Vi har testet
7 cirkellasere:
- BOSCH PLL 360
- EINHELL TE-LL 360
- STANLEY SLL360
- STABILA LAX 400
- BOSCH GLL 3-80 C
- LASERLINER POWERPLANE-LASER 3D PLUS
- DEWALT DCE089D1G

BOSCH PLL 360
Laserfarve: RØD
Arbejdsområde: 20 METER
Pris: 1.000 KRONER

EINHELL TE-LL 360
Laserfarve: RØD
Arbejdsområde: 20 METER
Pris: 890 KRONER

STANLEY SLL360
Laserfarve: GRØN
Arbejdsområde: 25 METER
Pris: 1.350 KRONER

STABILA LAX 400
Laserfarve: RØD
Arbejdsområde: 20 METER
Pris: 3.050 KRONER

BOSCH GLL 3-80 C
Laserfarve: RØD
Arbejdsområde: 40 METER
Pris: 2.700 KRONER

LASERLINER POWERPLANE-LASER 3D PLUS
Laserfarve: RØD
Arbejdsområde: 20 METER
Pris: 3.800 KRONER

DEWALT DCE089D1G
Laserfarve: GRØN
Arbejdsområde: 30 METER
Pris: 3.800 KRONER
Populære cirkellasere
En cirkellaser, der er vaterpassets efterfølger, minder meget om en almindelig linje- eller krydslaser. Den har dog den store fordel, at den vandrette markering sendes ud i alle retninger og ikke kun i én. Den kan derfor placeres midt i lokalet, og den gør det bl.a. nemt at nivellere til det nye gulv eller hænge køkkenskabene i præcis samme højde på alle vægge.
Cirkellaseren er stadig ret ny i gør det selv-sammenhæng, og udvalget er ret begrænset. Vi har samlet syv modeller, som du kan støde på i byggemarkeder og netbutikker. Priser, kvalitet og funktioner varierer en del, og mens tre af deltagerne koster omkring 1.000 kroner, koster de dyreste 3.800 kroner.
De er alle præcise og kan som minimum lave en vandret markering 360° rundt samt en lodret markering fra gulv til loft. Selvom de dyreste modeller kan meget mere, så er det overraskende nok en cirkellaser i mellemprisklassen, der løber med sejren.
Sådan tester vi
Alle deltagere kan som minimum lave en vandret markering på 360° samt en lodret markering fra gulv til loft. Med de dyreste modeller får du dog tre markeringer på 360°. Det giver tydelige krydser på loft og gulv, hvilket er en klar fordel, når du fx bygger skillevægge eller skal hænge lampen midt over spisebordet.
Vil du bruge cirkellaseren udenfor, stiller det store krav til maskinen.
Vi har testet, hvordan deltagerne klarer sig under forskellige forhold. Vi har også vurderet kvaliteten af deltagerne og set på funktioner som Bluetooth og muligheden for at låse pendulet under transport.

KARAKTERGIVNING
Den samlede vurdering er et vægtet gennemsnit af disse fire elementer: projektion, synlighed, kvalitet og funktioner.

PROJEKTION
Vi har testet, hvor mange og hvor lange markeringer hver deltager kan afsætte på gulv, loft og vægge.

SYNLIGHED
Synligheden er testet både ude og inde på 3 og 10 meters afstand. Der er ikke brugt briller eller modtager.

KVALITET
Stødabsorberende hjørner, gode knapper og en solid indpakning tæller med i vores vurdering af kvaliteten.

FUNKTIONER
Pendulet skal kunne låses under transport for at undgå skader. Men ting som stativgevind og gyroalarm indgår også i vurderingen.
Resultaterne

BOSCH GLL 3-80 C
2.700 kroner
EINHELL TE-LL 360
890 kroner
BOSCH PLL 360
1.000 kroner
STANLEY SLL360
1.350 kroner
STABILA LAX 400
3.050 kroner
LASERLINER POWERPLANE-LASER 3D PLUS
3.800 kroner
DEWALT DCE089D1G
3.800 kronerLæs mere om krydslasere hos producenterne:
Testvinder
Bedst både inde og ude
BOSCH GLL 3-80 C
Deltageren fra blå Bosch er langtfra testens dyreste. Men den laver den tydeligste lasermarkering og er den mest gennemførte. Og den er meget tæt på at få topkarakter.
Med det samme, vi pakkede maskinen ud, gav den indtryk af at være til professionel brug. Den er solidt bygget og med knapper, der er let tilgængelige og tydelige i deres funktioner. Så selvom den har mange funktioner, er den nem og intuitiv at bruge.
Forbinder du testvinderen til mobilen via Bluetooth, har du mulighed for at skrue op og ned for lysstyrken. Det giver fin mening, for der er stor forskel på behovet indendørs og udenfor i dagslys. Den blå maskine fra Bosch har da også den største synlighed. Det blev især tydeligt udendørs, hvor nogle deltagere var næsten umulige at se.
De tre huse, hvorfra laserstregerne udsendes, sidder uden på selve maskinen. Det er kun husenes hjørner, der kommer i vejen, og laseren laver derfor tre næsten ubrudte markeringer hele vejen rundt. Det giver tydelige kryds, hvor linjerne mødes, som fx gør det nemt at afsætte punkter på gulv og loft, når du bygger skillevæg.
Nem at sætte op
Når du rykker laseren, vipper pendulet inde i cirkellaseren, og det samme gør markeringerne i rummet. Hos testvinderen falder de dog hurtigt til ro igen. Samtidig betyder de tre ubrudte markeringer, at det er nemt at finde en passende placering til cirkellaseren.

Batteriet er det samme, som Bosch bruger til sit batteriværktøj på 12 volt. Du kan derfor benytte det samme batteri til flere enheder.

Vil du have fuldt udbytte af cirkellaseren, kan den monteres i et stativ, der kan justeres i højden. Gevindet i bunden passer til både 1/4" og 5/8".

3 x 360°-lasere giver mulighed for markering hele vejen rundt på både loft, gulv og vægge. Det giver tydelige kryds, hvor linjerne mødes.
Godt køb
Den bedste af de billigste
EINHELL TE-LL 360 er testens billigste deltager. Og selvom den på ingen måde blæser os bagover, er det en fin lille laser til prisen. Den røde deltager udmærker sig ved at være særdeles let at betjene. Den har bare to knapper, som henholdsvis bruges til tænd-sluk og til de tre forskellige markørindstillinger. Einhellen er ret solid i konstruktionen. Den lodrette markering er på mindre end 180°. Den afsætter derfor heller ikke punkter/krydser på gulv og loft, hvilket gør den knap så alsidig som de dyrere modeller. Men skal du bruge den indendørs til ophængning af overskabe og billeder, klarer den sig helt fint.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.