Sådan måler du helt præcist - fra 0,01 millimeter til 50 meter

Med disse 5 værktøjer kan du måle alt - lige fra bredden på et hår til længden på dit plankeværk.

Uanset om du skal måle bredden af et hår, længden på dit plankeværk eller hvad som helst midtimellem, så kan disse fem værktøjer hjælpe dig.

Og de kan hver især mere, end de fleste er klar over.

1. Mikrometerskrue

Når det for alvor bliver småt, er mikrometerskruen løsningen.

Den fås i mange størrelser, afhængigt af hvor store ting du skal måle på. Præcisionen er i alle tilfælde 0,01 mm.

1. Måleskinne
2. Skalatromle
3. Referencelinje
4. Friktionsskralde
5. Kæber

Eksempel: Måleskinnen er skruet ud til markeringen 5 på skalatromlen. Der er altså 5 mm imellem kæberne. Måleskinnen viser 0 ud for refe­ rencelinjen på skalatromlen. 5 + 0,0 = 5 mm.

Eksempel: Måleskinnen er skruet forbi markeringen 5 på skalatromlen. Måleskinnen viser 5 ud for referencelinjen. 5 + 0,05 = 5,05 mm.

Eksempel: Måleskinnen er skruet en hel streg (0,5 mm) forbi markeringen 5 på skalatromlen. Måleskinnen viser 14 ud for referencelinjen. 5 + 0,5 + 0,14 = 5,64 mm.

2. Skydelære

Til millimeterpræcise mål er skydelæren et godt allroundværktøj.

Målene mellem kæberne til udvendig måling (1), kæberne til indvendig måling (2) og målepindens længde er altid identiske og kan aflæses på skalaen.

1. Millimeterskala
2. Noniusskala
3. Kæber til udvendige mål
4. Kæber til indvendige mål
5. Målepind til dybdemål
6. Lås

Sådan måler du mindre end 1 mm

På millimeterskalaen kan du ud for stregen over 0 på noniusskalaen læse, at målet er 33 mm, men stregen ud for 0 passer ikke helt med stregen for 3 mm.

Målet er en smule større. Vi leder nu efter den streg på noniusskalaen, der flugter præcist med en streg på millimeterskalaen. Det gør stregen ud for 5 - nu lægger vi de 33 mm og 0,5 mm sammen og får det nøjagtige mål: 33,5 mm.

Udvendigt mål

Særligt på runde emner som skruer, møtrikker, rør og lignende er skyde­ læren en stor hjælp.

Indvendigt mål

Skal du måle den indvendige diameter af et hul, bruger du kæberne her.

Dybdemål

Dybdemåleren kan nå ned i selv de smalleste sprækker, fx slidmønsteret på et dæk.

Længdemål

På bagsiden har nogle skydelærer en ansats, som du fx kan måle en bolts længde med.

TIP:

Skydelæren kan også Skydelæren kan også fås i en digital version. Det gør det lidt nemmere at aflæse målene, særligt dem, der kræver nonius­ skalaens præcision.

3. Tommestok

Tommestokken er tømrerens tro følgesvend og kan klare de fleste mål fra 1 mm til 2 meter.

Du bør altid holde tommestokken sådan, at det mål, du vil afsætte, placeres ved fx kanten af den plade, du skal skære, og så strege op for enden af tommestokken.

1. Centimeterskala
2. Millimeterskala
3. Foldeled

Vælg selv præcisionen

Med den tykke tømrerblyant bliver målet lidt upræcist. En spids blyant - eller endnu skarpere: en hobbykniv - er mere præcist.

Mål præcist mellem huller

Det kan være svært at måle fra centrum til centrum mellem to huller. Mål i stedet fra kant til kant. Afstanden er den samme.

Mål skævheder

Skævheder, fx i en lysning, måles nemmest ved at holde en vinkel som vist og så måle afstanden mellem vinkel og væg.

Indvendige mål

Mål afstanden mellem fx to vægge ad to omgange: Brug en malerpind til at strege første mål op, og mål fra væg til din streg.

TIP:

Hvis du måler på en plade, kan tommestokkens foldeled være i vejen. På et contactmeter er målene trykt på den modsatte side, så den kan ligge fladt ned.

4. Målebånd

Målebåndet i kassette fylder ganske lidt, men kan måle gan ganske langt, typisk 5-10 meter.

Andre måleværktøjer kan klare en del af det samme, men skal du fx tjekke krydsmålet på rammen til dit nye skur, er målebåndet suverænt.

Den bukkede flange for enden af målebåndet kan rykkes en smule frem og tilbage. På den måde er målet præcist, uanset om du presser det imod noget eller trækker det ud fra et sted, fx en kant.

1. Centimeterskala
2. Millimeterskala
3. Kassette
4. Flange

Slidsen kan holde fast

Der er et lille hul eller en slids i flangen. Den er til at hægte på et søm, så du kan måle fra et punkt, uden at en hjælper skal holde fast i den ene ende.

Du behøver ingen blyant

På en plade eller et bræt behøver du ikke at sætte mål af med en blyant. Du kan nemlig bruge målebåndets flange som ridseværktøj på de fleste overflader.

Du kan også måle indvendigt

Har du brug for et indvendigt mål, fx imellem to vægge, skal du blot kende kassettens længde. Den er printet på kassetten og lægges blot til målet, du aflæser på båndet.

5. Laserafstandsmåler

Hurtighed og præcision er laserafstandsmålerens forcer.

Samtidig kan alle laserafstandsmålere lægge flere mål sammen eller trække dem fra hinanden, og afhængigt af modellen kan de regne med flademål, rummål og vinkler.

1. Display
2. Betjeningsknapper
3. Forende
4. Bagende

Mål hældninger

Hvor mange grader er det skrå loft? Det kan en del laserafstandsmålere regne ud for dig, hvis du blot giver dem to mål: en afstand til væggen og en til loftet. Det er Pythagoras’ læresætning om a2 + b2 = c2, der er indkodet i måleren.

TIP:

Nogle modeller kan måle fra både bagenden og forenden af maskinen. På den måde kan du både måle fra en væg til en anden og fra fx inderkanten af en dørkarm hen til væggen.

Brug den som målebånd

Aktivér “kontinuerlig måling”. Målet i displayet ændrer sig, når du flytter måleren. Stop, når du når det mål, du ønsker.

Læg flere mål sammen

Med laserafstandsmåleren skal du ikke selv holde styr på flere mål. Den kan selv lægge målene sammen.

Mål flader og rum

Afstandsmåleren kan selv gange to eller tre mål og dermed regne et areal eller et rummål ud.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Måleværktøj