Den store slibedyst

Vi tester 5 slibemaskiner i 5 discipliner for at finde den bedste allrounder. Se, hvilken sliber der blev den overraskende vinder i Gør Det Selvs store slibedyst.

Se, hvilken maskine der med to guldmedaljer, to sølvmedaljer og en bronzemedalje blev den overraskende vinder af den store slibedyst.

Se, hvilken maskine der med to guldmedaljer, to sølvmedaljer og en bronzemedalje blev den overraskende vinder af den store slibedyst.

Rystepudser, excentersliber, deltasliber, båndsliber eller multisliber. Alle gør de slibearbejdet lettere. Men hvis du kun skulle vælge en enkelt maskine, hvilken er så den bedste allrounder? Vi udfordrer alle fem slibere i fem forskellige discipliner og finder ud af, hvilken der slaber mest guld med hjem!

Til små opgaver som at slibe en bordkant eller en enkelt vinduesramme kan du selvfølgelig klare dig med en slibeklods og noget slibepapir, men opgaverne skal ikke blive meget større, før en decideret slibemaskine bliver livsnødvendig.

Markedet byder på adskillige maskiner. Den ældste er rystepudseren, der med sin store slibesål er en ypperlig sliber til plane flader. Men som det ses til ethvert OL, har selv en mester sine begrænsninger og må se sig besejret af nye deltagere med udvidede talenter.

Slibemaskiner til hjemmebrug

Vi har nøje udvalgt de fem typiske slibemaskiner til hjemmebrug. De bliver bedømt på deres slibefunktion, og hvor gode de er. I artiklen kan du se, hvilken der er den bedste allrounder. På pladserne, parat, slib!

LÆS OGSÅ: Test af båndpudser

Slibedystens fem discipliner

Alle slibemaskiner i slibedysten bliver udfordret i fem forskellige discipliner, som er typiske slibeopgaver i hjemmet. Dommen falder ikke alene på, hvor effektivt maskinerne sliber, men også på, hvordan de føres, og muligheden for at manøvrere på meget trang plads, fx i hjørner og langs kanter.

Se, hvordan slibemaskinerne klarede de fem discipliner:

  • KØKKENBORD – nedslidt og skjoldet
  • VINDUE – malet og småsprosset vindue
  • TRAPPE – lakeret og gulnet
  • RÅ PLANKER – ru splinter afslibes
  • PARKETGULV – lakeret og gulnet

Rystepudser

Slibedystens ældste deltager blev udviklet af Festool i 1951 og har ikke ændret sig væsentligt siden. Overordnet set er den stadig god til plane flader og vinkelrette hjørner, men når det gælder slibearbejde i kringelkroge, må den give op. Eneste maskine, som ikke vinder guld, og derfor ender den på sidstepladsen.

Tekniske data
■ Effekt: 150-350 watt
■ Udsving: 2 mm
■ Omdrejninger: 10.000-25.000/min
■ Vægt: 1,5-2,0 kg
■ Pris: 300-800 kr.

Sådan gik det

Køkkenbord
Effektiv slibning af store flader og rimelige evner til at slibe op mod kanter og i indvendige hjørner.

Vindue
Slibesålen gør maskinen uhåndterlig på sprosser og lister. Her vil det gå langt hurtigere med en slibeklods og håndkraft.

Trappe
Udmærket afslibning af de plane trinflader, men har ikke samme høje slibeeffekt som excentersliberen.

Rå planker
Her svigter kræfterne. Rystepudseren kan godt løse opgaven, men der findes langt bedre slibemaskiner til opgaven.

Parketgulv
Læner sig op ad en guldmedalje. Den store slibesål afsliber et stort areal og kører fint op langs fodpaneler.

Deltasliber

Med sin trekantede sål er deltasliberen opkaldt efter det fjerde bogstav i det græske alfabet: Δ. Maskinen har dystens mindste slibeareal, men spidserne gør den suveræn, hvor pladsen er trang. Til sprosser, lister og hjørner er deltasliberen genial. I slibedysten, hvor det i lige så høj grad handler om store flader, lander den dog på en samlet fjerdeplads.

Tekniske data
■ Effekt: 150-200 watt
■ Udsving: 1,5-2 mm
■ Omdrejninger: 12.000-18.000/min
■ Vægt: 1-1,5 kg
■ Pris: 300-1.000 kr.

Sådan gik det

Køkkenbord
Langs lister, i spidse hjørner og omkring armaturer er deltasliberen stærk. Til store flader er den ubrugelig.

Vindue
Deltasliberen er kringelkrogenes mester, og når det gælder slibning af vinduer, er den en sikker guldvinder!

