Skal du sætte fliser op i køkkenet eller badeværelset, eller lægge klinker på gulvet i bryggerset, så skal du være meget heldig, hvis du slipper for at dele nogle af dem. Måske skal du skære et par centimeter af i siden på en enkelt række fliser, og så får du brug for en manuel fliseskærer. Den laver pivlige snit, lynhurtigt og uden vandpjaskeri.

Eller måske skal du lave et lodret hjørne ind i en vindueslysning. Så skal du have fat i en elektrisk fliseskærer, som kan skære kanterne af i 45 grader (smig), så de kan samles i en smal fuge på hjørnet.

Begge typer fliseskærere findes på markedet og i mange forskellige prisklasser. Vi har testet fire manuelle og fire elektriske maskiner i en overkommelig prisklasse. Ikke overraskende havde den dyreste maskine flest kræfter, men den var til gengæld ikke så god til de helt tynde snit ude i kanten. Køber du sådan en, skal du også have en maskine, der kan klare den slags opgaver.

Vi havde en murer med som konsulent, og han påpegede, at alle fliseskærerne skærer udmærket, så længe de er nye. Dog var ingen af dem så gode som hans professionelle værktøj. Og når du har skåret et stykke tid, sløves skærehjulene på de manuelle maskiner og klingerne på de elektriske. Så tjek, før du køber, om du kan købe nye skærehjul og savklinger. Husk også, at det kan betale sig at købe en kvalitetssavklinge. Den er dyr, men holder meget længe.