er gevindene på fire af siderne, som gør det muligt at montere et stativ eller den medfølgende holder. Holderen er ganske alsidig og kan monteres på mange flader, hylder, døre, gelændere og lignende, og de mange gevind gør det muligt også at gribe krydslaseren fra siden.
Den anden funktion er muligheden for at låse pendulet og tilte laseren, så markeringen udsendes på skrå.

Markeringen kan låses, så krydslaseren også kan bruges til at lave helt lige, “skæve” markeringer, som ikke er i lod eller vater – fx langs en trappe.

Med gevind på fire sider af krydslaseren er det en del nemmere at finde den rette placering til holderen, fx på en hylde eller på siden af en dør.

Hjørner og sider er beklædt med rigeligt stødabsorberende gummi, så faldet ikke bliver så voldsomt, hvis du taber krydslaseren.
Godt køb
Topmoderne og prisvenlig
Skil 1912
Af alle deltagerne, så fremstår Skils 1912 som den mest moderne krydslaser. Det skyldes især det indbyggede batteri på 3,7 volt og 1,2 Ah – svarende til tre AAA-batterier. Batteriet oplades via det medfølgende mini-USB-kabel, og en batteriindikator på toppen af krydslaseren fortæller, hvornår det er tid til at finde kablet frem.
1912 er også udstyret med en grøn lasermarkering, som er betydeligt nemmere at se end den røde, som i mange år har været den mest udbredte. Den kan dog ikke helt følge med Ryobi og Stanley, og selvom markeringen er ganske tydelig, så er producentens påstand om en rækkevidde på 20 meter nok lige at stramme den.
Det afholder os dog ikke fra at kåre Skil som godt køb. Vi havde svært ved at vælge mellem den og den billigere deltager fra Einhell, men batteriet og den grønne markering endte med at sikre Skil kåringen.
Den medfølgende holder fungerer som en klemme og er nem at anvende.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.