Trappe
Den kommer fint fra start ved slibning i hjørner og langs stødtrin, men taber pusten på de store flader.

Rå planker
Her falder deltasliberen helt igennem. Bronzemedaljen er en gave; faktisk burde maskinen diskvalificeres.

Parketgulv
Igen falder maskinen igennem. Den er suveræn til de inderste hjørner, men til resten af gulvet er den for lille.

Multisliber

Her får du en smart kombination af rystepudser og deltasliber. Dog er den ikke lige så kraftig som rystepudseren og egner sig af den grund mindre godt til store flader. Til små, varierede opgaver derhjemme, fx mindre flader som trappetrinnene og snørklede kroge, er den god. Derfor ender den på slibedystens tredjeplads.

Tekniske data:
■ Effekt: 100-200 watt
■ Udsving: 1,4-1,6 mm
■ Omdrejninger: 6.000-26.000/min
■ Vægt: 1-1,5 kg
■ Pris: 350-700 kr.

Sådan gik det

Køkkenbord
Multisliberen er ikke helt så effektiv som rystepudseren, men den får alligevel sølv, da den kan komme rundt i krogene.

Vindue
Den spidse snude gør det let at komme helt ind i hjørnerne på de sprossede vinduer. Derfor får den guld i vinduesdisciplinen!

Trappe
Ideel til slibning af trappen, hvor multisliberen udmærker sig ved både at kunne slibe de større flader og inde i hjørnerne.

Rå planker
Her er kræfterne for små. Selv med groft slibepapir er maskinens svingninger for små og derfor ineffektive.

Parketgulv
En maratondistance for den lille maskine, hvor den er for svag. Eneste lys i mørket er i hjørnerne og rundt om radiatorrør.

Båndpudser

Her får du mesteren i at fjerne tykke lag lak og maling og store ujævnheder i lyntempo. Her er ingen fine fornemmelser, og netop fordi båndpudseren er så stærk, vinder den guld i disciplinerne med de allerstørste og groveste overflader. Slutresultatet er en sammenlagt flot andenplads i slibedysten.

Slibebåndets bagside kører mod maskinens plane slibeflade (sålen), der varierer i areal fra model til model. Det er yderst vigtigt, at du bruger slibebånd, der passer præcis til maskinen.

Tekniske data:
■ Effekt: 650-1.000 watt
■ Udsving: –
■ Omdrejninger: 200-400 meter/min
■ Vægt: 2,5-5 kg
■ Pris: 500-2.000 kr.

Sådan gik det

Køkkenbord
Effektiv slibning af store flader, men er langt fra at komme ind i hjørnerne. Efterlader dybe slibespor, hvis du ikke passer på.

Vindue
Glem det. Bare glem det. Den store, tunge maskine vil smadre listerne og sprosserne hurtigere, end du kan nå at slukke den.

Trappe
Bundplacering, når båndpudseren skal slibe op mod stødtrin og inde i hjørner. Men ganske effektiv på de lige strækninger.

Rå planker
Suveræn guldvinder, der i lyntempo fjerner spor og splinter i savskåret træ og giver en glat og næsten høvlet overflade.

Parketgulv
På helt store flader kommer båndpudseren til sin ret. Skal føres i et ensartet tempo og aldrig på tværs af fiberretningen.

Excentersliber

Effektiv til store flader, efterlader sig ikke slibespor, og selvom excentersliberen ikke kan komme helt ud i hjørnerne, kan den alligevel komme tæt på. Og så er maskinen også særdeles velegnet til polering. Med to guldmedaljer, to sølvmedaljer og en enkelt bronze er her slibedystens vinder!

Tekniske data:
■ Effekt: 300-400 watt
■ Udsving: 2-4 mm
■ Omdrejninger: 5.000-12.000/min
■ Vægt: 1,5-2,5 kg
■ Pris: 500-1.500 kr.

Sådan gik det

Køkkenbord
Den topeffektive afslibning opvejer til fulde excentersliberens manglende evne til at komme helt ud i hjørner.

Vindue
Ikke excentersliberens stærkeste side. Kan kun med besvær fjerne maling på sprossernes udvendige side.

Trappe
Stor effektivitet på trappens plane flader. Til de skarpe hjørner må du dog have slibeklodsen eller deltasliberen parat.

Rå planker
Den ligger lige på vippen til guld. Det lader sig gøre at fjerne den ru overflade, men det er hårdt for den lille maskine.

Parketgulv
Selvom den er lille, er sliberen virkelig effektiv på en glat gulvflade. Sliber effektivt uden at efterlade sig spor overhovedet!

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Slibemaskiner