Malersprøjte: Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Kvikguide til malersprøjten

At male med malersprøjte har tidligere været lig med minutiøs afdækning og timelang rengøring. Men den tid er forbi, og nu kan du roligt trække sprøjtepistolen, når du skal i krig med malerarbejdet.

Moderne malersprøjter spreder ikke malingen ud i luften, men bruger det meste af luften til at samle malingen, så den kan styres og påføres præcis der, hvor den gør gavn.

Det betyder, at afdækning er mindre vigtig end tidligere. Ude i haven er det ofte muligt at male med malersprøjten helt uden at dække af.

Rengøring af malersprøjten er også blevet meget lettere. Den enkle konstruktion og de moderne materialer gør faktisk malersprøjten hurtigere at rengøre end en pensel.

Derfor er der efterhånden ikke længere nogle gode argumenter for at vælge malersprøjten fra, når du skal male ude!

I denne kvikguide hjælper vi dig med at finde den model, der passer til dine behov. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Rundt om malersprøjten

Malersprøjte: Rundt om malersprøjten

1. BEHOLDEREN svinger i størrelse fra producent til procucent. En stor beholder betyder færre påfyldninger, men højere vægt. Den skal være nem at afmontere.

2. DYSEN bestemmer, om malingen rammer som en cirkel eller som en flad, vandret eller lodret stråle.

3. JUSTERING AF LUFT. Knappen regulerer, hvor fint eller groft malingen forstøves. Jo mere luft, desto højere tryk og finere forstøvning.

4. TÆND-SLUK-KNAPPEN skal være beskyttet mod maling og nem at betjene. På større maskiner kan knappen trykkes ned med foden som på en støvsuger.

5. SPRØJTEPISTOLEN skal være god at holde på og med knapper, der er nemme at betjene. “Sugerøret”, der går ned i beholderen, skal være vinklet, så det lader sig gøre at male lofter.

6. REGULERING AF MALINGMÆNGDE findes primært på dyrere modeller. Det gør det muligt at finjustere malinglagets tykkelse, og det er en fordel, hvis man maler forskellige emner, fx vægge og møbler, og med forskellige malingtyper.

Sådan bruger du en malersprøjte

Der er et par ting, du skal vide, inden du kaster dig over arbejdet med malersprøjten.

Når du har besluttet dig for at sprøjtemale, skal du starte med at vælge en maling eller en træbeskyttelse, som egner sig til at sprøjte på. Spørg i byggemarkedet. Typisk kan olier og træbeskyttelse bruges, som de er, mens lakfarver som regel skal fortyndes. Start altid med at afprøve og justere din malersprøjte ved at male på en plade eller lignende.

Når malersprøjten leverer den rette mængde, kan du starte. Mal vådt i vådt, så farven kan løbe sammen. På store flader kan det være en fordel at sprøjte både lodret og vandret. Slut altid med sidste lag i længderetningen.

Herunder har vi identificeret de principper, du skal kende, inden du bliver mester i at male med malersprøjte.

Andre typiske opgaver med malersprøjte

Herunder er flere eksempler på opgaver, hvor det godt kan betale sig at bruge malersprøjten i stedet for rullen.

  • Havemøbler. Er konstrueret, så vandet kan løbe gennem. Det betyder, at der er huller og sprækker, hvor det er svært at komme til. Det gør det langsommeligt og svært at komme til med en pensel, så her er en malersprøjte det oplagte og naturlige valg

  • Hegn. Har typisk en stor flade i forskellige niveauer eller med afstand mellem brædderne. Det betyder, at det er både hurtigere og lettere at male med en malersprøjte, som sender malingen ind i alle revner og kroge.

  • Stakit. Der vil typisk være masser af lodrette stave monteret på vandrette revler. Ofte er stakittet lavt med åbne “hegn” og udskæringer og andre kunstfærdige udsmykninger. Det betyder mange og store mellemrum, samlinger og krinkelkroge – altså lige noget for en malersprøjte.

  • Låger og porte. Er som regel en åben konstruktion af træ eller metal med både lodrette, vandrette og skrå elementer. Det giver penslen udfordringer som løbere og helligdage. Arbejdet med malersprøjte er hurtigt, let og effektivt.

  • Udhæng. Vindskeder og sternbrædder er et oplagt sted at bruge en malersprøjte. Behovet for afdækning er ikke så stort som mange andre steder, og det er svært at ramme helt forkert med malersprøjten.

  • Gavl og facade. Er ofte bygget som 1 på 2 eller med profilbrædder. Begge dele giver en masse revner og riller, som er tidskrævende at male med en pensel. Større flader er lettere og hurtigere at male med malersprøjte. Til gengæld skal du bruge tid på at dække af ved f.eks. døre og vinduer.