Hvilket brænde er bedst?

Skal du vælge løvtræ eller nåletræ, hvis du selv vil i skoven og fælde dit brænde. Se svaret og find det bedste brænde til brændeovnen.

Spørgsmål

Jeg vil gerne selv fælde mit brænde, men hvad er bedst at gå efter? De fleste siger løvtræ, men er alt løvtræ ens, og hvad med nåletræ, det er jo noget billigere?

Redaktionen anbefaler: Få mere varme ud af dit brænde

Svar

Der er mange meninger om, hvad der er det bedste brænde, men faktum er, at det afhænger meget af omstændighederne, særligt når du fælder det selv.

Træets brændværdi er cirka den samme pr. kg træ, men der er forskel på, hvor tungt træ er.

Gran vejer ca. 370 kg/m3, mens bøg vejer ca. 580 kg/m3. Det betyder, at en rummeter bøg indeholder ca. 1,5 gange mere varme end en rummeter gran. Dette afspejler sig normalt også i prisen. Det betyder også, at der skal fældes mere gran end bøg, hvis du skal have samme varmemængde ud af det. Til gengæld skal gran ikke tørre så lang tid som bøg.

Men du skal også tænke over, hvad du skal bruge brændet til. Skal der blot en gang imellem tændes op for hyggens skyld, er det måske spild af penge at købe bøg, ligesom gran er langt nemmere at få ild i end fx bøge- og egetræ.

LÆS OGSÅ: 5 tips til korrekt fyring i brændeovn

Træsorternes vægt pr. m3 tørt træ:

Avnbøg: 640 kg/m3

Bøg: 580 kg/m

Eg: 570 kg/m3

Ask: 570 kg/m3

Elm: 565 kg/m3

Birk: 540 kg/m3

Ahorn: 500 kg/m3

Pil: 460 kg/m3

El: 440 kg/m3

Lærk: 430 kg/m3

Fyr: 430 kg/m3

Poppel: 370 kg/m3

Gran: 370 kg/m3

LÆS MERE:

3 TIPS: Tjek om dit brænde er tørt!
14 tips: Sådan får du mere ud af dit brænde

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Brændeovn