1. Mikrometerskrue
Når det for alvor bliver småt, er mikrometerskruen løsningen.
Den fås i mange størrelser, afhængigt af hvor store ting du skal måle på. Præcisionen er i alle tilfælde 0,01 mm.
1. Måleskinne
2. Skalatromle
3. Referencelinje
4. Friktionsskralde
5. Kæber
Eksempel: Måleskinnen er skruet ud til markeringen 5 på skalatromlen. Der er altså 5 mm imellem kæberne. Måleskinnen viser 0 ud for refe rencelinjen på skalatromlen. 5 + 0,0 = 5 mm.
Eksempel: Måleskinnen er skruet forbi markeringen 5 på skalatromlen. Måleskinnen viser 5 ud for referencelinjen. 5 + 0,05 = 5,05 mm.
2. Skydelære
Til millimeterpræcise mål er skydelæren et godt allroundværktøj.
Målene mellem kæberne til udvendig måling (1), kæberne til indvendig måling (2) og målepindens længde er altid identiske og kan aflæses på skalaen.
1. Millimeterskala
2. Noniusskala
3. Kæber til udvendige mål
4. Kæber til indvendige mål
5. Målepind til dybdemål
6. Lås
Udvendigt mål
Særligt på runde emner som skruer, møtrikker, rør og lignende er skyde læren en stor hjælp.
3. Tommestok
Tommestokken er tømrerens tro følgesvend og kan klare de fleste mål fra 1 mm til 2 meter.
Du bør altid holde tommestokken sådan, at det mål, du vil afsætte, placeres ved fx kanten af den plade, du skal skære, og så strege op for enden af tommestokken.
1. Centimeterskala
2. Millimeterskala
3. Foldeled
Vælg selv præcisionen
Med den tykke tømrerblyant bliver målet lidt upræcist. En spids blyant - eller endnu skarpere: en hobbykniv - er mere præcist.
Mål præcist mellem huller
Det kan være svært at måle fra centrum til centrum mellem to huller. Mål i stedet fra kant til kant. Afstanden er den samme.
Mål skævheder
Skævheder, fx i en lysning, måles nemmest ved at holde en vinkel som vist og så måle afstanden mellem vinkel og væg.
Indvendige mål
Mål afstanden mellem fx to vægge ad to omgange: Brug en malerpind til at strege første mål op, og mål fra væg til din streg.
4. Målebånd
Målebåndet i kassette fylder ganske lidt, men kan måle gan ganske langt, typisk 5-10 meter.
Andre måleværktøjer kan klare en del af det samme, men skal du fx tjekke krydsmålet på rammen til dit nye skur, er målebåndet suverænt.
Den bukkede flange for enden af målebåndet kan rykkes en smule frem og tilbage. På den måde er målet præcist, uanset om du presser det imod noget eller trækker det ud fra et sted, fx en kant.
1. Centimeterskala
2. Millimeterskala
3. Kassette
4. Flange
Slidsen kan holde fast
Der er et lille hul eller en slids i flangen. Den er til at hægte på et søm, så du kan måle fra et punkt, uden at en hjælper skal holde fast i den ene ende.
Du behøver ingen blyant
På en plade eller et bræt behøver du ikke at sætte mål af med en blyant. Du kan nemlig bruge målebåndets flange som ridseværktøj på de fleste overflader.
5. Laserafstandsmåler
Hurtighed og præcision er laserafstandsmålerens forcer.
Samtidig kan alle laserafstandsmålere lægge flere mål sammen eller trække dem fra hinanden, og afhængigt af modellen kan de regne med flademål, rummål og vinkler.
1. Display
2. Betjeningsknapper
3. Forende
4. Bagende
Mål hældninger
Hvor mange grader er det skrå loft? Det kan en del laserafstandsmålere regne ud for dig, hvis du blot giver dem to mål: en afstand til væggen og en til loftet. Det er Pythagoras’ læresætning om a2 + b2 = c2, der er indkodet i måleren.
TIP:
Nogle modeller kan måle fra både bagenden og forenden af maskinen. På den måde kan du både måle fra en væg til en anden og fra fx inderkanten af en dørkarm hen til væggen.
Brug den som målebånd
Aktivér “kontinuerlig måling”. Målet i displayet ændrer sig, når du flytter måleren. Stop, når du når det mål, du ønsker.
Læg flere mål sammen
Med laserafstandsmåleren skal du ikke selv holde styr på flere mål. Den kan selv lægge målene sammen.