Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bliv ekspert i malersprøjten på 5 minutter

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

I denne kvikguide gennemgår vi malersprøjtens funktioner, viser hvilke opgaver den er helt perfekt til, og hvordan du bruger den.

Malersprøjte: Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Når først der er dækket effektivt af, går det virkelig stærkt med malersprøjten.

Kvikguide til malersprøjten

At male med malersprøjte har tidligere været lig med minutiøs afdækning og timelang rengøring. Men den tid er forbi, og nu kan du roligt trække sprøjtepistolen, når du skal i krig med malerarbejdet.

Moderne malersprøjter spreder ikke malingen ud i luften, men bruger det meste af luften til at samle malingen, så den kan styres og påføres præcis der, hvor den gør gavn.

Det betyder, at afdækning er mindre vigtig end tidligere. Ude i haven er det ofte muligt at male med malersprøjten helt uden at dække af.

Rengøring af malersprøjten er også blevet meget lettere. Den enkle konstruktion og
de moderne materialer gør faktisk malersprøjten hurtigere at rengøre end en pensel.

Derfor er der efterhånden ikke længere nogle gode argumenter for at vælge malersprøjten fra, når du skal male ude!

I denne kvikguide hjælper vi dig med at finde den model, der passer til dine behov. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Rundt om malersprøjten

Malersprøjte: Rundt om malersprøjten
 • 1. BEHOLDEREN svinger i størrelse fra producent til procucent. En stor beholder betyder færre påfyldninger, men højere vægt. Den skal være nem at afmontere.
 • 2. DYSEN bestemmer, om malingen rammer som en cirkel eller som en flad, vandret eller lodret stråle.
 • 3. JUSTERING AF LUFT. Knappen regulerer, hvor fint eller groft malingen forstøves. Jo mere luft, desto højere tryk og finere forstøvning.
 • 4. TÆND-SLUK-KNAPPEN skal være beskyttet mod maling og nem at betjene. På større maskiner kan knappen trykkes ned med foden som på en støvsuger.
 • 5. SPRØJTEPISTOLEN skal være god at holde på og med knapper, der er nemme at betjene. “Sugerøret”, der går ned i beholderen, skal være vinklet, så det lader sig gøre at male lofter.
 • 6. REGULERING AF MALINGMÆNGDE findes primært på dyrere modeller. Det gør det muligt at finjustere malinglagets tykkelse, og det er en fordel, hvis man maler forskellige emner, fx vægge og møbler, og med forskellige malingtyper.

Sådan bruger du en malersprøjte

Der er et par ting, du skal vide, inden du kaster dig over arbejdet med malersprøjten.

Når du har besluttet dig for at sprøjtemale, skal du starte med at vælge en maling eller en træbeskyttelse, som egner sig til at sprøjte på. Spørg i byggemarkedet. Typisk kan olier og træbeskyttelse bruges, som de er, mens lakfarver som regel skal fortyndes. Start altid med at afprøve og justere din malersprøjte ved at male på en plade eller lignende.

Når malersprøjten leverer den rette mængde, kan du starte. Mal vådt i vådt, så farven kan løbe sammen. På store flader kan det være en fordel at sprøjte både lodret og vandret. Slut altid med sidste lag i længderetningen.

Herunder har vi identificeret de principper, du skal kende, inden du bliver mester i at male med malersprøjte.

Malersprøjte: Rens træværket grundigt før du bruger en malersprøjte

Rens træværket grundigt først
En af de store forskelle på at bruge en malersprøjte og en pensel er nødvendigheden af rengøring. Penslen trækker spindelvæv og andet støv og skidt med ind i malingen. Det er ikke godt, men det kan ikke ses. Malersprøjten lægger malingen ovenpå, og det ses tydeligt og holder dårligt. Derfor er det vigtigt at rengøre overfladen grundigt med en børste, før du sprøjtemaler.

Malersprøjte: Indstil trykket på malersprøjten

Indstil trykket på malersprøjten
De fleste moderne malersprøjter kan justeres, så man kan styre mængden af maling og profil på strålen. Skal du male stakit, kan du f.eks. vælge et ovalt, lodret sprøjtebillede. Det sikrer, at mest mulig maling rammer stakittet. Det sparer maling og skåner selvfølgelig også omgivelserne.

Malersprøjte: Overvej behovet for afdækning

Overvej behovet for afdækning
Selvom malersprøjten er let at styre, kan der være brug for afdækning. Det er umuligt at sprøjte så præcist, at der ikke smutter maling forbi emnet. Ude i det fri betyder det ikke noget, men står naboens bil eller den smukke buksbom bag stakittet, eller skal du male op til f.eks. murværk, kan du dække af ved at lade en plade følge med bag eller langs emnet.

Malersprøjte: Hold den rette afstand med malersprøjten

Hold den rette afstand
Sammen med “sprøjteprofilen” er afstanden med til at styre malingen hen på emnet. Større afstand spreder malingen, og kortere afstand koncentrerer malingen på et mindre område. En afstand på 20-30 cm er normalt passende. Malersprøjten føres i jævne bevægelser i træets retning. På større flader kan du med fordel sprøjte både lodret og vandret.

Malersprøjte: Rengør malersprøjten efter brug

Rengør malersprøjten efter brug
En malersprøjte er enkel i sin opbygning. Den skilles let ad, og rengør du den, umiddelbart efter at arbejdet er afsluttet, tager det faktisk kortere tid at skylle delene, end det vil tage at rense en pensel.

Hæld vand i en spand, og brug en børste til at rense malersprøjten og komme ind i alle kroge. Vær især omhyggelig med at vaske dysen grundigt ren.

