TEST: Vi tester 8 effektive båndpudsere

Båndpudseren er uovertruffen til større slibeopgaver som bordplader, planker og gulve. Men pas på, hvad du køber: Nogle af dem har for mange kræfter, nogle larmer, og andre er svære at styre.

Båndpudser test

Båndpudser: En kraftig planke bliver pudset, så vi kan mærke, om der er kræfter nok i de 8 båndpudsere.

Om testen

Har du først oplevet, hvor meget du kan slibe med en båndpudser, og hvor effektivt en båndpudser arbejder, er du solgt.

En båndpudser er et værktøj, som mange kan have tendens til at fravælge, hvis de i forvejen har en excentersliber. Men til opgaver som større bordplader og mindre gulve er en båndpudser perfekt, og til at finslibe et par planker er den overraskende effektiv, hvis bare du vælger en model, der kan indstilles i styrke.

En båndpudser må godt have mange kræfter, men den må ikke bare tage fat og gnave sig ned i det, du sliber, inden du får set dig om.

Vores test afslørede, at der er stor forskel på, hvor lette de enkelte båndpudsere er at styre. Vi fandt også ud af, at det er lige så vigtigt at kunne dosere kræfterne præcist, som det er, at båndpudseren har den fornødne power.

VI HAR TESTET DISSE 8 BÅNDPUDSERE:

  • BOSCH PBS 75 AE
  • METABO BAE 75
  • DEWALT DWP352VS
  • BLACK+DECKER KA86
  • COTECH BELT SANDER 810
  • WORX WX661.1
  • MAKITA 9404J
  • SKIL 1220 MA

Båndpudser eller båndsliber?

Ordet båndpudser er egentlig ikke velvalgt. Det er næsten, som om ordet sidestiller den slags maskiner med rystepudseren, og det er der slet ikke tale om.

“Båndsliber” er egentlig mere retvisende for maskinerne end båndpudser. De er indrettet med vægt på det grovere slibearbejde. At de med finkornede slibebånd også kan bruges til det mere delikate finpudseri, er naturligvis blot en foræring. Dog vil de fleste nok foretrække at gribe ud efter rystepudseren eller excentersliberen til de finere slibe- og pudseopgaver. Her har de deres styrke.

Båndpudser: Perfekt til træarbejde og smalle kanter

En båndpudser adskiller sig fundamentalt fra sine to lettere fætre. Hvor rystepudseren og excentersliberen mere eller mindre udfører roterende slibning, så sliber en båndpudser lineært, altså i én retning. Et princip, der egner sig rigtig godt til arbejdet med træ, hvis fibre jo også ligger i én retning. Slibearbejde på en smal kant er også båndpudserens suveræne felt, da den arbejder langt mere stabilt her end de roterende maskiner.

Hvis en båndpudser er et nyt bekendtskab for dig, bør du øve dig på noget fra brokkassen med den. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt den gnaver dybe sår i selv ret hårde overflader, hvis ikke den hele tiden bevæges på arbejdsfladen. Til gengæld bliver en båndpudser din tro følgesvend, når du har lært den grundigt at kende.

Hent hele testen nu

Hent magasin-artikel nu

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Slibemaskiner