Test af excenterslibere

Excentersliberen er fantastisk effektiv at arbejde med, når havemøbler, hylder eller bordplader skal slibes. Den klarer både polering og fin- og grovslibning. Dens cirkulære bevægelser forhindrer, at der kommer grimme slibespor i overfladen.

Vi har testet fem excenterslibere, der kører på 18-V-batteri og bruger slibeskiver på 125 mm. Alle maskinerne har masser af kræfter til gør det selv’ere. Det er på andre punkter, at de store forskelle findes. Nogle er fx lettere at styre end andre, og enkelte er ret støjsvage at arbejde med. Det gælder blandt andet den solide og særdeles kraftfulde testvinder.

Flere af de andre larmer voldsomt, især når sliberen kører med høje omdrejninger. Det er rigtig smart, at hastigheden kan reguleres trinløst med et drejehjul. Det er en funktion, som vi ikke finder på alle maskiner i testen.

Sådan har vi testet excenterslibere

Maskinernes tekniske data blev sammenlignet, og funktioner og ergonomi vurderet.

Vi sleb på høvlede og uhøvlede fyrretræsbrædder, på bøgetræ og et slidt spækbræt. Vi prøvede også at slibe på rustent jern.

Vi målte støjniveauet på 1 meters afstand i ubelastet tilstand på højeste hastighed.

Vi sleb med korn 60, 80, 120 og 240. Vi vurderede, hvor let slibeskiverne kunne skiftes, og om de blev på maskinen under arbejdet.

Vi har testet disse 5 excenterslibere

  • FESTOOL ETSC 125 LI
  • BOSCH ADVANCEDORBIT 18
  • AEG BEX18-125
  • RYOBI R18ROS
  • MAKITA DBO180Z

HENT HELE TESTEN og se, hvilken maskine der blev testvinder.

Excentersliber på ledning?

Selvom excenterslibere på batteri er i fremmarch, sælges der en masse med ledning, fordi de ofte skal bruges i længere tid ad gangen. Her kan du se vores nyeste test af excenterslibere på ledning.

VIGTIGE DETALJER NÅR DU VÆLGER EXCENTERSLIBER
GREB: Du skal have et godt greb om maskinen, når du arbejder med den. Der skal være mindst to steder, du kan holde fast, og de skal være belagt med skridsikkert gummi.
KNAPPER: Tænd-sluk-knappen skal være nem at betjene og sidde, hvor du har dine fingre. Der skal være en låseanordning, så maskinen kører videre, selvom du ikke holder på knappen.
HASTIGHEDSREGULERING: Hvis du skal slibe i forskellige materialer og med forskellige slibeskiver, er det vigtigt, at hastigheden kan reguleres – helst trinløst.
BATTERI: Slibemaskiner sælges ofte uden batteri og lader, som er tilkøb, hvis du ikke har i forvejen. Køb et kraftigt batteri – gerne 4 Ah eller deromkring. Batteriindikatoren skal være nem at aflæse.
MOTOR: Det er et stort plus, hvis motoren har blød opstart, så den ikke giver et voldsomt ryk, når du starter den.
STØVOPSAMLER: Der skal helst følge en god støvopsamler med maskinen. Opsamleren kan enten være udformet som en kassette eller en lille pose. Kassetten er lettere at tømme, men sidder ofte i vejen. Vi foretrækker dog at tilslutte en støvsuger.
STØTTEGREB: Skal ligesom det primære greb helst være beklædt med skridsikkert gummi. Det er godt, hvis der er et støttegreb, som kan justeres eller flyttes.
SLIBESÅL: Slibeskiverne sættes fast på slibesålen med velcro. Med tiden bliver velcroen slidt, så slibeskiven falder af. Tjek derfor, at du ubesværet kan udskifte slibesålen med en ny.