Den lille krog på kanten sikrer, at øksen ikke glider af på brændet og rammer ved siden af blokken.

Den lille krog på kanten sikrer, at øksen ikke glider af på brændet og rammer ved siden af blokken.

LEVERAXE CLASSIC FI
Pris: 1229 kr. på nettet
www.leveraxe.vilkastore.com

Leveraxe ligner ikke nogen helt almindelig økse. Og det er den heller ikke. Hovedet er asymmetrisk og udformet, så øksen roterer til den ene side i samme øjeblik, den trænger ned i træet. Det gør, at den ikke skal flække træet hele vejen igennem. I stedet vrider den det afhuggede stykke af. Det lyder en smule indviklet, men giver hurtigt mening, når man først er i gang. Vi testede øksen på forskellige størrelser brænde, og den klarede det hele uden problemer. Når vi altså ramte præcist.

Det er vigtigt, at man holder løst om skaftet i det øjeblik, øksen rammer, så den kan vride. Glemmer man det, kan øksen slå hårdt tilbage i hænderne. Men rammer du korrekt, springer et stykke brænde af, og en lille krog griber i det tilbageværende brændestykke, så øksen stopper og ikke slår videre ned i jorden.

Redaktionen anbefaler: Hvilket brænde er det bedste?

Det kræver lidt øvelse. Men når først det ligger i hænderne, går det som en leg.

KONKLUSION

Øksen klarer brændekløvning en del bedre end en traditionel flækøkse. Den kræver dog en smule øvelse, koncentration og præcision, for at kraften fra slaget ikke skal slå direkte tilbage i hænderne.

Plusser:

  • Effektiv

Minusser:

  • Kræver en del præcision
  • Høj pris

Redaktionen anbefaler: Er dit brænde tørt nok?

Brænde bør have en fugtighed på under 18 %, inden du fyrer med det. Ellers opnår du ikke den optimale høje forbrændingstemperatur. Vådt træ i brændeovnen vil desuden udvikle mere røg, der kan sætte sig i skorstenen som løbesod, der i yderste konsekvens forårsage en skorstensbrand.

Derfor anbefaler vi, at du altid tjekker om dit brænde er tørt nok, inden du fyrer med det. Den mest sikre metode er at bruge en fugtmåler.

LIGE NU: Du får 2 nr af Gør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fugtmåler for kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Ja, tak: Vis mig det gode tilbud NU!

Her kan du også se en video af 6i1 multidetektorens seks forskellige funktioner.

Fugtmåler