Vælg den rigtige båndpudser

Båndpudseren er stærk, effektiv og enkel at betjene. Det gør den til det oplagte valg til grovslibning på store overflader og til at fjerne tykke lag maling på træ.

Båndpudser

GROVÆDER: Blandt alle håndholdte slibemaskiner er båndpudseren den mest effektive. Men den tager fat, så hold afstand til mahognibordet og den finerede dør.

Rundt om båndpudseren

1. HÅNDGREB skal være skridsikre og placeret, så der er god balance og godt hold på maskinen.

2. BETJENINGSKNAPPER skal være nemme at komme til, og det gælder både start-stop-knappen og knappen til en eventuel hastighedsregulering. Tjek også, at startknappen kan låses i tændt stand.

3. VARIABEL HASTIGHED er en stor fordel. Så kan maskinen bruges til både grove og fine opgaver.

4. STØVPOSE/-OPSAMLER er et must. Posen skal kunne rumme en del, og den skal være nem at tømme og sætte fast på maskinen igen.

5. SLIBEBÅND skal være lette at udløse og skifte. Tjek, at grebet ikke er for stramt, at båndet sidder godt fast, og at finjustering er nemt. Tjek også, om det er til at komme helt ind til kanterne – både i fronten og på siderne.

6. POWER. Båndpudseren kræver kræfter, så gå efter en maskine med så mange watt som muligt – og ikke under 700. Så kan de fleste opgaver løses.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Test af båndpudsere

3 TYPISKE OPGAVER MED BÅNDPUDSEREN

SLIBNING PÅ STORE FLADER
Båndpudseren er oplagt til store flader – selv et helt gulv kan man klare med den.

GROVSLIBNING
Med groft slibebånd kan maskinen afrette ru planker og fjerne maling og lak.

SLIBNING PÅ RUNDEDE HJØRNER
Her er båndpudseren ikke bare genial, men også det eneste alternativ til håndkraft.

ALTERNATIV: BRUG BÅNDPUDSEREN SOM STATIONÆR SLIBER

Nogle båndpudsere kan vendes på hovedet og fikseres, så maskinen kan bruges som en stationær sliber. Det er fx en fordel, når du skal runde kanten på et stykke træ. På nogle modeller følger fastspændingssystemet med, på andre skal det tilkøbes.

Systemet varierer lidt fra mærke til mærke. Bruger man båndpudseren som stationær sliber, er det en fordel at tilkøbe et indstilleligt land, som emnet kan holdes op imod.

Slibebånd

Slibebånd fås i mange forskellige størrelser og fra den helt grove udgave i korn 24 til den helt fine i korn 400. Men vær opmærksom på, at selv med det fineste slibebånd går det meget stærkt, når båndpudseren først tager fat i træet.


SMARTE FUNKTIONER

Stor start-stop-knap.
Det virker som en mindre detalje. Men en start-stopknap, der er stor og placeret, så den er til at komme til, gør båndpudseren meget nemmere at bruge.

Opklappelig front.
En del båndpudsere har svært ved at komme tæt på kanter – både i siderne og fortil. Irriterende. Nogle producenter har løst problemet ved helt at fritlægge fronten. På andre modeller, fx Einhells RT-BS 75, kan fronten klappes op, så man kan komme bedre til, hvor pladsen er trang.

Indbygget støvfilter
Slibearbejde sviner, så det er et must, at båndpudseren er forsynet med en effektiv og tæt støvpose/støvopsamler. Black+Decker er gået endnu længere med deres KA88, hvor et indbygget støvfilter fungerer efter samme princip som støvsugere. Smart!

3 PRISNIVEAUER

DEN DYRE
Robust maskine med masser af power og smarte detaljer.

Motorkraft: 1.010 watt
Hastighed: 210-440 m/min.
Båndbredde x båndlængde: 100 x 610 mm
Støj: 94,3 dB(a)
Vægt: 4,8 kg
Pris: over 2.000 kr.

MELLEMKLASSEN
Solid og stærk maskine, der især er god til store flader.

Motorkraft: 750 watt
Hastighed: 200-350 m/min.
Båndbredde x båndlængde: 75 x 533 mm
Støj: 92,2 dB(a)
Vægt: 3,5 kg
Pris: under 1.000 kr.

DEN BILLIGE
Maskine med flere smarte detaljer. God til prisen.

Motorkraft: 850 watt
Hastighed: 300-400 m/min.
Båndbredde x båndlængde: 75 x 533 mm
Støj: ikke opgivet
Vægt: 3,2 kg
Pris: under 700 kr.

Læs mere om: slibemaskine

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Slibemaskiner