Vi har testet
7 overfræsere til mellem 429 og 1.600 kroner
- Biltema 17-221
- Black+Decker KW1200E
- Bosch POF 1400 ACE
- Einhell TE-RO 1255 E
- Makita RT0702CX2J
- Ryobi RRT1600-K
- Skil 1860 AA

Biltema 17-221
Effekt: 1.200 watt
Fæste: 6/8 mm
Pris: 429 kroner

Black+Decker KW1200E
Effekt: 1.200 watt
Fæste: 6/6,35/8 mm
Pris: 650 kroner

Bosch POF 1400 ACE
Effekt: 1.400 watt
Fæste: 6/8 mm
Pris: 429 kroner

Einhell TE-RO 1255 E
Effekt: 1.200 watt
Fæste: 6/8 mm
Pris: 700 kroner

Makita RT0702CX2J
Effekt: 710 watt
Fæste: 6/8 mm
Pris: 1.600 kroner

Ryobi RRT1600-K
Effekt: 1.600 watt
Fæste: 6/8/12 mm
Pris: 1.299 kroner

Skil 1860 AA
Effekt: 1.400 watt
Fæste: 6/6,35/8 mm
Pris: 790 kroner
Klik og se præsentation af testen:
Overfræsere
Overfræseren er et præcisionsværktøj, der giver gør det selv-projektet det sidste, lækre touch.
Derfor skal den også være superpræcis, og det er alle syv deltagere – i hvert fald et stykke af vejen. For når først dybden er sat, og fræsejernet sænket, er de urokkelige.
Vi kørte fræserne langs en skinne, og selvom vi skiftevis førte dem roligt frem eller lagde al vores vægt i, var afvigelserne på imponerende vis alle under 0,3 mm.
Der er dog ganske store forskelle på, hvor jævnt og glat stemplerne kører, når fræsejernet dykkes ned i emnet. Og det går i nogle tilfælde ud over præcisionen.
Fin styrke
Selvom der er store forskelle på maskinernes effekt og tempoet, de arbejder i, så er der i vores test ingen deltagere, der mangler styrke. Det er andre steder, forskellene er afgørende.
Sådan tester vi
Overfræseren er beregnet til at fræse ultrapræcise spor og kanter med et hav af forskellige fræsejern. Alle deltagerne holder fræsejernet imponerende stabilt, men stemplerne til dykning kører ganske ujævnt hos nogle.
Nem udskiftning af jern, justering af dybden og et effektivt spånsug er nogle af de fordele, der er med til at sikre en nem håndtering, når du arbejder med en overfræser.
Styrken er afgørende for, hvor krævende opgaver du kan stille overfræseren overfor.
Hvis du vil have glæde af dit værktøj i mange år, er kvaliteten en afgørende faktor.

KARAKTERGIVNING
Den samlede karakter er et vægtet gennemsnit af disse fire parametre: præcision, håndtering, styrke og kvalitet.

PRÆCISION
Vi fræser langs en skinne, lægger vægten i forskellige retninger og måler afvigelserne. Vi tester også, om stemplerne kører let.

HÅNDTERING
Vi vurderer ergonomien, hvor nemt det er at skifte jern og indstille dybden præcist, samt hvor effektivt suget er.

STYRKE
Med 12 mm fræsejern og dybden sat til 10 mm fræser vi en 80 cm lang rille. Overfræseren føres kontrolleret frem.

KVALITET
Vi vurderer kvaliteten af knapperne, grebene, materialevalget, de bevægelige dele og af maskinerne generelt.
Resultaterne

Makita RT0702CX2J
1.600 kroner
Skil 1860 AA
790 kroner
Biltema 17-221
429 kroner
Black+Decker KW1200E
650 kroner
Bosch POF 1400 ACE
429 kroner
Einhell TE-RO 1255 E
700 kroner
Ryobi RRT1600-K
1.299 kronerLæs mere om overfræsere hos producenterne:
Testvinder
Præcision og kvalitet helt i top
Makita RT0702CX2J
Testvinderen er en imponerende maskine, der er enormt nem at styre og behagelig at arbejde med. Var det ikke for det tvivlsomme spånsug, var den tæt på perfekt.
Makitaen er den eneste deltager, der består af en separat motorenhed, der kan placeres i forskellige moduler til vinkel-, kant- eller overfræsning. For at teste deltagerne ens er det kun den sidste, der tæller med i vores karaktergivning.
En af de store fordele ved en separat motorenhed er, at det er supernemt at skifte fræsejern, da spånsug og sikkerhedsskærm ofte har det med at komme i vejen – men ikke her.
Makitaen er desuden enormt behagelig at arbejde med, og den har testens suverænt mest letkørende stempler, når fræsejernet skal dykkes. Der skal ikke lægges vægt i. Maskinen skal blot føres frem, og det gør det nemmere at arbejde præcist og kontrolleret.
Suger dårligt
Spånsuget på Makitaen er dog ikke imponerende. Og maskinen skal føres meget roligt frem, hvis du ikke skal begraves i fræsestøv. Det er en skam, for bortset fra det er der ikke meget, vi kan klage over.
Motorenheden kan købes alene for omkring 1.000 kroner. Skal du have overfræsermodulet med, bliver prisen 1.600 kroner – det samme som den samlede pakke med alle tre moduler.

Den løse motorenhed med forskellige moduler gør maskinen mere alsidig, og så er det en del nemmere at komme til spindlen, når der skal skiftes jern.

Lampen på toppen lyser og advarer, hvis maskinen er sat i stikkontakten. Det må den af sikkerhedshensyn aldrig være, når du skifter jern.

Stemplerne på testvinderen er uden tvivl testens mest velkørende. Maskinen kan føres roligt ned, helt uden at lægge vægt i.
Godt køb
Imponerende – især til prisen
Skil 1860 AA
Med undtagelse af få kosmetiske forskelle uden stor betydning er deltageren fra Skil identisk med den grønne fra Bosch. Og det er jo ikke så dumt, når Bosch POF 1400 ACE løb med sejren i vores seneste to overfræsertest.
De to maskiner er bygget ens op, de betjenes ens, og de opfører sig ens. Den eneste iøjnefaldende forskel er på prisen. Boschs koster 1.200 kroner, mens Skils kan købes for mere beskedne 790 kroner. Der er derfor ingen tvivl om, at den er vores valg til godt køb.
Stemplerne er som udgangspunkt låste. Vil du dykke maskinen, skal du derfor først trykke på en knap på bagsiden. Det er lidt en smagssag, om man er til det eller ej. Men det gør i hvert fald maskinen meget stabil at arbejde med, og jernet bliver i den ønskede dybde, indtil du aktivt fjerner det derfra.
Støvsugertilslutningen på bagsiden vender opad og gør det svært at komme til spindlen fra den side. Det er derfor en stor fordel, at sikkerhedsskærmen på den anden side kan lægges ned.
Magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.