3 TYPISKE OPGAVER MED MALERSPRØJTE

3 typiske opgaver med malersprøjte: Malersprøjte til maling af listeloft

LISTELOFT
Sprøjtepistolen lægger et dækkende lag ned i sporene og på fladerne på én gang.

3 typiske opgaver med malersprøjte: Malersprøjte til maling af døre og køkkenlåger

DØRE OG KØKKENLÅGER
På glatte flader giver sprøjtepistolens mange og tynde lag et rigtig flot resultat.

3 typiske opgaver med malersprøjte: Malersprøjte til maling af udvendig beklædning

UDVENDIG BEKLÆDNING
På store profilerede flader går det lynhurtigt, og resultatet bliver flot og ensartet.

Andre typiske opgaver med malersprøjte

Herunder er flere eksempler på opgaver, hvor det godt kan betale sig at bruge malersprøjten i stedet for rullen.

 • Havemøbler. Er konstrueret, så vandet kan løbe gennem. Det betyder, at der er huller og sprækker, hvor det er svært at komme til. Det gør det langsommeligt og svært at komme til med en pensel, så her er en malersprøjte det oplagte og naturlige valg
 • Hegn. Har typisk en stor flade i forskellige niveauer eller med afstand mellem brædderne. Det betyder, at det er både hurtigere og lettere at male med en malersprøjte, som sender malingen ind i alle revner og kroge.
 • Stakit. Der vil typisk være masser af lodrette stave monteret på vandrette revler. Ofte er stakittet lavt med åbne “hegn” og udskæringer og andre kunstfærdige udsmykninger. Det betyder mange og store mellemrum, samlinger og krinkelkroge – altså lige noget for en malersprøjte.
 • Låger og porte. Er som regel en åben konstruktion af træ eller metal med både lodrette, vandrette og skrå elementer. Det giver penslen udfordringer som løbere og helligdage. Arbejdet med malersprøjte er hurtigt, let og effektivt.
 • Udhæng. Vindskeder og sternbrædder er et oplagt sted at bruge en malersprøjte. Behovet for afdækning er ikke så stort som mange andre steder, og det er svært at ramme helt forkert med malersprøjten.
 • Gavl og facade. Er ofte bygget som 1 på 2 eller med profilbrædder. Begge dele giver en masse revner og riller, som er tidskrævende at male med en pensel. Større flader er lettere og hurtigere at male med malersprøjte. Til gengæld skal du bruge tid på at dække af ved f.eks. døre og vinduer.

VARIANTER AF MALERSPRØJTER

Varianter af malersprøjter: Malersprøjte med ledning

MED LEDNING
De fleste malersprøjter på gør det selv-markedet er med ledning. Her er der en masse at vælge imellem og til meget varierende priser.

Varianter af malersprøjter: Malersprøjte med batteri

MED BATTERI
Som med så meget andet værktøj vinder akku-modellerne også frem, når det gælder malersprøjter. De er dog stadig relativt dyre i forhold til ledningsmodellerne.

PÅ TRYKLUFT
En malersprøjtepistol, der drives af trykluft, leverer et glat og flot resultat og er da også de professionelles valg.

MALERSPRØJTE MED SMARTE FUNKTIONER

Malersprøjte med smarte funktioner: Nem påfyldning af maling på malersprøjten

Nem påfyldning på malersprøjten.
Black+- Decker har sat et dæksel til påfyldning af maling på siden af beholderen. Så behøver man ikke at skrue hele beholderen af, når der skal fyldes ny maling på. Det er smart!

Malersprøjte med smarte funktioner: Malersprøjte med mobil kompressor

Malersprøjte med mobil kompressor. Selvom en lille tilhørende kompressor ikke vejer så meget, er det alligevel smart med hjul under, for så følger den nemt med, når der hives i luftslangen. Det giver god bevægelsesfrihed.

Malersprøjte med smarte funktioner: Malersprøjte med slangeoprul

Malersprøjte med slangeoprul. Ledningsmodellerne har op til 4 meter lange slanger, og er der mulighed for at holde styr på dem, er det en fordel – fx med bøjler på selve maskinen som på Earlex HV3900.

Malersprøjte med smarte funktioner: Malersprøjte med krog

Malersprøjte med krog. En krog i toppen af maskinen er superpraktisk, fordi det giver mulighed for at hænge malersprøjten fra sig oppe på en stige.

MALERSPRØJTE I 3 PRISNIVEAUER

Malersprøjte i 3 prisniveauer: Den dyre malersprøjte

DEN DYRE MALERSPRØJTE
Smart, ledningsfri og bedst til mindre opgaver.

Spænding: 18 V
Beholder: 1.000 ml
Vægt m. batteri og fuld tank: 3,5 kg
Pris: ca. 1.700 kr. inklusive lader og batteri (1,5 Ah). Ca. 800 kr. uden batteri.

RYOBI P620 18V ONE+

Malersprøjte i 3 prisniveauer: Malersprøjte i mellemklassen

MALERSPRØJTE I MELLEMKLASSEN
Maskine, der sviner minimalt og kan klare ufortyndet maling.

Motoreffekt: 1.200 watt
Beholder: 1.000 ml
Slangelængde: 4 meter
Ledningslængde: 2,15 meter
Vægt m. fuld tank: 5,2 kg
Pris: ca. 1.300 kr.
BOSCH PFS 5000 E

Malersprøjte i 3 prisniveauer: Den billige malerspøjte

DEN BILLIGE MALERSPRØJTE
Let at bruge og få gode resultater med. Et godt køb til prisen.

Motoreffekt: 650 watt
Beholder: 800 ml
Slangelængde: 1,8 meter
Ledningslængde: 2 meter
Vægt m. fuld tank: 2,9 kg
Pris: under 500 kr.

BILTEMA ES 650

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage