Sådan måler du med et multimeter

Indrømmet – multimeteret ser kompliceret ud med sine enormt mange indstillingsmuligheder, tal og forkortelser. Men multimeteret er faktisk ikke så svært at betjene, som man måske skulle tro. Vi gennemgår de vigtigste funktioner og målinger, så du kan få mest muligt ud af dit måle­apparat.

En del af det, du betaler ekstra for, når du køber et dyrere multimeter frem for et billigt, er en øget brugervenlighed.

Med det dyrere skal du ofte blot vælge, om du fx vil måle modstand eller vekselspænding, mens du med det billige også skal tage stilling til, hvilken skala du vil måle på – om skalaen fx skal gå op til 200.000 Ω eller 200 Ω.

Det er med til at komplicere betjeningen en smule, men det er faktisk slet ikke så svært at arbejde med. Du skal blot starte med at dreje programvælgeren i midten af multimeteret til den højeste værdi. Herfra drejer du blot programvælgeren en tak ned ad gangen, indtil du får en brugbar måling.

 1. Jævnspænding bruges til at måle spænding fra fx et batteri eller en batterioplader. Spændingen, der måles i volt, falder, i takt med at batteriet aflades. Målingen kan derfor fortælle, om batteriet er beskadiget eller “fladt”. Et almindeligt alkalinebatteri (fx AA og AAA) har en startspænding omkring 1,5 volt og er afladet, når spænding kommer under 0,9 volt. Et fuldt opladt bilbatteri skal have en spænding mellem 12,7 og 12,4 volt. Er spændingen lavere end det, er det på tide med en udskiftning.
 2. Vekselspænding bruges fx til at måle spændingen i stikkontakter. Indstillingen kan også bruges til at finde de rette klemmer i lampeudtaget. Den ene målepind holdes på klemmen N (eller 0), mens den anden målepind bruges til at finde den klemme, der giver en måling omkring 230 volt, og som kan tændes og slukkes med afbryderen til lyset.
 3. Jævnstrøm bruges til at måle strømforbruget på en enhed, der fx drives af et batteri. Funktionen, der ikke bruges så ofte, kan fx måle strømforbruget på en ventilator eller en elpære i bilen.
 4. Transistormåling er en avanceret funktion, som vi ikke gennemgår her.
 5. Temperatur måles enten af en indbygget føler eller ved hjælp af en speciel testledning.
 6. Gennemgang bruges fx til at måle, om der er forbindelse gennem trailerens gamle ledninger, eller om en sikring er sprunget. Er der forbindelse gennem, som der skal være, laver multimeteret en hyletone.
 7. Testledningerne placeres i de udtag, der passer til den måling, du skal foretage. Den sorte testledning skal altid være i COM, mens den røde testledning flyttes op i det øverste udtag, når du skal måle jævnstrøm op til 10 A. Ved alle andre målinger bliver den i det midterste udtag.
 8. Modstand kan bl.a. bruges til at måle, om en højttaler er sprunget. Målingen mellem højttalerens to klemmer skal være en smule lavere end størrelsen på højttaleren. Måler du fx på en 8-ohms-højttaler, skal værdien ligge omkring 6,5-7,5 Ω. På en 4-ohms-højttaler skal den være omkring 3,2-3,9 Ω. Er målingen meget under eller over, er højttaleren ødelagt.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Måleværktøj