Verdens bedste målebånd

Hvis du troede, at et målebånd blot er et målebånd, så har du ikke prøvet et talmeter. Med det lille værktøj i lommen kan du løse en lang række opgaver, der ellers ville kræve en mindre værktøjskasse.

Når vi på Gør Det Selv begejstret samles omkring et fedt stykke værktøj, har det som regel motor. Ofte kan det larme eller har vildt mange kræfter. Og så er det næsten altid prissat i den høje ende.

Men indimellem dukker der værktøj op, som hverken ser imponerende ud eller er i stand til at sige wroom. Talmeteret fra Hultafors er et af dem.

Hvor de fleste målebånd kan prale af én funktion: at måle fra punkt a til punkt b, tæller talmeteret ikke mindre end seks funktioner, bl.a. gipskniv og passer. Alt sammen for cirka 175 kroner (3-meter-udgaven).

Derfor fortjener det en fast plads i lommen på arbejdsbukserne – og titlen verdens bedste målebånd.

Målebåndets funktioner

Udvendige mål

Ja, selvfølgelig kan talmeteret det samme som alle andre målebånd: Hægtes fast på en kant og måle afstanden mellem to punkter.

Til gengæld er markeringen af dit mål så tydelig, at du kan ramme inden for en halv millimeter, og båndets lås holder solidt fast. Talmeteret fås i 2-, 3- og 6-meter-udgaver.

Gipskniv

Ridsespidsen ved huset er stærk nok til at skære kartonen på en gipsplade igennem. Du måler blot op, overfører målet til gipspladen ved at ridse og knækker pladen med det samme.

Hvis du herefter lukker talmeteret sammen, kan du bruge den samme ridsespids til at skære kartonen igennem på den nu knækkede gipsplade. Alt sammen uden at tage en hobbykniv op af lommen.

Indvendige mål

Den mest synlige forskel på talmeteret og andre målebånd er den lille metaltunge bag på selve huset. Den er skabt til at lave præcise indvendige mål, fx mellem to vægge i en vindueslysning eller to sider af en bogkasse.

Normalt skal du lægge husets længde til målet på målebåndet, og det bliver sjældent millimeterpræcist. Men med tungen slået ud skal du blot lægge 10 cm til det mål, du aflæser på båndet, eller aflæse de røde tal på båndet, som er lavet til indvendige mål.

Radius

Der er også tal på bagsiden af målebåndet. De er skabt til at måle rundt om rør og lignende. Og det mål, du får, er cirklens radius. Sammen med talmeterets passer-funktion er netop dét en genial detalje.

Passer

Når du kender radiussen på et rør eller noget andet rundt, der skal mærkes op til, fungerer talmeteret også som passer: Ved 10-centimeter-mærket er der et lille hul, som du placerer i cirklens midte og stikker et søm igennem.

Så kan du indstille båndet til den ønskede radius og markere cirklens omkreds med ridsespidsen.

Opmærkning

To ridsespidser, den ene ud for målepunktet ved huset, den anden for enden af målebåndet, gør blyanten overflødig: Du måler blot op, låser båndet og flytter talmeteret over på det emne, der skal skæres til, og så markerer du med en ridse.

Til udvendige mål bruger du ridsespidsen ved huset, til indvendige mål ridsespidsen for enden af båndet. Du undgår på den måde at skulle overføre mål; det låste målebånd har præcis den længde, det skal have. Det fjerner en del fejlmuligheder.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Måleværktøj